News

Închisoarea lui Navalnîi, moștenire a gulagului stalinist. Cum funcționează sinistrul penitenciar cu „regim special” din Rusia

Închisoarea lui Navalnîi este, de fapt, un lagăr de exterminare. Cum funcționează coloniile penitenciare cu „regim special” din Rusia
20.02.2024 | 15:42
Inchisoarea lui Navalnii mostenire a gulagului stalinist Cum functioneaza sinistrul penitenciar cu regim special din Rusia
O replică a celulei unde a stat Navalnîi, construită la Vilnius, în Lituania / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Coloniile penitenciare cu „regim special”, unde și-a găsit moartea și principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi, reprezintă cele mai stricte forme ale sistemului penitenciar din Rusia. Moșteniri ale sinistrelor gulaguri, aceste veritabile lagăre de exterminare sunt deseori ultima destinație pentru adversarii Kremlinului.

Navalnîi, închis în pușcăria condamnaților pe viață

Opozantul Alexei Navalnîi a murit (nu se știe din ce cauze, Kremlinul nu se grăbește să precizeze) la doar 47 de ani, în timp ce își ispășea pedeapsa de 19 ani într-o colonie penitenciară cu „regim special” din nordul îndepărtat al Rusiei, în districtul Yamal-Neneț, IK-13, supranumită Lupul polar. 35 de închisori de acest tip există în Rusia.

ADVERTISEMENT

Moștenire de la regimul stalinist, închisoarea unde și-a găsit sfârșitul Alexei Navalnîi a fost construită pe locul unui fost lagăr de gulag, cel de-al 501-lea. „În Rusia, există patru regimuri de detenție”, explică Anna Karetnikova, membră a ONG-ului Memorial și apărătoare a drepturilor deținuților până când a părăsit țara, în urmă cu un an.

„Există instituții cu un regim de detenție relativ flexibil și colonii penale cu un regim general, strict și întărit. Regimurile speciale sunt cele mai dure. Acestea sunt concepute pentru condamnații pe viață și recidiviștii considerați deosebit de periculoși. În Rusia există 35 de astfel de penitenciare cu regim special, dintre care șase sunt rezervate condamnaților pe viață, cum ar fi cel în care se afla Navalnîi”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Lupul Polar și Bufnița

Condamnat pentru fraudă și apoi pentru „extremism”, Alexei Navalnîi a fost trimis la 1.900 de kilometri de Moscova la Cercul Arctic în decembrie anul trecut. El a ajuns acolo la sfârșitul lunii decembrie, după un transfer cu trenul de trei săptămâni în timpul căruia susținătorii și avocații săi i-au pierdut urma. Aceasta este o practică moștenită de la sistemul sovietic, o formă de tortură psihologică la care sunt supuși deținuții (pe lângă cele fizice) și familiile lor, deoarece nici unul nu știe nimic despre celălalt pe o perioadă nedeterminată.

„Geografia penitenciară rusă nu se deosebește de cea a gulagului, în special din cauza climei și a inaccesibilității anumitor regiuni, care sunt folosite pentru a pedepsi și a spori și mai mult suferința deținuților”, subliniază istoricul Emilia Kustova, lector la Universitatea din Strasbourg și specialist în lumea rusă. „Continuitatea cu trecutul sovietic există, de asemenea, în momentul transferului și din punct de vedere economic: satele care au fost construite în apropierea gulagurilor, pentru a găzdui gardienii, de exemplu, există încă”.

ADVERTISEMENT

Alexei Navalnîi a fost trimis la Kharp, un orășel arctic cu o populație de 5.000 de locuitori, care găzduiește două colonii de deținuți, Bufnița și Lupul Polar. Cei aproximativ 1.000 de deținuți închiși la Lupul Polar suportă condiții climatice extreme – iarna durează 200 de zile pe an, iar temperatura poate coborî până la -40°C – precum și „condiții teribile de detenție”, după cum subliniază Anne Le Huerou, cercetător la Paris-Nanterre și specialist în sistemul penitenciar rusesc.

Trei vizite pe an

În celule mici, plasați câte doi sau patru, deținuții au puține contacte cu familiile și avocații lor. Aceștia au dreptul la doar trei vizite pe an, două scurte și una lungă, și sunt prost hrăniți și îngrijiți: accesul la asistență medicală este practic inexistent. De asemenea, deținuții trebuie să respecte proceduri stricte, care rămân supuse apreciarii- și arbitrariului – administrației penitenciarelor, o altă moștenire a sistemului sovietic, scrie Le Point.

ADVERTISEMENT

„În colonii, totul este guvernat de regulamente interne severe, care pot fi, de asemenea, manipulate de către personal. Deținuții nu au drepturi și nici mijloace de a le exercita”, explică Anna Karetnikova. „Duritatea regimurilor închisorilor depinde foarte mult de șeful instituției și de gardienii coloniilor, care pot face ca condițiile de detenție, deja foarte dificile, să devină complet insuportabile”.

SHIZO, închisoarea din închisoare

Condițiile de detenție ale lui Alexei Navalnîi au devenit și mai dure din cauza izolării repetate a acestuia, cunoscută în Rusia sub numele de „SHIZO”. Adică celula de izolare disciplinară, cea mai severă formă de pedeapsă legală pentru deținuții din închisorile rusești. O cameră din beton lipsită de lumina soarelui și de aer proaspăt, unde deținuții petrec timpul într-un regim de interdicții stricte. Șederile repetate în izolare sunt recunoscute la nivel internațional drept tortură. În Rusia, din ce în ce mai mulți deținuți politici sunt supuși acestui tratament.

„O închisoare în interiorul unei închisori”, explică Anna Karetnikova. „În mod normal, timpul petrecut în izolare este limitat la maximum 15 zile consecutive, dar nu a fost cazul lui Navalnîi. Concret, el a fost închis timp de o treime din detenție într-o cameră de 6 metri pătrați, în care era fie mult prea cald, fie mult prea frig”.

Treziți la 5.30 dimineața, deținuții din SHIZO trebuie să își plieze paturile de perete în timpul zilei și nu au voie să se întindă în ele până la ora 21.00. Li se confiscă totul, cu excepția unei scânduri fixate pe perete, a unui taburet, unui lavabou mic și a unei toalete, vasele sunt luate imediat după masă, iar deținuții nu au voie să citească sau să scrie decât o oră pe zi.

Plimbările sunt, de asemenea, restricționate: deja limitate la o oră pe zi în cadrul regimului special, acestea durează doar o jumătate de oră pentru deținuții aflați în izolare. Aceștia nu pot ieși din celule decât la ora 6.30 dimineața, în mijlocul gerului polar, înainte de răsăritul soarelui, pentru a se plimba cu mâinile la spate și trebuind să privească obligatoriu numai în jos, într-o mică curte închisă și acoperită. Vizitele, coletele și comunicarea cu alți deținuți sunt interzise.

Tortură mascată

Șederile repetate la SHIZO au avut un efect dăunător asupra sănătății lui Alexei Navalnîi, care a experimentat această formă de izolare pentru prima dată în 15 august 2022. El suferea de dureri de spate și de deteriorarea vederii. Când s-a îmbolnăvit, autoritățile i-au refuzat accesul la medici și au refuzat să-i livreze medicamentele.

Condițiile de detenție de la SHIZO se aseamănă cu o tortură lentă, autorizată legal, menită să înfrângă voința deținutului. Înăuntru, deținuții sunt chinuiți de temperaturi extreme (prea frig sau prea cald), de foame (se hrănesc doar cu rațiile din închisoare) și de lipsa somnului (luminile sunt lăsate aprinse 24 de ore pe zi și lenjeria de pat este scoasă). Administrația închisorii poate intensifica și mai mult aceste condiții dificile.

Legea limitează pedeapsa cu SHIZO la 15 zile, dar oficialii închisorii ocolesc această restricție, invocând noi încălcări imediat după eliberarea deținutului. Cele mai neînsemnate infracțiuni pot fi folosite ca pretext pentru o nouă izolare. Printre exemplele care i s-au aplicat lui Navalnîi se numără: faptul că nu și-a pus mâinile „corect” la spate, că s-a prezentat incorect, a folosit un „limbaj vulgar”, nu a curățat frunzele din curte, a citat cererea Curții Europene a Drepturilor Omului de eliberare a acestuia, s-a adresat gardianului fără a-i folosi numele de familie etc.

Deținuți trimiși pe frontul din Ucraina

Această realitate nu era una exclusivă pentru Navalnîi. Și alți deținuți politici sunt supuși în mod regulat acestui tratament dur, scrie Mediazona. În prezent, în Rusia există 266.000 de deținuți în 700 de lagăre de muncă, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului rus al Justiției, datate de la sfârșitul anului 2023.

Aceasta este una dintre cele mai mari rate de încarcerare din Europa, dar un nivel istoric scăzut pentru Rusia, care avea 893.000 de deținuți în 2008 și 420.000 în 2022, chiar în momentul în care a început războiul din Ucraina. Scăderea poate fi explicată prin trimiterea prizonierilor pe frontul „operațiunii speciale”, cum o numește Putin, și prin mai multe reforme penale, care au scurtat durata unor detenții.

Pe de altă parte, numărul prizonierilor politici a crescut brusc: 19 855 de persoane au fost încarcerate pentru că și-au manifestat opoziția față de războiul din Ucraina, potrivit ONG-ului OVD-Info, care enumeră, de asemenea, 888 de proceduri penale intentate împotriva disidenților. Opozantul Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie anul trecut și încarcerat la Omsk, în Siberia, a fost, de asemenea, plasat la izolare în ianuarie. El urmează să rămână acolo până în luna mai.

Cadavrul disidentului, examinat „cel puțin 14 zile”

După moartea lui Navalnîi, vineri, rudele sale nu au avut acces la corpul său neînsuflețit, luni, pentru a treia zi consecutivă, potrivit echipei sale, care acuză Kremlinul că l-a ucis și că încearcă să-și acopere urmele. Trupul lui Alexei Navalnîi nu va fi predat imediat familiei sale. Purtătoarea de cuvânt a fostului opozant, Kira Iarmich, a precizat pe X (fostul Twitter) că rămășițele sale „vor fi supuse unui soi de ‘examen chimic’ timp de încă 14 zile”. Ca urmare, „anchetatorii le-au spus avocaților și mamei lui Alexei că trupul nu le va fi predat”, potrivit Kirei Iarmich.

„Repet: cadavrul lui Navalnîi este ascuns pentru a disimula urmele crimei. ’Testul chimic’ de 14 zile este o minciună flagrantă și o bătaie de joc”, a adăugat ea într-o altă publicație, luni. „Mama lui Alexei și avocații săi au ajuns la morgă în această dimineață devreme. Nu li s-a permis să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente împins afară”, declarase anterior Kira Iarmich pe rețelele de socializare.

Întrebat pe această temă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat luni să spună că o anchetă este în curs de desfășurare și că nu există rezultate „pentru moment”. Pentru Kira Iarmici, Comitetul de anchetă, care se ocupă de principalele anchete penale din Rusia, a declarat că „investigațiile” privind moartea lui Navalnîi sunt „prelungite”, fără a preciza un termen.

ADVERTISEMENT