News

Ministrul Bogdan Aurescu confirmă informațiile despre invazia Rusiei în Ucraina, în următoarele 48 de ore. ”Românii nu trebuie să se teamă”

Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, a confirmat informațiile apărute miercuri seara în legătură cu faptul că invazia Rusiei în Ucraina ar putea avea loc în următoarele 48 de ore.
23.02.2022 | 21:58
Ministrul Bogdan Aurescu confirma informatiile despre invazia Rusiei in Ucraina in urmatoarele 48 de ore Romanii nu trebuie sa se teama
Informațiile privind o invazie a Rusiei în Ucraina în următoarele 48 de ore, confirmate de ministrul Bogdan Aurescu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Presa internațională a anunțat, miercuri, că Administrația președintelui Joe Biden l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la o invazie rusă la scară largă în următoarele 48 de ore.

Informațiile privind acest atac iminent al Rusiei în statul vecin există și în interiorul aliaților Occidentali. Acest lucru a fost confirmat de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT

Informațiile privind o invazie a Rusiei în Ucraina în următoarele 48 de ore, confirmate de ministrul Bogdan Aurescu

Șeful diplomației române spune că și în mediul aliat a ajuns această informație. În același timp, ministrul afirmă că România și celelalte state vor ajuta Ucraina, însă nu cu ajutor militar.

”Avem și noi astfel de informații din mediul aliat. Nu ne dorim să se întâmple. Va fi acordat ajutor Ucrainei, dar nu cu trupe.

ADVERTISEMENT

Dacă se întâmplă așa ceva (n.r. o invazie la scară largă), vom asista la o încălcare a dreptului internațional. Ar însemna o lipsă de responsabilitate”, a spus Aurescu la Digi24.

Întrebat dacă România va primi refugiați în cazul izbucnirii unui război în statul vecin, Bogdan Aurescu a spus că aceasta este o obligație internațională.

ADVERTISEMENT

”Sigur că vom primi. Este o îndatorire conform dreptului internațional. Vom ajuta acest stat, așa cum orice stat responsabil o va face”, a spus oficialul.

Bogdan Aurescu, mesaj pentru români: ”Nu trebuie să se teamă”

În ceea ce privește poziția țării noastre în cazul unui război în est, ministrul Aurescu vine cu un mesaj liniștitor. Acesta afirmă că nu trebuie să ne temem de un pericol rusesc, dat fiind faptul că ”România are cele mai largi garanții de securitate din istorie”.

ADVERTISEMENT

”Românii nu trebuie să fie cuprinși de teamă. România are cele mai largi garanții de securitate din istorie. NATO ne protejează. Suntem protejați de articolul 5 din Tratatul de creare al NATO semnat la Washington.

Când vorbim de garanții de securitate, vorbim de o întreagă structură: forța de reacție e NATO, există forțe de reîntărire, de întărire, planuri pregătite pentru orice eventualitate”, a afirmat diplomatul.

Bogdan Aurescu a mai spus că, în acest moment, în Ucraina, în Ambasada de la Kiev, mai sunt 15 persoane. Membrii familiilor acestora au ajuns deja în țară.

În statul vecin se mai află alți 37 de cetățeni români, în diferite misiuni internaționale, cu care statul ține legătura.

”Nu am redus în niciun fel personalul de la Consulatul din Cernăuți. E departe zona de pericol. Din Ambasada de la Kiev am adus acasă toți membrii familiei, mai avem 15 oameni acolo.

Mai avem 37 de oameni în evidență care sunt în misiuni internaționale în Ucraina: OSCE, ONU etc. Suntem în contact cu ei”, a mai spus Aurescu la postul de știri citat.

Ce spune ministrul Aurescu despre desele informații privind invazia iminentă a Rusiei

Vorbind despre abundența știrilor care anunță invazia Rusiei în Ucraina, Bogdan Aurescu spune că acestea au un rol special.

”Au jucat un rol important în descurajarea Rusiei în legătură cu o invazie. Pot să aibă un rol important uneori, chiar dacă acțiunea propriu-zisă nu se întâmplă, poate tocmai pentru că a fost devoalată public”, spune oficialul.

ADVERTISEMENT