News

Parlamentul a votat prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie

15.06.2020 | 14:07
Parlamentul a votat prelungirea mandatelor alesilor locali pana la 1 noiembrie
ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care sunt prelungite mandatele aleșilor locali până la 1 noiembrie 2020. Imediat după vot, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, forul decizional, și deputații dându-și acordul pentru prelungire.

UPDATE 14.09: Camera Deputaților a adoptat proiectul cu 204 voturi favorabile, trei împotrivă și 66 de abțineri. La dezbaterile din plen, liberalul Gabriel Andronache a propus un amendament care prevedea ca data alegerilor să fie stabilită prin hotărâre de Guvern, cu 60 de zile înainte votării, nu prin lege organică, așa cum se stipulează în proiect.

ADVERTISEMENT

Amendamentul a fost respins chiar dacă în favoarea sa a pledat și liderul de grup al PNL, Florin Roman. ”Se fac derogări la derogări şi cred că se deschide din nou Cutia Pandorei, în care o majoritate parlamentară, la un moment dat, care poate fi conjuncturală, ia din atribuţiile preşedintelui, ia din atribuţiile Guvernului şi începem o chestiune care încalcă separaţia puterilor în stat. Să nu uităm că majorităţile se modifică”, a spus Roman.

În schimb, președintele PSD Marcel Ciolacu a susținut că motivarea deciziei CCR privind neconstituționalitatea ordonanței de urgență prin care a fost prelungită prima dată durata mandatelor aleșilor locali dă posibilitatea și Parlamentului să  stabilească data alegerilor.

ADVERTISEMENT

Liderul Pro România, Victor Ponta a avertizat că prelungirea mandatelor ca să dea posibilitatea desfășurării alegerilor pe 27 septembrie nu oferă garanții împotriva unui nou val al epidemiei.

Săptămâna asta ni se spune că e foarte rău, că trebuie să prelungim starea de alertă, ba chiar să revenim la starea de urgenţă. L-am întrebat pe domnul Arafat (…) dacă există vreo activitate umană mai propice răspândiri unei pandemii de orice fel decât o campanie electorală. (…) Mi-a răspuns că nu, e cel mai sigur mod de a propaga vreo boală”, a spus Ponta, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020”, se arată în proiect.

Prelungirea mandatelor, un proiect comun al puterii și opoziției

Ca inițiatori figurează liderii deputaților PNL și PSD, Florin Roman și Alfred Simonis, precum și președinții PSD și ALDE, Marcel Ciolacu și Călin Popescu-Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației actuale, ultima lună de mandat a aleșilor locali este luna iunie, însă prelungirea este permisă în caz de război, calamitate, dezastru sau alte situații prevăzute de lege.

Prin derogare de la prevederile Legii 115/2001 privind alegerea autorităților administrației publice locale și de la Statutul aleșilor locali, proiectul prevede că data alegerilor se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

Guvernul va trebui să stabilească, la propunerea Autorității Electorale Permanente, programul activităților electorale în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a legii prin care este stabilită data alegerilor.

Număr redus de susținători ai candidaților la funcțiile de aleși locali

Ținând cont de circumstanțele epidemiologice, inițiatorii propun ca numărul minim de semnături de susținere a candidaturilor să fie redus la jumătate. De asemenea, dosarele de candidatură  și listele de susținători vor putea fi depuse și în  format electronic.

În situația actuală, activitățile preelectorale de colectare a semnăturilor de susținere a candidaturilor la funcțiile de ales local sunt   limitate intrinsec de distanțarea socială necesară limitării răspândirii epidemiei de COVID-19”, se arată în  expunerea de motive.

Inițiativa legislativă survine în contextul în care Curtea Constituțională a respins proiectul de lege prin care a fostg aprobată ordonanța de urgență a Guvernului prin care mandatele aleșilor locali erau prelungite până la 31 decembrie 2020. CCR a argumentat că Parlamentul trebuie să decidă prelungirea mandatelor și să stabilească prin lege cine hotărăște data alegerilor.

ADVERTISEMENT