News

Semnal de alarmă al medicilor, după cazul fetițelor spălate cu o substanță toxică: “Duce la deces!”

Medicii fac apel la părinți să nu-și mai spele copiii cu substanțe necunoscute, ca să elimine paraziții. Care este substanța folosită de mama celor două fetiţe intoxicate din Iași
18.01.2024 | 13:15
Semnal de alarma al medicilor dupa cazul fetitelor spalate cu o substanta toxica Duce la deces
Medicii trag semnale de alarmă pentru părinții care își spală copiii cu substanțe nocive pe cap. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Două fetițe din Iași au ajuns la spital în stare gravă după ce au fost spălate de mama lor cu o substanță toxică. Femeia a folosit produsul antiparazitar să le spele pe cap pe copile. Însă acestea s-au intoxicat, iar medicii nu le-au dat prea multe șanse de supraviețuire.

În ce stare se află fetițele

Una dintre cele două copile, cea care are trei ani, are șanse minime să mai trăiască, spun medicii. Cât despre sora ei de patru ani, aceștia transmit că ar fi trecut de perioada critică și își va reveni.

ADVERTISEMENT

Totul s-a întâmplat marți după-amiază, 16 ianuarie, în comuna Lungani din Iași. Oamenii legii au fost alertați, iar la fața locului a fost trimis un elicopter SMURD.

Fetițele au ajuns în stare gravă la spital, iar medicii au depus eforturi uriașe la pentru a le salva. Un dintre ele a intrat în comă, iar cealaltă a fost resuscitată. Din fericire, ambele au rămas în viață.

ADVERTISEMENT

”Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos au fost sesizaţi prin apel 112 de către o femeie cu privire la faptul că şi-a spălat pe cap fetiţele de trei, respectiv patru ani, cu o soluţie care le-ar fi provocat leziuni. Cei doi copii au fost preluaţi de ambulanţă pentru acordarea de îngrijiri medicale. Se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul”, au transmis reprezentanții Poliţiei Judeţene Iaşi.

Care sunt recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul de Copii din Iași îi roagă pe părinți să nu își mai spele copiii pe cap cu substanțe toxice, ca să elimine paraziții. La Spitalul de Copii din Iași, conform dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al unității medicale, au fost 11 astfel de cazuri din decembrie 2023 până în prezent.

ADVERTISEMENT

„Din luna decembrie și până în prezent, la Spitalul de Copii au fost internați 11 copii cu intoxicație cu substanță organofosforată. Facem un apel către toți părinții.

Diozinon, această substanță organofosforată, este extrem de nocivă, toxică, putând determina decesul copiilor și al părinților.Ca urmare, insistăm să nu se mai utilizeze substanțe de tip farmaceutic-veterinar în tratamentul sau spălarea pe cap a copiilor”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii din Iași.

ADVERTISEMENT

În 2023, o altă mamă și-a trimis cei șase copii în spital. Aceasta le-a dat în mod greșit tratamentul care era preventiv pentru tuberculoză: câte 3 folii, în loc de 3 tablete pe zi. Din fericire, copiii au fost salvați la timp.

ADVERTISEMENT
Tags: