News

Singura fabrică de ciocolată românească s-ar putea închide. 25 de ani de istorie se vor evapora într-o secundă din cauza scumpirilor

Singura fabrică de ciocolată românească s-ar putea închide. 25 de ani de istorie se vor evapora într-o secundă din cauza scumpirilor, pentru că patronii nu mai fac față.
30.04.2023 | 15:26
Singura fabrica de ciocolata romaneasca sar putea inchide 25 de ani de istorie se vor evapora intro secunda din cauza scumpirilor
Singura fabrică de ciocolată românească. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Singura fabrică de ciocolată românească s-ar putea închide. 25 de ani de istorie se vor evapora într-o secundă din cauza scumpirilor, pentru că patronii nu mai fac față cheltuielilor. E vorba de fabrica Galactic, unde 82 de oameni muncesc în Maramureș și produc anual 2.000 de tone de ciocolată.

Singura fabrică de ciocolată românească se închide

Administratorul Liviu Fagi spune că decizia de a solicita insolvența firmei a fost generată de scopul de a reuși salvarea companiei. Această problemă e valabilă pentru toată industria din țara noastră, care nu își revine ”după trei ani de furtună” pe piață.

ADVERTISEMENT

“Avem aceeaşi problemă pe care o are toată industria din România. După trei ani de furtună în piaţă, în care toate costurile producţiei au crescut, lipsa materiilor prime pentru o perioadă importantă, ne-am văzut puşi în situaţia în care, din păcate, cred că asta este singura soluţie pentru a salva ceea ce se mai poate salva din industria asta. Odată cu închiderea unei astfel de fabrici se pierde o industrie care, probabil în următorii 30 de ani, nu o mai pune nimeni la loc”, a declarat Liviu Fagi, conform Antena 3.

Deși firma nu are datorii, din cauza inflației costurile de producție au explodat. Cu toate acestea, cei 82 de angajați ai companiei au salariile la zi și speră că această fabrică va fi salvată. Compania producea anual 2.000 de tone de ciocolată și avea în portofoliu peste 80 de sortimente de ciocolată, disponibile pe rafturile magazinelor din țară.

ADVERTISEMENT

Conform făcutînmaramureș.ro, compania a fost înființată în 1997 și a devenit marcă înregistrată din 2001. ”Brandul de ciocolată „Galactic” aparține firmei Food Distributione SRL din orașul Baia Sprie. Produsele se găsesc sub formă de tablete simple și umplute, batoane, cuverturi, specialităţi tip family, dar și de creme tartinabile, napolitane simple și glazurate. Pe lângă brandul Galactic, a apărut și marca Spria, iar, în plus, Food Distributione produce dulciuri diverse pentru brandurile unor companii de retail”, se arată pe site-ul oficial al companiei.

”Noi, în acest moment, avem peste 17 branduri care ies de pe porțile fabricii din Baia Sprie, din care două ne aparțin. Lucrăm pentru Carrefour, pentru Metro, pentru Real, Auchan, Mega Image, Billa. Sunt multe produse pe care le facem, iar Galactic reprezintă undeva la 20% din total”, declara administratorul Liviu Fagi.

ADVERTISEMENT

Fagi a vorbit despre brandul său ca despre un ”biciclist la lară”. ”Este ca un biciclist la țară, ceva în genul ăsta. Așa mi se pare. Echilibru are, dar exact ca și un biciclist la țară: mergi pe un drum rău, te privesc toți și nu știu ce faci. Te grăbești undeva? Cum adică doar te plimbi? Ce cauți tu acolo, nu cumva vrei să-i vinzi calul sau să-i furi vaca? Cam așa ne simțim noi, ca un biciclist la țară”, a completat Fagi.

Potrivit sursei citate, prima ciocolată Galactic a fost produsă în Baia Sprie în 1997, sub o licență cumpărată de la compania Cadbury’s din Anglia. Numele a fost inspirat de un produs similar britanic, denumit Galaxy, care făcea referire la Calea Lactee. De altfel, Liviu Fagi s-a perfecționat în Marea Britanie, de unde a învățat ce înseamnă meseria de ciocolatier.

ADVERTISEMENT

”Am pornit de la o licență după produsul Galaxy. Ideea de a deschide fabrica în Maramureș a fost a mea. Am insistat foarte mult să o aducem aici, la un moment dat chiar am condiționat implicarea mea în afacere, pentru că investiția era programată inițial în București”, își amintește managerul fabricii de ciocolată, Liviu Fagi.

Compania sa a creat peste 300 de rețete proprii, înregistrate la OSIM, care sunt în producție. ”Absolut toate rețetele îmi aparțin. Sunt făcute în laboratoare proprii, implementate, înregistrate la OSIM ca și drepturi de autor de către mine, tot ce există în acest moment pe piață este marcă înregistrată”, a dezvăluit Liviu Fagi.

ADVERTISEMENT
Tags: