News

Cutremur puternic de magnitudine 6 produs în Canada. Seismolog: ”Este un fenomen neobișnuit în zonă”

Cutremur puternic de magnitudine 6 înregistrat în Canada. Seismologii spun că o astfel de intensitate ridicată este neobișnuită în zonă.
13.04.2023 | 22:51
Cutremur puternic de magnitudine 6 produs in Canada Seismolog Este un fenomen neobisnuit in zona
Cutremur puternic în Canada, de magnitudine 6. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Sursa foto: ctnews.com
ADVERTISEMENT

Locuitorii din vestul statului Canada au fost treziți, joi, de un cutremur puternic. Seismul, cu o magnitudine în jurul valorii de 6, a avut loc în largul coastei de la Oceanul Pacific a British Columbia, în vestul statului nord-american.

Cutremur puternic în Canada, de magnitudine 6. Nu a fost emisă alertă de tsunami

Potrivit presei locale, cutremurul a avut magnitudine de la 5,8 la 6,2 grade. El s-a produs la ora locală 8.55 (18.55 ora României). Vorbim de un seism de mică adâncime, sub 10 km.

ADVERTISEMENT

Epicentrul cutremurului a fost la doar 5 mile (8 kilometri) adâncime. Cutremurul a fost raportat la 225 de km sud-vest de Port McNeil, pe insula Vancouver din provincia vestică a British Columbia.

În ciuda intensității destul de ridicate a acestei mișcări telurice, Centrul Național de Avertizare pentru Tsunami din Alaska spune că nu se așteaptă la valuri periculoase în zonă.

ADVERTISEMENT

Site-ul Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS – United States Geological Survey) anunță că seismul a fost simțit doar ușor în zonele de lângă Port Hardy, la puțin peste 200 de kilometri de epicentru.

USGS mai notează că acest cutremur a fost simțit și de-a lungul coastei de nord-vest americane. Vorbim de pe o zonă care se întinde de la statul Washington până la sud, Corona, California, notează site-ul CBC.ca.

ADVERTISEMENT

Instituțiile seismologice canadiene au estimat că acest cutremur a avut magnitudinea 5,8. Pe de altă parte, centrul de avertizare pentru tsunami a spus că a ajuns la 6,2.

Seismolog: ”Este un fenomen neobișnuit în zonă”

Un locuitor din Victoria, pe Insula Vancouver, a declarat pentru AFP că nu a resimțit cutremurul. În același timp, analistul seismic de la Natural Resources Canada, Brindley Smith, a spus că agenția ”nu se așteaptă la nicio pagubă asupra clădirilor”.

ADVERTISEMENT

Regiunea înregistrează cutremure mai mici de câteva ori pe an, a spus el. ”Ceva care se apropie de magnitudinea 6 este puțin mai neobișnuit, dar nu trebuie să ne îngrijorăm”, a adăugat seismologul.

”Întotdeauna încurajăm oamenii să fie pregătiți în cazul unui cutremur care ar putea duce la pagube semnificative. Desigur, suntem mereu îngrijorați că seism mult mai catastrofal ar putea să se producă”, a mai spus același Smith.

ADVERTISEMENT