Sport

Singurul fotbalist român care a fost coleg cu Pele! Şi-a făcut cruce când l-a văzut pe “O Rei”: “E un miracol”

Pele a fost coleg de echipă cu un fotbalist român la New York Cosmos. S-a întâmplat în 1975, când starul brazilian a semnat cu formaţia americană.
30.12.2022 | 07:40
Singurul fotbalist roman care a fost coleg cu Pele Sia facut cruce cand la vazut pe O Rei E un miracol
Gil Mărdărescu, în medalion roşu, şi Pele au fost colegi la New York Cosmos
ADVERTISEMENT

Fotbalul mondial este în doliu după ce Pele a murit la 82 de ani. De-a lungul fabuloasei cariere, brazilianul a avut şi un coleg român. La New York Cosmos, “O Rei” a împărţit vestiarul, pentru câteva luni, cu Gil Mărdărescu.

Pele şi Gil Mărdărescu, colegi la New York Cosmos

Fotbalul american era o necunoscută în 1975, însă venirea lui Pele la New York Cosmos a făcut ca toată lumea să audă de NASL, bunica MLS-ului de azi, şi de formaţia din “Big Apple”. La celebra echipă, brazilianul a găsit un vestiar cosmpolit, cu jucători din Uruguay, Israel, Scoţia, Anglia, Polonia, Spania şi… România.

ADVERTISEMENT

Tot în 1975, New York Cosmos l-a transferat şi pe Gil Mărdărescu. Mijlocaşul român, care debutase în fotbal la Poli Iaşi, venea de la Wydad Casablanca. Acesta ajunsese în Maroc cu ajutorul tatălui său, Virgil Mărdărescu, care fusese numit, în 1974, la cârma naţionalei africane.

“Unul dintre noii mei colegi, Gil Mărdărescu, un mijlocaş din România, şi-a făcut semnul crucii”

În biografia scrisă de Brian Winter, Pele şi-a adus aminte de întâlnirea cu Gil Mărdărescu. Mijlocaşul român a reuşit să-i ofere o amintire unică celui mai mare fotbalist din istorie.

ADVERTISEMENT

“Toţi băieţii din echipă au dat din cap aprobator. Au venit la mine şi s-au prezentat pe rând, zâmbind şi întâmpinându-mă cu eleganţă. Era foarte important pentru mine să le învăţ imediat numele.

Unul dintre noii mei colegi, Gil Mărdărescu, un mijlocaş din România, şi-a făcut semnul crucii pe piept şi a spus: ‘Am visat ca într-o zi să pot da mâna cu tine, dar să joc alături de tine e un miracol”, povestea Pele.

ADVERTISEMENT

Gil Mărdărescu a plecat după cinci meciuri jucate la New York Cosmos

Gil Mărdărescu şi Pele au fost colegi câteva luni, iar mijlocaşul român a bifat doar cinci meciuri pentru New York Cosmos, în 1975. La mijlocul sezonului, fotbalistul a semnat cu Rochester Lancers, unde a fost antrenat de Ted Dumitru, care peste ani avea să obţină performanţe importante în Africa de Sud.

Stabilit în SUA, Gil Mărdărescu a mai jucat la New York United, în 1980, când echipa a fost preluată de tatăl său. După ce s-a retras, mijlocaşul s-a mutat în California, unde locuieşte şi azi.

ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci ani, în 2017, Stephanie, soţia fostului fotbalist, a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu cancer la prostată. Virgil Mărdărescu, tatăl lui Gil, s-a stins din viaţă, în Aliso Viejo, California, pe 11 iunie 2003, la 81 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: