Life

Singura biserică din România făcută la 240 de metri sub pământ. Din ce materiale a fost realizată

Care este și unde se află singura biserică din România făcută la 240 de metri sub pământ. Materialele din care s-a realizat.
08.10.2023 | 17:24
Singura biserica din Romania facuta la 240 de metri sub pamant Din ce materiale a fost realizata
În ce oraș se află biserica. Sursa foto: Creștin Ortodox, Ziarul Lumina, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Biserica unică din România, dar și din întreaga Europă. Se află la 240 de metri sub pământ și atrage anual mulțimi de turiști. Materialul din care s-a realizat este unul deosebit. S-a depus un efort mare pentru ridicarea ei, dar întreaga osteneală a meritat.

Biserica din România care se află la 240 de metri sun pământ. Este unică în țară și în Europa

Multe locuri din România sunt deosebite prin frumusețea lor. Este și cazul unei biserici, unică în țară și în toată Europa datorită faptului că se află la 240 de metri sub pământ și a fost sculptată din…sare. A fost ridicată într-o salină.

ADVERTISEMENT

Biserica la care facem referire poartă hramul Sfintei Varvara și se găsește în regiunea Moldovei, din orașul Târgu Ocna, județul Bacău, a cărui atracție principală turistică este, de altfel, salina. Biserica ”Sfânta Varvara” este o reală oază de liniște pentru cei care îi trec pragul.

Lăcașul sfânt îi încarcă pozitiv pe cei care vin să se roage aici, fascinați atât de modul cum s-a sculptat, dar și de aerul răcoritor. Se spune că Sfânta Varvara îi ocrotește pe mineri și de aceea biserica îi poartă numele. De altfel, cei care au lucrat în această mină de sare ar fi venit cu ideea construirii unei biserici.

ADVERTISEMENT

Cât a durat sculptarea bisericii Sfânta Varvara

Sculptarea obiectului turistic a durat câteva luni, din data de 14 aprilie 1992 până pe 3 decembrie 1992. Icoanele care se află în interior datează din secolul al XX-lea, mai exact din anul 1924 și așa cum se obișnuiește la fiecare biserică și aici au loc slujbe regulat.

”În primii ani nu se făceau slujbe cu regularitate în biserică, ci doar de hram sau uneori la sărbătorile mari. Din 3 decembrie 2016 a fost numit preot pe seama bisericii părintele Elisei Roncea, care a aşezat rânduielile bisericeşti ca în oricare altă biserică de parohie, astfel că atât turiştii, cât şi credincioşi din zonă vin la Sfânta Liturghie sau la celelalte slujbe săvârşite în ea.

ADVERTISEMENT

În fiecare sâmbătă și duminică se săvârșește Sfânta Liturghie, precum și în sărbători. Miercurea sau vinerea se săvârșeste Taina Sf. Maslu și slujba Aghiezmei. O bucurie deosebită a fost trăită atât de mineri, cât şi de clericii şi credincioşii de pe pitoreasca vale a Trotuşului în 2017, când s-a marcat împlinirea a 25 de ani de existenţă a bisericii.

Atunci, locaşul a primit un dar de mare preţ, respectiv o părticică din moaştele Sfintei Varvara, prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Agafangel, Mitropolit de Odessa”, apare pe site-ul oficial al Salinei Târgu Ocna.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele interesate să viziteze salina întreagă și biserica o pot face în fiecare zi, în intervalul 8:00-16:00. Ultima intrare va avea loc la ora 15:00. Farmecul locului este redat și de diferitele evenimente care au loc aici. În plin sezon turistic s-au organizat și concerte.

ADVERTISEMENT
Tags: