Life

Singura piatră care plutește pe suprafața apei. Mulți români o au în casă, dar nu știu că este specială

În natură și, chiar în casa multora dintre noi, există o piatră care are capacitatea de a pluti la suprafața apei. Ce o face atât de specială.
05.03.2023 | 09:43
Singura piatra care pluteste pe suprafata apei Multi romani o au in casa dar nu stiu ca este speciala
Piatra ponce, singura care plutește pe suprafața apei. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Știați că unele roci pot pluti deasupra apei? Deși pare greu de crezut, există în natură o piatră cu o densitate extrem de mică, sub 1. Dat fiind acest aspect, și datorită culorii sale albe sau cenușii-deschis, ea mai este denumită și spumă de mare.

Piatra ponce, singura care plutește pe suprafața apei

Această rocă plutitoare poartă numele de piatră ponce. Ușoară și poroasă, ea este formată în timpul erupțiilor vulcanice, prin răcirea a rapidă a lavei ieșite la suprafață, care conține un procent de apă mare, la care se adaugă și gaze ca CO2.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, oamenii de știință au demarat cercetări pentru a încerca să rezolve misterul acestei capacități a rocii de a stat deasupra apei. Studiile cu raze X la Laboratorul Național Lawrence Berkeley al Departamentului de Energie (California) au ajutat oamenii de știință să rezolve acest mister.

Cercetătorii au scanat în interior mostre de roci vulcanice ușoare, sticloase și poroase cunoscute sub numele de piatră ponce. Experimentele cu raze X au fost efectuate la Berkeley Lab’s Advanced Light Source (ALS), notează site-ul universityofcalifornia.

ADVERTISEMENT

Unii cercetători spun că această rocă poroasă cunoscută sub numele de piatră ponce ar fi putut avea și un rol important la apariţia primelor forme de viaţă.
Un alt studiu apărut în revista Astrobiology, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, şi Universitatea Western Australia a emis teoria că roca respectivă posedă câteva proprietăţi remarcabile, ce ar fi putut juca un rol esenţial în apariţia vieţii.

piatra ponce plutește
Piatra ponce este singura care plutește pe suprafața apei. Sursa foto: descopera.ro

Substrat al unor reacţii chimice şi procese fizice complexe, posibile datorită structurii ei poroase, roca ar fi putut deveni ulterior habitatul celor mai vechi populaţii de microorganisme.

ADVERTISEMENT

Piatra ponce este bogată în nutrienți și servește cu ușurință ca purtător maritim al vieții vegetale și al altor organisme. Conform sursei citate, piatra ponce plutitoare poate fi, de asemenea, un pericol pentru bărci, deoarece amestecul de cenușă de piatră ponce măcinată poate înfunda motoarele.

Mulți români au în casă o astfel de piatră ponce

Piatra ponce are excelente proprietăți abrazive, fiind în același timp netedă. Această piatră vulcanică elimină cu ușurință stratul de piele moartă. Mulți români dețin o astfel de piatră în casă pentru a o utiliza la curățatul petelor de pe mâini, la înlăturarea pielii îngroșate, precum și în pedichiură, pentru îndepărtarea pielii deteriorate și uscate.

ADVERTISEMENT

Tot în gospodăriile oamenilor, piatra ponce poate ajuta la eliminarea grăsimii din cuptor. Trebuie să aplicăm puțin detergent de vase pe zonele cu probleme și apoi să folosim piatra.

Dincolo întrebuințările de mai sus, trebuie precizat că piatra ponce se folosește și în construcții, pentru a completa betonul. Motivul este unul simplu și constă în faptul că această piatră este rezistentă la frig, foc și umiditate, fără a fi afectată în vreun fel în cursul timpului.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”