News

Serviciul Român de Informații: ”Am știut dinainte ziua în care va începe invazia Rusiei în Ucraina”

Serviciul Român de Informații anunță că a avut informații clare referitoare la ziua în care va începe invazia Rusiei în Ucraina. Cei de la SRI spun că doar ora și minutul nu le erau cunoscute.
02.04.2022 | 00:25
Serviciul Roman de Informatii Am stiut dinainte ziua in care va incepe invazia Rusiei in Ucraina
Serviciul Român de Informații, despre invazia Rusiei în Ucraina: ”N-am știut ora și minutul”. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ziua la care Rusia se pregătea să declanșeze agresiunea militară asupra Ucrainei era cunoscută și de Serviciul Român de Informații, pe baza legăturilor cu partenerii externi.

Serviciul Român de Informații, despre invazia Rusiei în Ucraina: ”N-am știut ora și minutul”

Generalul Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, a dezvăluit informații extrem de importante despre cel mai important eveniment de la nivel global: războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform declarațiilor acestuia, data la care a început războiul din Ucraina era cunoscută dinainte de Serviciul Român de Informații.

Rog spune că ziua invaziei a fost stabilită pe baza evaluărilor proprii și a informațiilor obținute de la partenerii UE și NATO.

ADVERTISEMENT

”România nu este o țară izolată, este parte a lumii libere, membră a UE și NATO. Fiind parte din acest cluburi selecte, România a furnizat la rândul ei date și a fost beneficiara unor date legate de iminența începerii acestui conflict.

Practic, cel puțin SRI – nu vreau să vorbesc în numele altor instituții – a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri. Sigur, n-am știut ora și minutul”, a spus șeful centrului Cyberint al SRI, într-un interviu pentru ProTv.

ADVERTISEMENT

Ziua invaziei Rusiei în Ucraina, cunoscută și de MAE

În seara zilei de miercuri, 23 februarie, întreaga suflare a serviciilor de informații de la nivel mondial era în alertă. Peste tot circula informația că Putin va declanșa războiul din Ucraina în 24 – 48 de ore.

Tot atunci, și Ministerul Român al Afacerilor Externe (MAE) era la curent cu aceste date. Șeful MAE, Bogdan Aurescu declara că informațiile privind acest atac iminent al Rusiei în statul vecin există și în interiorul aliaților Occidentali.

ADVERTISEMENT

”Avem și noi astfel de informații din mediul aliat. Nu ne dorim să se întâmple. Va fi acordat ajutor Ucrainei, dar nu cu trupe.

Dacă se întâmplă așa ceva (n.r. o invazie la scară largă), vom asista la o încălcare a dreptului internațional. Ar însemna o lipsă de responsabilitate”, spunea Aurescu, într-un interviu la Digi24.

ADVERTISEMENT