News

Şi principalul adversar al lui Lukașenko a murit în închisoare. Lednik fusese întemniţat pentru defăimarea preşedintelui

Opozantul Igar Lednik, condamnat la trei ani de închisoare pentru că l-a calomniat pe Aleksander Lukașenko, a murit într-o închisoare din Belarus.
20.02.2024 | 16:42
Si principalul adversar al lui Lukasenko a murit in inchisoare Lednik fusese intemnitat pentru defaimarea presedintelui
Igar Lednik era principalul adversar al lui Aleksander Lukaşenko Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul membru al Partidului Social Democrat din Belarus, Igar Lednik (64 de ani), care a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că l-a calomniat pe președintele țării, Aleksandr Lukașenko, a murit în închisoare, transmite agenţia ANSA.

Cinci opozanţi din Belarus au murit din 2021 în puşcării

“Igar Lednik, fost membru al Partidului Social Democrat din Belarus, activist și jurnalist, a murit în închisoare la vârsta de 64 de ani”, a anunțat partidul, pe Telegram, iar știrea a fost confirmată de organizația neguvernamentală pentru drepturile omului “Vyasna”.

ADVERTISEMENT

Politicianul fusese arestat în decembrie 2022 și condamnat la trei ani de închisoare pentru că l-a calomniat pe Lukașenko în cadrul unui articol pe care l-a publicat în ziarul Partidului Social Democrat.

Partidul a subliniat că în timpul petrecut în închisoare starea lui Lednik „s-a deteriorat semnificativ” și a fost operat pentru o problemă gastrointestinală, precum și pentru o problemă cardiacă, dar autorităţile nu au comunicat nicio cauză a morții.

ADVERTISEMENT

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a scris şi ea pe platforma X (Twitter) despre moartea lui Lednik. “Inima mea este frântă după moartea prizonierului politic Lednik, unul dintre liderii Partidului Social Democrat din Belarus și un neobosit luptător pentru libertate.

Această moarte este un simbol tragic al brutalității regimului Lukașenko. El trebuie să răspundă pentru moartea tuturor, pentru fiecare erou căzut”, a scris Tihanovskaia.

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii ONG-ului “Vyasna” spun că Igar Lednik este al cincilea deţinut politic care a murit în arest în Belarus, începând cu 2021. În Balarus ar fi aproximativ 1.400 de prizonieri politici, potrivit organizaţiei.

La începutul lunii ianuarie, Vadzin Hrasko a murit şi el, din cauza unei pneumonii într-o colonie penitenciară. Organizaţiile belaruse pentru apărarea drepturilor omului denunţă condiţiile în care acesta a fost încarcerat şi denunţă că acesta nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.

ADVERTISEMENT