News

Simulare BAC 2024, subiecte limba română. Ce le-a picat elevilor de la real și uman. Update

Simulare BAC 2024, subiecte limba și literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii claselor a XII-a din țară la real și uman.
04.03.2024 | 18:14
Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la simulare BAC 2024, proba de limba română. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
04-03-2024
16:18

Simulare BAC 2024, limba română: peste 126.000 de candidați prezenți în săli. 5 elevi eliminați pentru tentativă de fraudă

Ministerul Educației a venit cu o informare în legătură cu prezența la proba scrisă la limba română de la simularea examenului de Bacalaureat 2024. Din cei peste 146.000 de elevi înscriși în clasele a XII-a și a XIII-a, au fost prezenți la simulare 126.820.

S-a raportat o rată de participare cu peste 5% (86,3%) mai mare comparativ cu cea de anul trecut (81%). Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 5 candidați din sălile de testare elevi.

04-03-2024
13:05

Simulare BAC 2024: subiectele și baremul de rezolvare la limba română, conform Edu.ro

Așa cum v-am promis, am revenit cu subiectele și baremul oficial de rezolvare la proba scrisă de simulare a examenului de Bacalaureat 2024 pentru limba și literatura română.

Pe site-ul dedicat acestei testări, Subiecte.edu.ro, Ministerul Educației vine în întâmpinarea candidaților. Astfel, elevii vor putea consulta baremul de mai jos pentru a vedea ce notă ar putea obține la această simulare.

Simulare BAC 2024, subiecte la profilul uman:

Simulare BAC 2024, barem la profilul uman:

Simulare BAC 2024, subiecte la profilul real:

Simulare BAC 2024, barem la profilul real:

04-03-2024
11:04

Cum se rezolvau subiectele la simularea de la limba română. Anunțul Ministerului Educației

Acum, după ce au văzut ce subiecte au primit, candidații de la limba și literatura română sunt nerăbdători să afle cum se rezolvau aceste cerințe. Mai au foarte puțin de așteptat până la un verdict.

Ministerul Educației anunță, pe site-ul oficial, că baremul de rezolvare la această primă probă scrisă de la simularea examenului de Bacalaureat 2024 va fi publicat AICI, la ora 15.00.

04-03-2024
10:11

Simulare BAC 2024, limba și literatura română: subiectele la profilul uman și real

Cum era de așteptat, iată că subiectele complete de la simularea probei scrise de limba și literatură română de la BAC 2024 au apărut în spațiul public. La fel ca anii trecuți, primele două subiecte au fost similare.

Conform datelor Edupedu.ro, la Subiectul I, absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, ”Metropole”. Pe baza acestui text, elevii au avut de rezolvat mai multe exerciții.

Apoi, la punctul B din primul subiect, candidații au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte. Trebuiau să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală.

La Subiectul al II-lea candidații au primit textul ”Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului. 10 puncte a avut acest subiect.

Simulare BAC 2024 - Subiecte limba română
Simulare BAC 2024 – Subiecte limba română. Sursa foto: edupedu.ro

La Subiectul III, real, elevii au avut de realizat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga. În schimb, la uman, cerința a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.

Simulare BAC 2024 - Subiecte limba română S3
Simulare BAC 2024 – Subiecte limba română. Sursa foto: edupedu.ro
04-03-2024
09:15

Subiectele la limba și literatura română: Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul III

Nu a durat prea mult, iar în spațiul public au început să apară informații despre subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la simularea examenului de BAC 2024, proba scrisă de limba și literatură română.

Din datele prezente momentan în online, la subiectul III, elevii de la profilul uman au primit un eseu după o poezie scrisă de Ion Barbu. În ceea ce-i privește pe cei de la profilul real, lor le-a picat Lucian Blaga.

04-03-2024
08:41

Candidații pot părăsi sala de examen. Subiectele ar putea apărea dintr-un moment în altul

Elevii intrați de dimineață în sălile de examen au trecut deja în a doua jumătate a probei scrise de la limba și literatura română. Conform regulilor, după ora 10.30, cei care au terminat de rezolvat cerințele sau, pur și simplu, nu mai au ce să scrie, pot părăsi sala de testare.

După cum bine ne amintim la simulările sau examenul propriu-zis din trecut, după această oră ar putea apărea în spațiul public și subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat. Pe FANATIK le vedeți avea de îndată ce apar în spațiul public.

04-03-2024
08:11

Ce se întâmplă dacă lucrarea unui elev nu este scanată corect

Există printre dumneavoastră și părinți care pun răul înainte. Vă sfătuim ca de data aceasta să nu o faceți, nu aveți de ce. Scanarea va funcționa perfect, nu vor fi probleme. Ministerul Educației și-a asumat acest lucru.

Mai mult decât atât, elevul care a susținu simularea pentru BAC 2024 va fi prezent la scanarea propriei lucrări. Totuși, dacă vor exista cazuri de scanări incomplete sau erori, există  serie de mecanisme care vor remedia imediat situația.

04-03-2024
08:02

Ce se întâmplă dacă platforma de scanare întâmpină dificultăți tehnice

Cresc emoțiile, în curând vom avea primele subiecte ale simulării. Până atunci vă explicăm ce se întâmplă dacă platforma de scanare are probleme tehnice. Nu ar fi prima oară, lucrul acesta s-a mai petrecut și în timpul simulării de la Evaluarea Națională. 

Toți părinții trebuie să cunoascu un detaliu. Și anume că resursele necesare pentru funcționarea platformei, ne referim aici la puterea de calcul și capacitatea de stocare sunt asigurate de parteneri instituționali.

Cu toate acestea, dacă ar putea exista o asemenea problemă, Ministerul spune că se va interveni în timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea și rezolvarea celor apărute.

04-03-2024
07:58

Anunț oficial de la Ministerul Educației

Cu doar câteva ore înainte de debutul simulării la Bacalaureat 2024, proba de limba și literatura română, Ministerul Educației a ținut să transmită un anunț oficial.

Accesând acest link veți descoperi mai multe detalii despre examenul de astăzi. Sunt dat exacte, date pe care le-am explicat și noi în interiorul acestui material și nu numai. 

04-03-2024
07:45

Ce se întâmplă cu notele de la simulare

Evident că din discuția noastră nu putea să lipsească și acest detaliu. E unul care poate face diferența. Toți părinții trebuie să știe că notele obținute de elevi nu se contestă, dar mai ales nu se trec în catalog.

Există însă o excepție. Așadar, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, aceste note pot fi trecute în catalog. Așadar, elevii care reușesc să ia o notă foarte bună pot avea și acest aspect în atenția lor 

04-03-2024
07:31

Ce nu au voie să facă deloc elevii când termină examenul

Sunteți în continuare cu mine? V-am promis subiecte, barem și rezolvări. Și mă țin de cuvânt. Până atunci vreau să atrag atenția asupra unei probleme importante.

Astfel, atunci când se termină timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor, elevii care au participat astăzi la simulare Bacalaureat 2024, proba de limba și literatura română trebuie să predea lucrările în faza în care se află. Este complet interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați trebuie să rămână în sală până la predarea ultimei lucrări. 

04-03-2024
06:59

Când pot ieși elevii din sala de examen. Mare atenție

E nevoie de o cafea puternică pentru părinți. E un început tare de săptămână. E doar o simulare, însă e un examen care prezintă o linie pentru viitor.

A existat o întreagă dezbatere în ultima săptămână, așa că până la subiecte vreau să fac lumină într-o problemă. Trebuie să știți că elevii candidați pot ieși din săli cel mai devreme la ora 10:30.

O vor face fără subiecte. Mare atenție, nimeni nu are voie să iasă afară din sala de examen cu subiectele. Lucrările vor fi scanate de profesorii asistenți de față cu elevii și urcate în platforma de corectare

04-03-2024
06:53

Start în simulare Bacalaureat 2024, proba de limba română

Bună dimineața! 
Este ora 08.30, numele meu este Adrian Baciu și așa cum v-am promis voi sta alături de voi întreaga zi. Am să vă prezint subiectele, baremul, rezolvări, tot ceea ce ține de simularea examenului de Bacalaureat, proba de limba și literatura română. 

Preț de 30 de minute, din acest moment, elevii se pot familiariza cu atmosfera de examen. 

