News

Situație bizară în Belgia. Polițiștii confiscă atât de multă cocaină încât nu mai reușesc să scape de ea. “Devine ținta narcotraficanților”

Belgia, în cursa contracronometru pentru arderea cocainei confiscate. Cantitățile de droguri existente devin ținte de recuperat pentru narcotraficanți
13.11.2023 | 11:45
Situatie bizara in Belgia Politistii confisca atat de multa cocaina incat nu mai reusesc sa scape de ea Devine tinta narcotraficantilor
Recent, vameșii belgieni au anunțat că au confiscat 7,5 tone de cocaină într-un singur transport, ascunse sub o încărcătură de banane / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile belgiene au confiscat atât de multă cocaină în ultima vreme încât se confruntă acum cu o nouă problemă: ascunzătorile unde sunt ținute drogurile devin o țintă pentru narcotraficanți care doresc să le ia înapoi. Belgia și Olanda se numără printre principalele destinații europene pentru drogurile provenite din America Latină – în principal cocaină – iar confiscările din Belgia s-au intensificat în ultimele luni.

Goana după recuperarea cocainei

Dar, în timp ce Olanda are capacitatea de a incinera toată cocaina pe care o confiscă în aceeași zi, Belgia nu are încă această capacitate – oferindu-le infractorilor o oportunitate de a o recupera. „Obișnuiam să confiscăm cantități care făceau parte din riscul calculat pentru organizațiile criminale”, a declarat marți seară Ine Van Wymersch, comisarul belgian pentru droguri, la postul public de televiziune VRT.

ADVERTISEMENT

„Dar cantitățile pe care le confiscăm astăzi sunt mult mai mari și nu mai fac parte din riscul calculat. Infractorii din domeniul drogurilor sunt în mod clar dispuși să facă mari eforturi pentru a recupera aceste droguri. Devin ținta narcotraficanților”, a explicat ea.

Vinerea trecută, doi angajați portuari din Anvers care lucrau în apropierea unui container confiscat au fost amenințați cu cuțitul și legați de trei persoane care au încercat să-l deschidă. Vameșii belgieni au confirmat ulterior că în container se afla cocaină, ascunsă între piei de animale, scrie Politico. Incidentul a avut loc la trei săptămâni după ce șapte olandezi puternic înarmați, care intenționau să recupereze o încărcătură de cocaină confiscată și depozitată într-un loc sigur, au fost interceptați în ultimul moment la Anvers.

ADVERTISEMENT

Belgia, destinație-cheie pentru narcotraficanți

Belgia a înregistrat o creștere bruscă a violențelor legate de droguri în ultimii ani, în condițiile în care țara a devenit din ce în ce mai mult o destinație cheie în comerțul global cu droguri, cu centrul în jurul Anvers, al doilea port ca mărime din UE. Cele mai recente incidente au pus autoritățile belgiene în alertă maximă, deoarece bandele de traficanți de droguri nu se vor da înapoi de la violențe brutale pentru a recupera încărcăturile de cocaină confiscate de poliție sau de vameși.

De asemenea, a dus la o dispută politică cu privire la responsabilitatea pentru întârzierile în eliminarea drogurilor confiscate. Kristian Vanderwaeren, șeful departamentului de vamă și accize din cadrul Ministerului de Finanțe al Belgiei, a cerut ca drogurile confiscate să fie incinerate cât mai curând posibil, de preferință în aceeași zi. „Olanda interceptează, condiționează și au suficientă disponibilitate pentru a le arde imediat; noi nu avem această opțiune în acest moment”, a declarat el luni pentru radioul belgian.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ministrul flamand al mediului, Zuhal Demir, a negat că există o problemă de capacitate, dând vina pe lipsa de personal la autoritatea vamală federală. Ea a adăugat că este de competența vămilor și a operatorilor de deșeuri să organizeze eliminarea.

Securitatea transporturilor

Pe termen scurt, Van Wymersch – care va prezenta miercuri Consiliului Național de Securitate al țării un plan de combatere a criminalității legate de droguri din Belgia – a declarat că s-a angajat atât cu autoritățile vamale, cât și cu operatorii de deșeuri pentru a oferi autorităților vamale o „cale rapidă” pentru a arde drogurile în incineratoare. Problema este că vămile nu sunt singura sursă de deșeuri periculoase, a susținut Van Wymersch, iar confiscările de cocaină „sunt greu de prevăzut”.

ADVERTISEMENT

Există, de asemenea, preocupări legate de securitate pentru ofițerii vamali în timpul perioadei de la confiscarea și depozitarea drogurilor până la transportul acestora către un incinerator. După ce ofițerii vamali confiscă cocaina, ei sunt responsabili de paza încărcăturii, a confirmat poliția federală. Poliția ajută la transport.

„Guvernul mizează foarte mult pe scanarea containerelor. Dar dacă se scanează mai mult înseamnă că vor fi mai multe capturi de droguri. Așa că ne așteptăm să existe un buget mai mare pentru securizarea transportului și pentru sprijin psihologic pentru vameși”, a declarat Johan Lippens, reprezentant sindical al Confederației sindicatelor creștine din Belgia (ACV) la începutul acestei luni, înainte de cele două incidente recente.

Între timp, volumul de droguri confiscate de autoritățile belgiene continuă să crească. În 2022, 110 tone de cocaină au fost confiscate în Anvers, un record care pare să fie doborât anul acesta, Vanderwaeren dezvăluind în interviul său radiofonic că 40 de tone au fost confiscate într-o singură lună. Vinerea trecută, vameșii belgieni au anunțat că au confiscat 7,5 tone de cocaină într-un singur transport, ascunse sub o încărcătură de banane.

„Oricine intră în contact cu drogurile nu mai este în siguranță”

„Oricine intră în contact cu drogurile nu mai este în siguranță. Aceasta este noua realitate”, spune  Vanderwaeren. „În ultima vreme, am confiscat din ce în ce mai multe droguri. Dar avem nevoie urgentă de protecție pe tot parcursul lanțului de confiscare, depozitare și procesare. Avem sprijinul poliției. Merge bine, dar, ca și noi, nu au suficientă capacitate. Ceea ce complică lucrurile”.

„Înainte vreme, puteam incinera cocaina în apropiere de Gant, Harelbeke și Bruges. Dar, din cauza schimbărilor în legislația de mediu, acum putem face acest lucru doar în Anvers și Bruxelles. Cu siguranță nu cerem ca cocaina să fie transportată pe distanțe lungi, pentru că și acest lucru prezintă un risc. Dar în Olanda, drogurile sunt distruse în aceeași zi. Ar trebui să putem face și noi acest lucru”, a estimat și Bart Torrekens, președintele sindicatului independent NUOD. El solicită, de asemenea, ca vameșii să fie mai bine înarmați.

Nu există nicio problemă structurală în ceea ce privește transportul drogurilor confiscate de forțele de ordine către incineratoare, unde sunt distruse, potrivit ministrului justiției, Paul Van Tigchelt. În opinia sa, dificultățile care apar sunt de natură punctuală și ar trebui să fie rezolvate prin acorduri între serviciile competente, scrie Le Vif.

Potrivit lui Jan Verheyen, purtător de cuvânt al companiei flamande de gestionare a deșeurilor OVAM, incineratoarele nu au probleme de capacitate. Flandra dispune de trei cuptoare în care pot fi distruse deșeurile periculoase, inclusiv drogurile. Împreună, acestea au o capacitate de peste 100.000 de tone. Nu există nicio problemă cu timpii de așteptare, asigură el.

ADVERTISEMENT
Tags: