Life

Sfântul Mina, sărbătoare cu cruce neagră pe 11 noiembrie. Ce trebuie să faci în această zi ca să-ți meargă bine

Sărbătoare cu cruce neagră pe 11 noiembrie în calendarul creștin-ortodox: Sfântul Mina. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai parte de bine.
11.11.2023 | 00:56
Sfantul Mina sarbatoare cu cruce neagra pe 11 noiembrie Ce trebuie sa faci in aceasta zi ca sati mearga bine
Cine a fost Sfântul Mina. Sursa foto: triadikon
ADVERTISEMENT

Anual, pe data de 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mina. În calendarul bisericesc este trecut cu cruce neagră, semn că este o sărbătoare importantă, dar în care ne putem îndeplini sarcinile care nu s-ar putea face în cazul unei sărbători cu cruce roșie.

Sfântului Mina, prăznuit pe 11 noiembrie. Cine a fost

Sfântul Mina este considerat ocrotitorul celor care au mari necazuri, probleme de sănătate, dezlegător de vrăjitorii și blesteme. Drept urmare, pe data de 11 noiembrie mulți credincioși formează un pelerinaj la moaștele lui, care se află la Biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală. Diferite părți mai sunt răspândite și prin alte lăcașuri sfinte.

ADVERTISEMENT

Tot la Biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală se mai află și icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mina. Mulți care s-au închinat la ea au avut parte de miracole. Viața Sfântului Mina a fost una dedicată Lui Dumnezeu și și-a dat chiar și viața în numele Lui.

Sfântul Mina s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis. A rămas orfan de tată de la vârsta de 11 ani,  iar la 13 ani și de mamă. Rămas singur, Sfântul Mina s-a orientat către credință, iar cu timpul a ajuns să fie recunoscut pentru puterea sa de a învia oameni, de exemplu.

ADVERTISEMENT

Sfântul Mina a intrat în armata romană, dar când Diocletian a dat ordin de persecutare a creștinilor, Sfântul Mina renunță la rolul de soldat și se retrage în pustiu. Într-o zi, după ce a văzut cum niște oameni se închinau la zei, a decis să-i oprească. Însă, nu a reușit, fiind persecutat și forțat să se lepede de Hristos. A refuzat și s-a ales cu capul tăiat.

Ce să faci de sărbătoarea Sfântului Mina ca să-ți meargă bine

În această zi, pentru că este una sfântă, este bine să mergi la biserică, să te rogi, să aprinzi lumânări pentru cei trecuți în neființă și să-i ierți pe cei care ți-au greșit, pentru a avea pace sufletească. Totodată, este bine și să eviți certurile, bârfa, viciile sau ura. În același timp, poți rosti o rugăciune de ajutor către Sfântul Mina:

ADVERTISEMENT

”O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos.

ADVERTISEMENT

Prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat…”, citește continuarea pe triadikon.ro

ADVERTISEMENT