News

”Simptomele sunt ciudate ca naiba”. Ce se întâmplă când infecția cu COVID-19 durează două-trei luni

16.05.2020 | 12:17
Simptomele sunt ciudate ca naiba Ce se intampla cand infectia cu COVID19 dureaza douatrei luni
ADVERTISEMENT

O parte dintre pacienții infectați cu COVID-19 se luptă cu infecția timp de mai bine de o lună, timp în care simptomele reapar după scurte perioade de remisiune a bolii. ”Simptomele sunt ciudate ca naiba”, a spus britanicul Paul Garner, specialist în boli infecționase, scrie The Guardian.

Simptome aparte pentru formele prelungite de COVID-19

În cazul lui Paul Garner, boala a debutat cu o tuse ușoară și o stare de indispoziție. După câteva zile, au început manifestările severe ale bolii despre care britanicul spune că l-au făcut să se simtă de parcă ar fi fost bătut cu bâtă de cricket. Pe lângă starea generală de rău, i-a dispărut simțul mirosului, au  apărut probleme la respirație, iar inima și-a accelerat ritmul până în punctul în care medicul a crezut că moartea sa este iminentă.

ADVERTISEMENT

Garner se consideră unul dintre membrii ”grupului de imunitate de turmă a lui Boris Johnson”, adică cei care au contactat boala în primele 12 zile ale epidemiei în Marea Britanie, până când autoritățile au luat măsurile de izolare. Infecționistul a presupus că boala va trece repede, însă aceasta s-a prelungit până acum, timp de mai bine de șapte săptămâni, cu stări care uneori pot ajunge până la senzația de epuizare totală.

Paul Garner, profesor la Facultatea de Boli Tropicale din Liverpool a ajuns la concluzia că simptomele bolii sunt mult mai variate decât se credea  anterior, la cele deja cunoscute adăugându-se tulburări gastrice, furnizături ale pielii, țiuit în urechi, amețeală și artrită a mâinilor. Toate acestea revin după scurte perioade de pauză. ”Este foarte frustrant. Mulți oameni încep să se întrebe dacă nu sunt ipohondri, partenerii lor suspectează că este ceva în neregulă cu ei la nivel psihologic”, a spus Garner.

ADVERTISEMENT

El a precizat că a primit relatări ale altor pacienți care și ei s-au  plâns de durata bolii, în care aparenta vindecare era urmată de un nou val de simptome. ”Cu siguranță virusul provoacă multe schimbări imunologice în organism, cu o patologie ciudată pe care nu o înțelegem încă”, a continuat medicul.

Comparată cu febra Dengue

Potrivit evaluărilor, circa un pacient din 20 are simptome intermitente pe termen lung. Încă nu se știe care este durata formei prelungite a COVID-19. Garner sugerează că ar putea fi o formă asemănătoare febrei Dengue, o boală virală a ganglionilor limfatici. ”Dengue vine și pleacă. E ca și cum ai conduce mașina cu frâna de mână pusă pentur o perioadă de 6-9 luni”, a explicat specialistul.

ADVERTISEMENT

Și profesorul Tim Spector, de la King’s College London, a strâns date despre cei  care au simptome catalogate ca ”ușoare”, dar care pot fi istovitoare.

Acești oameni se pot întoarce la muncă dar să nu  poată fi capabili să-și facă treaba la capacitate maximă. Este o altă fațetă a virusului  care nu a primit atenție din cauza ideii că ”dacă nu ești mort, ești bine”. Noi suntem țara care a inventat epidemiologia, dar nu am produs niciun studiu epidemiologic în afară de o aplicație. Este puțin jenant”, a spus Tim Spector.

ADVERTISEMENT

Cele mai recente date arată că modelul de COVID-19  pe care îl avea guvernul britanic este depășit pentru că mulți pacienți nu au febră și tuse, ci  dureri musculare, gât inflamat și dureri de cap. ”Până acum am studiat peste 100 de boli. COVID-19 este cea mai ciudată pe care am văzut-o în cariera mea”, a spus Spector.

Lynne Turner-Stokes, profesor de medicină de recuperare la King’s College,  susține  că  boala  are potențialul  să afecteze toate organele. Coronavirusul cauzează probleme microvasculare și cheaguri de sânge. Plămânii, creierul, pielea, rinichii și sistemul nervos pot fi afectate. Problemele neurologice pot fi ușoare (dureri de cap) sau severe (confuzie,  delir și comă).

O posibilă explicație pentru boala prelungită este că sistemul imunitar devine hiperactiv, ducând la reacții ale organismului  la infecție.

ADVERTISEMENT