News

Serie de cutremure în România! Ce magnitudine au avut seismele din Vrancea

24.02.2021 | 08:19
Serie de cutremure in Romania Ce magnitudine au avut seismele din Vrancea
ADVERTISEMENT

Două cutremure au avut loc în Vrancea, la interval de două ore și jumătate unul de altul, nefiind vorba de cutremure puternice.

Așadar, primul seism a avut magnitudinea de 3.2, în timp ce al doilea seism 3.9, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

Primul seism a avut loc la ora locală 2:07, la adâncimea de 134 de kilometri, în timp ce al doilea cutremur s-a produs la 4:35, la adâncimea de 137 de kilometri.

Două cutremure au avut loc în Vrancea

Primul cutremur a avut loc la 79 km est de Braşov, 94 km nord-est de Ploieşti, 100 km sud de Bacău, 114 km vest de Galaţi, 116 km nord-vest de Brăila şi 144 km nord de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Al doilea cutremur a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 78 km est de Braşov, 94 km nord-est de Ploieşti, 99 km sud de Bacău, 115 km vest de Galaţi, 117 km nord-vest de Brăila şi 145 km nord de Bucureşti.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului au avut loc 25 de cutremure în România, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3.9 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic cutremur produs anul trecut a fost înregistrat pe 31 ianuarie, în Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri și a avut o magnitudine de 5.2. Seismul a fost reținut și la București.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu estimează că un cutremur mare, asemănător cu cel din 1977, s-ar putea produce în România undeva în 2040. „În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, explicat Mărmureanu.

ADVERTISEMENT