Simona Halep

Simona Halep, victima unui scandal de rasism! Caricatura scandaloasă a celor de la Charlie Hebdo

10.12.2020 | 11:51
Simona Halep victima unui scandal de rasism Caricatura scandaloasa a celor de la Charlie Hebdo
Charlie Hebdo, scandal de rasism cu Simona Halep în 2018. Foto: Marca
ADVERTISEMENT

În anul 2018, un alt scandal de rasism se năștea în Franța și implica românii. Simona Halep era caricaturizată într-o manieră denigratoare de revista de satiră Charlie Hebdo. Un val de reacții dure se năștea în țara noastră.

Caricatura celor de la Charlie Hebdo apela la un stereotip jignitor la adresa comunității rome. Francezii desenaseră o caricatură a Simonei Halep în timp ce striga „Fier vechi, fier vechi!”.

ADVERTISEMENT

Halep tocmai ce câștigase prestigiosul trofeul de la Roland Garros. Fanii români au fost foarte ofensați de asocierea dintre Halep acest stereotip. Doi ani mai târziu, românul Sebastian Colțescu este acuzat de rasism chiar la Paris.

Simona Halep, victima unui scandal de rasism: „O româncă a câștigat Roland Garros. Fier vechi, fier vechi!”

Pe atunci în vârstă de 26 de ani, Simona Halep reușea o performanță fabuloasă în vara anului 2018 și cucerea pentru prima oară în carieră turneul de Grand Slam de la Roland Garros. Imediat după succesul româncei, revista de satiră Charlie Hebdo a publicat o caricatură a acesteia.

ADVERTISEMENT

Halep era reprezentată cu trofeul ridicat deasupra capului, iar imaginea era însoțită de textul „ O româncă a câștigat Roland Garros. Fier vechi, fier vechi!”. Ideea a fost primită cu ostilitate de publicul din România, care i-a acuzat pe francezi de rasism.

Stereotipul la care a făcut trimitere publicația de satiră este unul jignitor pentru comunitatea romă. Românii au reacționat imediat. „Charlie Hebdo, această caricatură este rasistă. Ca româncă, imaginea aceasta mă întristează”, a scris o utilizatoare pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Reacție dură a lui Cristian Tudor Popescu: „Bășcălie ordinară, grețoasă”

Nu doar din partea fanilor au apărut reacții în spațiul public. Au oferit declarații și ambasatoarea Franței în România, ambasatorul român de la Paris și jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „Această publicație nu îl angajează decât pe propriul său autor și nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze”, a scris ambasatoarea Franței în România, potrivit Digi 24.

„De la câștigarea turneului, am primit zeci de mesaje de la cele mai înalte oficialități franceze. Toate cunoștințele din cartier m-au oprit ca să îmi spună că au văzut meciul sau au auzit despre victorie. Să nu lăsăm o caricatură mică să ne strice o bucurie atât de mare”, spunea Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu era atât de diplomat și îi ataca dur pe caricaturiștii francezi: „Nu au pic de umor şi îl înlocuiesc cu băşcălia asta ordinară, greţoasă, jignesc în mod ordinar tocmai pentru că nu ştiu ce înseamnă ironia, umorul, sunt nişte schilozi lipsiţi de har”.

 Replică pe măsură a francezilor: „Umorul ar trebui să ne apropie”

Reacția publicației Charlie Hebdo nu întârzia să apară, iar la o săptămână după publicarea caricaturii, redactorul-șef a intervenit și a scris un editorial prin care critica reacțiile dure ale românilor. El considera că românii au dat dovadă de lipsă de umor atunci când au fost indignați de caricatura din revista de satiră.

„Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuși mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran (le poilant Mircea Eliade et le désopilant Cioran) s-a supărat pe Franța din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câștigase Roland-Garros.

La șaizeci și unu de ani după crearea Comunității economice europene, descoperim cu oroare că europenii n-au nici un umor. În ciuda pactului oțel-cărbune, a CEEA (Comunitatea europeană a energiei atomice) și a spațiului Schengen, un mare șantier fundamental pentru construcția europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului.

Ca o circumstanță atenuantă pentru români trebuie spus că nici părinții fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer… — nu erau mari comici. După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare țară își păzește cu strictețe tradițiile umoristice și nu lasă Bruxelles să le reglementeze. Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa?”, scria Laurent Sourisseau, citată de gsp.ro.

ADVERTISEMENT