News

Singurul cartier din București unde s-au construit case ca la țară. Puțini știu unde se află

Unde se află singurul cartier din București unde s-au construit case ca la țară. În prezent, în această zonă încă se pot întâlni locuințe care dau senzația unei lumi rurale.
28.01.2024 | 16:25
Singurul cartier din Bucuresti unde sau construit case ca la tara Putini stiu unde se afla
Cățelu, singurul cartier din București unde s-au construit case ca la țară. Sursa foto: ziare.com / b365.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Undeva între șoseaua Mihai Bravu și strada Baba Novac se găsește cartierul din București unde s-au construit case ca la țară. În prezent, găsim aici un ansamblu de locuințe minimale, cu verdeață, alei pietonale și pasaje cu arcade.

Cățelu, singurul cartier din București unde s-au construit case ca la țară

În cazul în care locuiți în București și aveți chef de un traseu inedit, care se vă ducă într-o lume rurală, trebuie să știți că nu este necesar să ieșiți din oraș. Chiar în Capitală se găsește un întreg cartier cu aspect atipic.

ADVERTISEMENT

Vorbim de cartierul Cățelu. Nu este o zonă apărut de ieri, de azi, ci încă din perioada comunismului. Despre așa-numitul ”experiment Cățelu”, istoria reține că a fost un cartier construit în regim de urgență, cândva la începutul anilor 1950, cu scopul de a caza refugiați basarabeni.

Toată clădirile din zonă au fost proiectate de arhitectul Tiberiu Niga. Stilul lor se numește ”neo românesc”. Dimensiunea locuințelor – de tip garsoniere – este una mica. Pe de altă parte, mărimea este compensată de spațiile și grădinile exterioare.

ADVERTISEMENT

Cartierul Cățelu apăruse la periferia estică de atunci Bucureștiului, aproape de zona rurală și de comuna cu același nume: Cățelu. Inițial, pe o suprafață de aproximativ 6000 de metri pătrați, s-au construit 800 de apartamente, în a doua jumătate a anilor 1950.

Aspectul locuințelor amintea încă din anii 50 de arhitectura rurală veche. Vorbim de case cu cerdac înconjurate de grădini și deschise către un spațiu comun. Și totul a pornit de la niște bărăci improvizate unde locuiau muncitorii angajați la fabricile din zonă, după cum spune istoricul Andrei Răzvan Voinea pentru Radio România Internațional.

ADVERTISEMENT

În vara lui 1955 începe construirea în Cățelu, pentru că partidul dă bineînțeles comandă să se ridice nişte locuințe minimaliste care să fie foarte rapid construite. Să adăpostească multă lume și astfel să se estompeze această criză de locuințe.

Și se alege acest teren de lângă șoseaua Mihai Bravu, care înainte aparținuse Societății de Locuințe Ieftine din interbelic. Cam ăsta este contextul până în iulie 1955, când începe propriu-zis proiectarea și execuția”, explică Voinea.

ADVERTISEMENT

Casele ca la țară există și azi în cartierul Cățelu

În casele ridicate de comuniști la Cățelu era electricitate, apă caldă, frigider, absolut tot confortul. În zonă se construiseră și mai multe restaurante, aprozare, librării. S-au mai ridicat acolo două școli și o grădiniță. Peste tot erau spații verzi și muncitorii erau foarte aproape de locul de muncă.

În ultima decadă a regimului comunist, în jurul cartierului Cățelu au fost ridicate alte cartiere de blocuri. Cu toate acestea, locuințele imaginate de Tiberiu Niga pentru a crea o punte către lumea rurală din care proveneau muncitorii au rezistat. Ele încă există și astăzi în București.

Într-un interviu pentru site-ul B365.ro, istoricul Răzvan Voinea spune că Ansamblul de locuințe Cățelu ar avea nevoie în permanență de renovări. Locuitorii acuză Primăria că nu se ocupă de îngrijirea cartierului.

Din păcate, spiritul zonei este unul destul de trist. Locuitorii din Cățelu, unii fiind aceiași din anii ’50, au avut mai degrabă, până în 1989, un spirit de locuire comunal. După 1990, generațiile s-au mai schimbat, s-au mutat oameni noi în cartier și foarte mulți dintre ei au început să-și privatizeze spațiul public.

S-au amenajat grădini personale. Au luat în primire acel spațiu care era pentru toată lumea și și-au făcut ceva numai al lor. Există și un grad destul de scăzut al intervențiilor Primăriei, care nu se ocupă să replanteze copacii, trotuarele nu sunt întreținute, totul arată destul de rău. Sigur că ansamblul ar avea nevoie în permanență de renovări. Locuitorii acuză Primăria că nu se ocupă de îngrijirea cartierului.

După 1990 s-au înmulțit mașinile. Mulți proprietari au folosit bucata mică de curte pe care o aveau pentru a-și face garaje și au betonat spațiile. Acolo unde erau spații verzi, locuri de joacă pentru copii, acum sunt parcări, ceea ce îi supără pe locuitorii mai vechi ai cartierului”, spune istoricul.

ADVERTISEMENT
Tags: