News

Sentinţa în dosarul Colectiv, amânată. Primarul Piedone nu îşi află nici azi pedeapsa / Update

După mai multe amânări, Curtea de Apel București ar trebui să pronunțe joi, 12 mai, sentințele definitive ale inculpaților din dosarul incendiului din clubul Colectiv.
03.05.2022 | 14:12
Sentinta in dosarul Colectiv amanata Primarul Piedone nu isi afla nici azi pedeapsa  Update
Cristian Popescu Piedone riscă 8 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Colectiv. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT
03-05-2022
11:11

Supraviețuitoare de la Colectiv, mesaj dur după noua amânare: "Ce ne facem însă cu numărarea anilor care trec pentru părinții victimelor?"

Alexandra Furnea, una dintre persoanele care au supraviețuit tragediei din clubul Colectiv, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care critică decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București de a amâna, pentru a patra oară, pronunțarea unei sentințe definitive în acest dosar.

În mesajul ei, Alexandra Furnea a vorbit despre toată dățile în care magistrații au anunțat amânarea deciziei, dar și despre cele 47 de operații de reconstrucție prin care a trecut în urma incendiului de la Colectiv.

“Bună dimineața tuturor, mai puțin Justiției din România care în 15 aprilie a amânat pronunțarea în dosarul Colectiv pentru data de 3 mai, iar astăzi, în 3 mai, a amânat pronunțarea pentru data de 12 mai. Peste 5 luni se fac 7 ani de la Colectiv.

47 de operații de reconstrucție mai târziu, am decis să nu-mi mai număr intervențiile deoarece oricum va trebui să le fac atât cât trăiesc, continuu, așa cum mă va ajuta bunul Dumnezeu. La ce îmi folosește să le tot număr și să țin această contabilitate neagră care nu se va sfârși niciodată?”, a notat supraviețuitoarea.

Furnea a vorbit și despre faptul că de la producerea tragediei și până la această ultimă amânare, chiar și unele dintre rudele celor care au murit din cauza incendiului au ajuns să își piardă viața.

“Ce ne facem însă cu numărarea anilor care trec pentru părinții victimelor, dintre care patru – de care știu eu, dar s-ar putea să fie mai mulți – au plecat deja după copiii lor fără să mai aibă vreo speranță că pierderea celor dragi a avut, până la urmă, vreun sens mai mare? Ce ne facem cu numărarea tuturor victimelor acestei țări, a tragediilor ei, care se înmulțesc pe zi ce trece și pentru care nu răspunde nimeni? Nu am niciun răspuns acum. Îl amân pentru când o fi…”, a mai notat aceasta.

03-05-2022
05:50

O nouă amânare în dosarul Colectiv

Procurorii Curții de Apel București au anunțat o nouă amânare a sentinței definitive în dosarul Colectiv.

După această amânare, curtea ar urma să se pronunțe în mod definitiv în acest dosar joia viitoare, pe 12 mai.

Trebuie precizat că aceasta este cea de a patra oară când magistrații au luat această decizie. În cazul termenelor anterioare fiind invocată necesitatea parcurgerii tuturor documentelor depuse de avocații apărării.

După aproape șapte ani de la producerea tragediei din clubul Colectiv și după trei amânări ale sentințelor definitive din acest dosar, magistrații Curții de Apel București ar urma să comunice marți, 3 mai, o decizie finală.

Sentința finală, amânată de 3 ori

Trebuie precizat faptul că, până în acest moment, magistrații au amânat de trei ori pronunțarea unei decizii definitive în acest dosar, asta după ce ultimul termen al procesului a avut loc în luna decembrie a anului 2021, notează Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

Ultima amânare în acest dosar a avut loc pe 15 aprilie 2021, asta după ce magistrații Curții de Apel București au anunțat că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza documentele pe care avocații inculpaților le-au depus. O motivație similară a fost folosită și în martie:

“Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, transmiteau judecătorii.

ADVERTISEMENT

Pe lângă amânarea sentinței de pe 15 aprilie, judecătorii au mai apelat la această decizie în luna ianuarie și  martie.

Peste 100 de ani de condamnări

Trebuie precizat că în dosarul Colectiv, procurorii au cerut pedepse dure pentru inculpați, “orientate spre maximul prevăzut de lege” și asta deoarece faptele de corupție de care aceștia sunt acuzați au dus la moartea unui număr ridicat de persoane.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele care așteaptă pronunțarea sentinței definite se numără și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. La finalul procesului în cazul său fiind pronunțată o pedeapsă de 8 ani și șase luni, el fiind acuzat de abuz în serviciu.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv: Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Gancea au riscă 11 ani și 8 luni de închisoare. Procurorii îi consideră responsabili de vătămare corporală în formă agravantă și de faptul că nu au asigurat măsurile de siguranță necesare.

ADVERTISEMENT

O altă pedeapsă drastică a risca patroana firmei de artificii care a fost contractată pentru spectacolul pirotehnic care a dus la incendiul din Colectiv: 12 ani și 8 luni de închisoare. Trebuie precizat că aceasta și-a pierdut viața înainte de pronunțarea sentinței finale. Din partea acestui operator economic și specialiștii care au organizat artificiile riscă ani grei de închisoare.

Pe lista celor care riscă pedeapsa cu închisoarea se numără și reprezentanții ISU care nu au semnalat faptul că la Colectiv nu erau respectate măsurile de siguranță.

ADVERTISEMENT