……….

Elevii au început examenul, din acest moment voi începe o discuție directă cu părinții. Emoțiile sunt evident la fel de mari, mulți poate vă aduceți aminte de examenul de Bacalaureat pe care l-ați dat în urmă cu mai mulți ani. 

S-au schimbat multe, dar eu sunt aici că să explic pas cu pas ceea ce se întâmplă. O să vă prezint imediat subiectele și o să vedem și la ce note trebuie să vă așteptați pentru elevi. 

Simulare BAC 2024, subiecte limba română. Care sunt cerințele pe care le-au avut de rezolvat elevii claselor a XII-a și a XIII-a de la real și uman, la proba scrisă a acestei testări de la nivel național.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la simulare BAC 2024, proba de limba română

Să începem cu prezentările. Numele meu este Adrian Baciu, sunt jurnalist la FANATIK din 2018 și tot cam de pe atunci mă ocup și de educație. Mai multe materiale scrise de mine găsiți accesând acest link. Tot mie mi-a revenit onoarea de a vă ține la curent cu simularea pentru Bacalaureatul acestui ani. Așadar, în cursul zilei de luni, 4 martie, elevii din România care încheie liceul susțin proba scrisă la limba și literatura română. Testarea face parte din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2024.

ADVERTISEMENT

Vă readuc aminte că simularea acestei probe de BAC pentru tinerii care se pregătesc să facă pasul de la liceu spre învățământul superior are loc la o lună distanță de când elevii claselor a VIII-a au susținut simularea la Evaluarea Națională.

Cum se vor desfășura simulările examenului de Bacalaureat 2024. La ce oră intră elevii în clase

Trebuie să știți că la simularea examenului de Bacalaureat 2024, proba scrisă la română, participă elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă. Aceasta va fi urmată de alte probe. Vorbim aici inclusiv de cea obligatorie a profilului și cea la alegere a profilului și specializării. Se anunță o săptămână de foc pentru elevi, așa că vom face tot posibilul să-i ținem la curent. Nimeni nu are nevoie de emoții suplimentare.

ADVERTISEMENT

Conform Ministerului Educației, la fel ca în anii anteriori, candidații intră în săli până la ora 8.30. Nu este o zi în care să dormiți mai mult. Aveți grijă la alarme, aveți grijă la somn. Un somn bun poate fi cheia unui rezultat pe măsură. Proba scrisă la română începe la ora 9.00. Elevii se pot apuca de completat cerințele din momentul în care vor primi subiectele.

Absolvenții de liceu au la dispoziție, pentru fiecare probă scrisă, 180 de minute. Cele 3 ore efective se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor, mai anunță ministerul.

ADVERTISEMENT

Vă pot da un sfat, un sfat de care trebuie să țineți cont. Când eu am dat Bacalaureatul a contat lucrul acesta foarte mult. Toți cei cu care am stat de vorbă după aceea mi-au transmis că a fost la fel, indiferent de anul în care a avut loc examenul.

Nu vă mai fierb, nu vă mai țin pe gânduri și vă spun direct – nu pierdeți vremea, nu considerați că aveți timp. Minutele trec, orele trec și testarea se încheie cât ai clipii.

ADVERTISEMENT

Cum se face, de fapt, secretizarea lucrărilor

Începând cu anul 2024, apar schimbări importante în ceea ce privește secretizarea și anonimizarea lucrărilor scrise. Procedeul va fi diferit de anii trecuți. Mai exact, colțul din dreapta sus al primei pagini tipizate, loc unde apar datele personale ale elevului, nu va mai fi sigilat.

Bun! Și atunci cum se întâmplă lucrul acesta, nu? Sunt sigur că aceasta este întrebarea pe care o aveți cu toții. Există un răspuns pentru voi, un răspuns care o să clarifice totul. Ei bine, anonimizarea efectivă va fi automată, în platforma destinată evaluării digitalizate.

Scanarea lucrărilor de la simulare BAC 2024

În premieră la simularea examenului de BAC 2024, la fel ca la Evaluarea Națională 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. ”În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, a dat asigurări, în debut de an, ministrul educației, Ligia Deca.

Așadar, nici gând, nici vorbă de emoții și din acest punct de vedere. Scanarea se face ușor, se face imediat. Este o premieră, dar, cel mai probabil, generațiile următoare de absolvenți de clasa a XII-a vor considera operațiunea drept una banală.

Care sunt autorii exceptați din programă pentru simularea la Limba română. Ce alte modificări mai sunt

Pentru probele scrise de la BAC 2024, programa a prevăzut eliminarea unor conținuturi de la mai multe discipline, potrivit ordinului ministrului educației nr. 6.760 din 7 decembrie 2023.

La limba și literatura română sunt exceptate mai multe conținuturi. Vorbim de textul dramatic postbelic și perioada postbelică. De asemenea, sunt exceptați din programă autorii canonici: Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.

O altă modificare importantă este aceea că lucrările elevilor care susțin simulările de la BAC 2024 sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației. Nu contestăm deciziile luate de autorități, dar vă recomandăm totul ca lectură suplimentară.

Subiectele și baremele de la simulările din ultimii trei ani și de la simulările județene 2023-2024

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii claselor a XII-a în ultimii trei ani:

Anul 2021:

Subiecte – limba și literatura română, profilul uman:

Barem – limba și literatura română, profilul uman:

Subiecte – limba și literatura română, profilul real:

Barem – limba și literatura română, profilul real:

Anul 2022:

Subiecte – limba și literatura română, profilul uman:

Barem – limba și literatura română, profilul uman:

Subiecte – limba și literatura română, profilul real:

Barem – limba și literatura română, profilul real:

Anul 2023:

Subiecte – limba și literatura română, profilul uman:

Barem – limba și literatura română, profilul uman:

Subiecte – limba și literatura română, profilul real:

Barem – limba și literatura română, profilul real:

Care au fost subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la simulările județene BAC 2024. Cerințele de examen și baremul de rezolvare pentru fiecare județ pot fi descărcate AICI.

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024

Așadar, probele scrise la simularea examenului de Bacalaureat din 2024 debutează luni, 4 martie, cu testarea la limba și literatura română. Candidații nu au nicio zi liberă. Marți, 5 martie, aceștia revin în bănci pentru proba obligatorie scrisă a profilului (matematică sau istorie).

Miercuri, 6 martie, are loc proba scrisă la care elevul poate opta pentru una dintre disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie.

Ce se întâmplă după finalizarea probelor scrise

După finalizarea probei scrise, subiectele și baremele de evaluare se vor afișa pe site-ul dedicat și la avizierele centrelor de examen. Toate informațiile vor fi disponibile în fiecare zi, după ora 15.00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Calendar examen Bacalaureat 2024, prima sesiune

Adevăratele emoții ale anului pentru elevii absolvenți de liceu încep în vară. Conform calendarului examenului de BAC 2024 stabilit de Ministerul Educației, absolvenții de liceu vor susține examenele în perioada 17 iunie – 4 iulie. Cei care nu promovează examenul în sesiunea de vară mai au o șansă în sesiunea din luna august.

Candidații vor susține trei probe de competențe și trei probe scrise. Acestea se dau la limba română, o limbă străină și la competențe digitale.

În perioada 3 – 7 iunie 2024 are loc înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. Pentru cei din clasele a XII-a, pe 7 iunie 2024 se încheie oficial cursurile.

Urmează apoi perioada de evaluare a competențelor lingvistice la limba română și la limba maternă, precum și evaluarea competențelor digitale. Iată orarul acestora:

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 20 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

În prima zi a lunii lui ”cuptor”, 1 iulie, elevii revin în bănci pentru proba scrisă la limba și literatura română. Apoi, pe 2 iulie 2024 are loc proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie este proba la alegere a profilului și specializării. Cei de la minorități dau pe 4 iulie testarea scrisă la limba și literatura maternă.

Pe 8 iulie 2024 va avea loc afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12.00. În aceeași zi, cei nemulțumiți de note pot depune contestații în intervalul orar 12.00 – 18.00

Din 9 iulie până în 11 iulie se rezolvă contestațiile elevilor, pentru ca pe 12 iulie 2024 să se tragă linie și să aibă loc afișarea rezultatelor finale.

ADVERTISEMENT