News

Senatorul Daniel Zamfir, tranzacție de 1.000.000 de euro cu firma fratelui său. ”Îmi va da banii când vinde apartamentele”

Senatorul Daniel Zamfir a cedat unei firme deținute de fratele lui un teren în valoare de 1.000.000 de euro. Informația apare în declarația de avere a parlamentarului PSD.
11.07.2022 | 16:31
Senatorul Daniel Zamfir tranzactie de 1000000 de euro cu firma fratelui sau Imi va da banii cand vinde apartamentele
Senatorul Daniel Zamfir a trecut în declarația de avere tranzacții de peste 1 milion de euro cu firma fratelui său / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În septembrie 2021, Daniel Zamfir a înstrăinat drepturile asupra unui teren în valoare de 1.000.000 de euro firmei SC Solid Building SRL, controlată de propriul frate, Theodor Cosmin Zamfir. Informația apare în declarația de avere a social-democratului pe care acesta a completat-o în urmă cu doar câteva săptămâni.

Daniel Zamfir a cedat mai multe terenuri firmei fratelui său

Theodor Cosmin Zamfir este administrator al societății SC Solid Building SRL și deține 80% din părțile sociale, alături de Maria Zamfir și Irina Angela Farkas, conform informațiilor obținute de FANATIK de la Registrul Comerțului.

ADVERTISEMENT

Firma este înființată în 2015 și are ca obiect principal de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară. În 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de 27.602 lei, o pierdere netă de 962.574  lei și datorii totale de 11.459.995 lei.

Tranzacția a avut loc pe 7 septembrie 2021, atunci când SC Solid Building SRL a mai încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu Daniel Zamfir pentru alte trei terenuri în valoare totală de 170.000 de euro.

ADVERTISEMENT
zamfir avere
Daniel Zamfir a încheiat mai multe contracte prin care cedează terenuri către firma administrată de fratele său / Captură: Declarație de avere Daniel Zamfir

 

În declarația de avere de anul trecut, Daniel Zamfir arăta că deține un teren de 26.181 mp în Voluntari, împărțit în patru loturi. Despre ultimul din acestea, în valoare de 1.500 mp, Zamfir scria că se află sub ”drept de superficie generator al dreptului de creanță, constând în suma de 1.346.300 euro, precum și în transmiterea dreptului de proprietate a unui apartament compus din două camere în suprafață de aproximativ 66 mp”.

Daniel Zamfir: ”Fratele meu a construit un imobil pe terenul meu”

Contactat de FANATIK, Daniel Zamfir a explicat că fratele lui a construit un imobil pe terenul său, iar în 2007, atunci când a început acest proiect, între cei doi a avut loc o înțelegere care să-i permită acestuia să ridice construcția, fără să fie proprietar pe respectivul teren.

ADVERTISEMENT

”El a construit un imobil pe terenul meu. Din 2007 e asta. Eu vin cu terenul, tu vii cu construcția. Normal, ar trebui să fie contract de asociere în participațiune, asta era varianta cea mai deșteaptă, doar că la vremea aia, în 2007, cineva m-a sfătuit prost, pentru că superficia nu înseamnă că ești proprietar. Este exploatarea pe întreaga durată a construcției, dar nu ești proprietar”, a explicat Daniel Zamfir pentru FANATIK.

Zamfir: ”Cea mai mare porcărie inventată în România e superficia”

Senatorul spune că lucrurile s-au complicat în momentul în care fratele său a încheiat lucrările și a încercat să vândă primul apartament. Atunci și-a dat seama că nu poate face acest lucru fără fratele senator, care deținea drepturile pe teren.

ADVERTISEMENT

”Dreptul de superficie are o valoare. Eu i-am vândut lui, pentru că cea mai mare porcărie inventată în România este superficia. În momentul ăsta, când vrea cineva să vândă apartamente, nu se poate cu drept de superficie, trebuie să fie proprietar. E o încurcătură în care l-am băgat eu.

Nu poate face (vânzarea, n.r.) decât dacă cel care vinde e proprietar, nu pot să vând eu, superficiar. Orice cumpărător de apartament vrea să fie proprietar, nu vrea să aibă doar anumite drepturi (de folosință, n.r.) asupra terenului lui”, ne-a mai declarat Daniel Zamfir.

Senatorul spune că nu a încasat nimic din tranzacția de 1.000.000 de euro

Întrebat de unde a avut fratele lui 1.000.000 de euro, ținând cont de rezultatele mai degrabă modeste ale firmei, Zamfir a explicat că nu a primit, momentan, niciun ban din tranzacție, urmând ca suma să-i fie transferată pe măsură ce fratele lui vinde apartamentele pe care le-a construit.

”El nu mi-a dat banii, că nu avea de unde, dar pe de altă parte nici nu putea să vândă pentru că la fiecare act de vânzare-cumpărare trebuia să fiu și eu acolo, să vând 2,34 m la fiecare apartament.

Ca să evit această nebunie am făcut acest act, în care el îmi va plăti dreptul de superficie când va vinde apartamentul”, a mai explicat Daniel Zamfir pentru FANATIK.

Senatorul Daniel Zamfir mai deține, în prezent, 6 terenuri intravilane în Voluntari, Ștefăneștii de Jos și Bolintin Vale și o casă de locuit cu o suprafață de 145 mp, în Ilfov. În afară de tranzacțiile pe care le-a avut cu fratele lui, Daniel Zamfir a mai vândut două terenuri, unul către o societate comercială și altul către o persoană fizică, pentru care a încasat, în total, 600.000 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: