Life

Singurul cuvânt din limba română care te va surprinde total. Îl folosești și tu și nu știai asta despre el

Care este singurul cuvânt din limba română care te poate surprinde. Poate chiar l-ai folosit și nu știai de ce este atât de special!
10.02.2023 | 18:00
Singurul cuvant din limba romana care te va surprinde total Il folosesti si tu si nu stiai asta despre el
Cuvântul din română care te va surprinde. Ce nu știai despre el Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Care este singurul cuvânt din limba română ce te poate surprinde. Îl folosești chiar și tu în limbajul tău, dar nu știai de ce este atât de special și ce reprezintă el, de fapt! Iată despre ce cuvânt este vorba.

Cuvântul din română care te va surprinde. Ce nu știai despre el

Acest cuvânt din limba română este atât de special pentru că el conține toate cele opt vocale din limba noastră. Acesta are nu mai puțin de 17 litere și conține literele a, ă, â, e, i, î, o, u – adică toate vocalele.

ADVERTISEMENT

AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE este cuvântul faimos ce este atât de special în limba noastră, fiind singurul care înglobează în el toate vocalelele din alfabet. Acest cuvânt vine de la verbul „autoînsemânțare” și înseamnă procesul de însemânțare naturală a plantelor, prin semințe.

Alte cuvinte interesante din limba noastră sunt cele mai lungi care sunt formate doar din alternări de vocale și consoane, fiind două astfel de cuvinte în limba noastră, anume citomegalovirusurilor și mucopolizaharidozelor.

ADVERTISEMENT

Primul dintre ele este legat de Citomegalovirus, un virus din clasa virusurilor herpetice, în timp ce mucopolizaharidoze reprezintă tulburări cauzate de deficiența unor enzime implicate în degradarea unor substante celulare.

Care este cel mai lung cuvânt din limba română

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este cel mai lung cuvânt din limba română, dar acesta nu se găsește în orice dicționar al limbii române, ci doar în cele de specialitate, medicale.

ADVERTISEMENT

Cuvântul are numai puțin de 44 de litere și reprezintă denumirea unei boli pulmonare cronice de care sunt afectați în cea mai mare parte muncitorii din mine după ce inhalează substanțele toxice de acolo.

Alte cuvinte interesante din limba noastră sunt dor și doină, care nu au echivalent în nicio altă limbă de pe pământ. În schimb, cuvântul care este la fel pentru toate culturile este „huh?”, așa cum se spune când nu am înțeles ceva.

ADVERTISEMENT

Singurul cuvânt care începe cu primele trei litere din alfabet este abces și cuvântul care se citește la fel și de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta are 11 litere și este „elenofonele”. Acest cuvânt se referă la femeile vorbitoare de limbă elenă.

ADVERTISEMENT