Sport

Simona Halep, salvată de Tribunal! ITIA a vrut să o deposedeze de bani și trofee: „Dopaj sofisticat și repetitiv”

Simona Halep a fost salvată de Tribunal. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a vrut să-i ia banii și trofeele româncei.
14.09.2023 | 23:20
Simona Halep salvata de Tribunal ITIA a vrut sa o deposedeze de bani si trofee Dopaj sofisticat si repetitiv
ITIA a cerut sancțiuni mult mai drastice pentru Simona Halep. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani din tenis, pentru două încălcări separate ale programului anti-doping. Fostul lider WTA a fost depistat pozitiv cu roxadustat la US Open 2022, după care i s-au descoperit „nereguli” în pașaportul biologic. Pe lângă suspendarea drastică, ITIA a vrut să o deposedeze pe româncă de bani și rezultate.

Simona Halep, salvată de Tribunal! ITIA a vrut să o deposedeze de bani și trofee: „Dopaj sofisticat și repetitiv”

În cursul zilei de joi, 14 septembrie, ITIA a publicat motivarea deciziei pentru care Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis. Astfel, au ieșit la iveală mai multe lucruri necunoscute. Unul dintre ele spune că ITIA a cerut Tribunalului anularea rezultatelor înregistrate de Simona Halep în perioada 8 martie 2022 – 7 octombrie 2022.

ADVERTISEMENT

Este exact intervalul care începe cu data la care pașaportul biologic al Simonei Halep a început să prezinte iregularități și se termină cu momentul în care a luat startul suspendarea. Tribunalul Sport Resolutions nu a admis cererea ITIA și i-a anulat rezultatele Simonei Halep doar de la US Open 2022.

La ediția de anul trecut de la Flushing Meadows, Simona Halep a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur. Dacă Tribunalul ar fi acceptat cererea ITIA, Simona Halep ar fi pierdut 1.914.002 dolari și trofeul de la Toronto.

ADVERTISEMENT

Rezultatele înregistrate de Simona Halep în perioada 8 martie 2022 – 7 octombrie 2022:

  • Indian Wells: semifinale, 343.985 dolari
  • Madrid: sferturi, 210.366 dolari
  • Roma: turul 2, 16.340 dolari
  • Roland Garros: turul 2, 90.948 dolari
  • Birmingham: semifinale, 11.000 dolari
  • Bad Homburg: semifinale, 11.000 dolari
  • Wimbledon: semifinale, 690.223 dolari
  • Washington: turul 2, 4.100 dolari
  • Toronto: câștigătoare, 439.700 dolari
  • Cincinnati: turul 2, 16.340 dolari
  • US Open: turul 1, 80.000 dolari

ITIA a cerut 6 ani de suspendare pentru Simona Halep

ITIA a vrut să o sancționeze pe Simona Halep cu o suspendare de 6 ani. Din nou, dubla campioană de Grand Slam a fost salvată de Tribunalul de la Londra, care nu a fost de acord cu cererea forului.

ADVERTISEMENT

„Dopajul a fost unul sofisticat și repetitiv, că experții au ajuns la concluzia că românca a folosit metode interzise din martie până în septembrie 2022, că a avut un comportament obstructiv și că suprimarea eritropoetinică sugerează că dopajul sangvin a fost făcut pentru a-i oferi româncei sânge oxigenat în timpul Wimbledonului și US Open-ului, susținând că a existat intenția îmbunătățirii performanțelor sportive cu mijloace interzise”, a fost motivul pentru care ITIA a cerut o pedeapsă și mai dură pentru Halep.

Simona Halep a consumat suplimentul Keto MCT, contaminat cu roxadustat, după turneul WTA de la Cincinnati 2022, unde românca a abandonat din cauza unei accidentări.

ADVERTISEMENT

De teama să nu rateze US Open, sportiva născută la Constanța a consumat un supliment la recomandarea fizioterapeutei Candice Gohier și a lui Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou.

Tribunalul Sport Resolutions, care s-a ocupat de cazul Simonei Halep, a respins acuzațiile de „dopaj sofisticat și repetitiv” înaintate de ITIA. Totodată, Tribunalul a respins cererea ca Simona Halep să fie suspendată 6 ani, deoarece nu au existat probe în pașaportul biologic al româncei în perioada turneului de la Wimbledon 2022.

ADVERTISEMENT