News

Serie de cutremure în România, 22 aprilie 2023. Două zone ale țări au avut parte de seisme. Ce intensitate au avut

România, 22 aprilie 2023, serie de cutremure. Gorjul și Vrancea au avut parte de mai multe cutremure în debutul acestei zile
22.04.2023 | 12:23
Serie de cutremure in Romania 22 aprilie 2023 Doua zone ale tari au avut parte de seisme Ce intensitate au avut
Serie de cutremure în România, 22 aprilie 2023, încă de la primele ore ale dimineții. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

O serie de cutremure a lovit România încă de la primele ore ale zilei de 22 aprilie 2023. Primul seism a avut loc în Vrancea, zonă seismică renumită.

Cutremure în România, 22 aprilie 2023

Cutremurul s-a produs la ora 01:08:57. Specialiștii au transmis însă că este un eveniment normal, unul considerat slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 74km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37km NV de Focsani, 72km S de Bacau, 74km SV de Barlad, 80km E de Sfantu-Gheorghe, 85km N de Buzau, 99km E de Brasov.

Câteva ore mai târziu, mai exact la 06:02:52, de data aceasta în Oltenia, Gorj, a avut loc un alt cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 15km.

ADVERTISEMENT

Și acum experții au făcut apel la calm și au spus că seismele din această zonă nu mai reprezintă o noutate. Cu toate acestea, la nici 4 ore distanță, la ora 10:06:59, ora locală a României s-a produs un alt seism. Acesta a avut magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 16km.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 16km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 97km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea.

ADVERTISEMENT

Patru minute mai târziu, pământul s-a zgâlțâit din nou. La ora 10:10:31 s-a produs în aceeași zonă un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 15km.

Nu s-a terminat aici pentru că la nici un sfert de oră distanță, Gorjul a trecut printr-un alt cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 13km.

ADVERTISEMENT

“Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

Or, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînțeles, adâncimea.

Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, director onorific INFP, întreaga situație din Gorj.

ADVERTISEMENT