Life

Sfântul Vasile 2024. Tradiții, superstiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți

Ce trebuie să faci pentru a atrage norocul și belșugul de partea ta, în prima zi a anului. Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile
01.01.2024 | 10:00
Sfantul Vasile 2024 Traditii superstitii si obiceiuri pe care trebuie sa le respecti
Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Sursa foto: X, Doxologia
ADVERTISEMENT

În prima zi a Anului Nou, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile. Acesta este unul dintre cei mai importanți sfinți, dar și cel care deschide calendarul sărbătorilor. Iată ce este bine să faci în această zi și ce nu trebuie să faci pentru a avea noroc și belșug tot anul.

Ce obiceiuri se respectă în prima zi a Anului Nou

Sfântul Vasile este unul dintre părinții importanți ai Bisericii Ortodoxe. Cunoscut de către creștini că fiind ”păzitorul de duhuri rele”, Sfântul Vasile este mereu celebrat pe 1 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din ziua de 1 ianuarie este cel al colindatului și al uratului cu clopoței. Se spune că Sfântul Vasile i-a cerut lui Dumnezeu o zi și a primit-o chiar pe prima din an.

Bucuros de darul de la Dumnezeu, Sfântul Vasile a legat un clopoțel de o creangă de brad. Apoi, a urcat la Dumnezeu pentru a-i mulțumi, de unde și obiceiul păstrat de-a lungul timpului de a colinda.

ADVERTISEMENT

În fiecare an, peste 530.000 de români își serbează onomastica, dintre care peste 450.000 sunt bărbați, iar restul femei. Dincolo de faptul că petrec în această zi, românii țin cont și de o serie de tradiții și obiceiuri.

Tradițiile de care trebuie să ții cont de Sfântul Vasile

Prima și poate cea mai importantă este Sorcova. În prima zi a anului, copiii pleacă să sorcovească rudele și apropiații, urându-le un an plin de belșug, sănătate și fericire.

ADVERTISEMENT

La început, Sorcova era confecționată din mai multe ramuri de pomi fructiferi care erau puse la înmugurit în apă în ziua de Sfântul Andrei sau de Moș Nicolae. În prezent, în unele zone din țară, sorcova are și un clopoțel în vârf.

În alte zone din țară, încă se mai păstrează obiceiul de a colinda cu o căpățână de porc. Aceasta se împodobește cu panglici și mărgele și este cunoscută sub numele de ”Colindul cu Vasilica”.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei la fel de important este cel al Dezlegării Anului. Cete de copii colindă pe ulițe și fac zgomot puternic pentru a elimina energiile negative. Se spune că sunete puternice alungă seceta sau insectele care ar putea dăuna culturilor din anul viitor.

Cei care vor să aibă noroc în Noul An, trebuie să fiarbă în prima zi o căpățână de porc. Se spune că în acest fel, anul va fi unul îmbelșugat și toate vor merge ca pe roate, în față, precum porcul.

Tradiția mai spune că, așa cum va fi prima zi din an, așa va fi tot anul. De asemenea, pentru un an cu mult spor la muncă, oamenii trebuie să ia în mână unealta cu care muncesc frecvent. Aceasta trebuie mânuită de trei ori pentru ca totul să meargă strună.

Tot în ziua de Sfântul Vasile, bărbații trebuie să bea mult vin. Cu cât roșeața din obraz este mai pigmentată, cu atât bărbatul va fi mai sănătos și mai voios tot anul.

ADVERTISEMENT