News

Cristian Popescu Piedone, reținut de procurori pe Aeroportul Otopeni. Edilul: ”Am calitate de suspect”. Acuzațiile aduse de DNA. Update

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost reținut vineri de procurorii DNA pe Aeroportul Otopeni. Acesta a fost dus la sediul instituției pentru audieri într-un nou dosar.
29.04.2022 | 17:07
Cristian Popescu Piedone retinut de procurori pe Aeroportul Otopeni Edilul Am calitate de suspect Acuzatiile aduse de DNA Update
Cristian Popescu Piedone, reținut pe Aeroportul Otopeni. Primarul Sectorului 5, audiat la DNA. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT
29-04-2022
14:07

DNA, precizări privind dosarul de corupție în care e implicat Cristian Popescu Piedone

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță, într-un comunicat de presă, că primarul Piedone este urmărit penal într-un nou dosar de corupție.

Oficialul e acuzat că a permis unei firme fără licență să încaseze de la cetățenii din sectorul 5 taxa de salubritate, deși o firmă deținută de Primăria Sector 5 avea dreptul exclusiv de prestare a acestui serviciu.

Acuzațiile aduse: abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Iată anunțul procurorilor:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptelor și în prezent primar al Sectorului 5 din municipiul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

După preluarea atribuțiilor aferente funcției de primar al Sectorului 5, suspectul Cristian Victor Piedone Popescu, cu știință ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului.

În consecință, o societate comercială care nu deținea licență, ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice și de la asociațiile de proprietari de pe raza Sectorului 5, tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de consiliul local. Aceasta în condițiile în care societatea SALUBRIZARE Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deținută de Sectorul 5 București, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată pe site-ul DNA.

29-04-2022
11:36

Cristian Popescu Piedone: ”Am calitate de suspect. Denunțătorul, fostul primar din Sectorul 5”

La ieșirea de la audierile care au avut loc la sediul DNA, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a povestit cum a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni.

Edilul spune că este vizat într-un nou dosar care îl are ca denunțător pe fostul edil de la Sectorul 5, Daniel Florea. Piedone spune că are calitatea de suspect.

”Luasem bilete să plec cu soția la Firenze, cu escală la Munchen. S-a anunțat o amenințare cu bombă în avionul Luftansa.

Am urcat în avion, am stat 10-15 minute, apoi s-a dat alerta, am făcut încă un control, am trecut și am așteptat urcarea în autobuz.

Înainte de urcare, a venit un domn polițist și m-a rugat să-l însoțesc. Mi s-a adus la cunoștință că am un mandat de aducere într-un dosar din 2020.

La sediul DNA mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. Nu am dat astăzi nicio declarație. Denunțătorul este fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, care probabil s-a autodenunțat singur. Am scos la iveală multe nereguli”, spune Piedone.

Piedone: ”Nu am nicio restricție, nu sunt un fugar”

Întrebat dacă a fost pus sub control judiciar de procurori, Piedone a spus că nu s-a decis asta și că nu are nicio restricție de deplasare.

Edilul a mai ținut să declare, în contextul situației sale din dosarul Colectiv, că nu este un fugar și că putea pleca cu mai multe ocazii din țară, dar nu a făcut-o ”aștept cu demnitate sentința instanței” (n.r. în dosarul Colectiv)

”Nu am nicio restricție, nu am absolut nimic. Știm cu toții că marți este decizia finală în dosarul Colectiv. Eu nu sunt un fugar. Îmi aștept sentința cu capul sus. S-au temut că Piedone fuge din țară. Uite că nu fuge, puteam fugi de mai multe ori.

Nu sunt fugar, aștept cu demnitate sentința instanței. Fostului primar din Sectorul i se va întoarce cu un bumerang. Nu am niciun control (judiciar), sunt suspect”, a mai spus primarul.

Cristian Popescu Piedone a fost reținut vineri dimineața de procurorii DNA pe Aeroportul Otopeni.

Cristian Popescu Piedone, reținut pe Aeroportul Otopeni. Primarul Sectorului 5, audiat la DNA

Actualul primar al Sectorului 5 a fost ridicat de ofițeri DNA în momentul în care se pregătea să se îmbarce la bordul unei nave care se îndrepta spre Germania, anunță Digi24.

Procurorii l-au invitat pe Cristian Popescu Piedone să-i însoțească. Acesta a ajuns deja la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

ADVERTISEMENT

Până în acest moment nu se ştie clar motivul audierii edilului, dacă are vreo legătură cu dosarul Colectiv sau este vorba despre un alt dosar în care este vizat primarul Sectorului 5.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba de un dosar nou, mai exact o serie de suspiciuni de corupție destul de recente. Mai exact, ancheta deschisă de DNA ar viza fapte de abuz în serviciu în legătură cu salubrizarea din Sectorul 5.

ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone află pe 3 mai sentința finală în dosarul Colectiv

La mijlocul acestei luni, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 3 mai pronunțarea sentinței definitive în dosarul Colectiv.

În această speță, fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

ADVERTISEMENT

Procesul s-a terminat în luna decembrie a anului trecut, iar judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei.

Tot în decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

ADVERTISEMENT

În schimb, procurorii au cerut pedepse “orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost “alterată” de corupţie, iar oameni au ars.

ADVERTISEMENT