News

Belgia, Mecca pietrelor prețioase, îl atacă pe Putin. Diamantele rusești, interzise în țările G7 de anul viitor

Belgia vrea să pună capăt diamantelor rusești. Bruxelles, favorabil extinderii sancțiunilor împotiva războiului dus de Putin în Ucraina
21.09.2023 | 18:03
Belgia Mecca pietrelor pretioase il ataca pe Putin Diamantele rusesti interzise in tarile G7 de anul viitor
În fiecare zi, în Anvers se tranzacționează diamante în valoare de 220 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 47 de miliarde de dolari pe an / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Diamantele rusești „simbolizează războiul” și ar trebui să fie interzise pe piața G7 începând cu 1 ianuarie 2024, a declarant săptămâna aceasta, la New York, premierul belgian Alexander De Croo, confirmând că țara sa, centrul mondial al diamantelor, este pregătită să extindă sancțiunile împotriva Moscovei în această industrie profitabilă.

Suceală la Bruxelles, după ani de zile

Vinerea trecută, un oficial belgian declarase jurnaliștilor că, în conformitate cu o propunere belgiană, o interdicție asupra diamantelor rusești va fi introdusă începând cu ianuarie anul viitor, potrivit Reuters. Miercuri, Alexander De Croo a scris pe Twitter că „G7 dorește să reducă veniturile provenite din diamantele rusești” și că Belgia, „ca principală placă turnantă a comerțului cu diamante”, are „responsabilitatea de a contribui la succesul” inițiativei de interzicere a diamantelor rusești.

ADVERTISEMENT

„M-am întâlnit cu liderii din industrie pentru a discuta despre cum să profităm de această oportunitate și să creștem standardele de transparență pentru întreaga industrie”, a continuat el. Vorbind marți seară în fața unui grup de actori din industria bijuteriilor la reședința consulului general al Belgiei la New York, Alexander De Croo a declarat că diamantele rusești ar trebui interzise de pe piață. El a făcut apel la industrie să „continue până la ultimul kilometru” pentru a asigura succesul inițiativei propuse de Bruxelles de interzicere a diamantelor rusești.

Anvers, capitala diamantelor

Diamantele rusești nu au făcut obiectul nici unei sancțiuni din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, veniturile generate de vânzarea lor ajută Kremlinul să își finanțeze războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Până de curând, Belgia a fost reticentă în a impune o astfel de interdicție, deoarece în această țară se află centrul mondial al comerțului cu diamante brute și șlefuite: mai precis în Anvers, un oraș din partea flamandă a țării, scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

În fiecare zi, la Anvers se tranzacționează diamante în valoare de 220 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 47 de miliarde de dolari pe an. Orașul controlează 86% din comerțul mondial cu diamante brute și 50% din comerțul cu diamante șlefuite. Și, deși importurile de diamante rusești în Belgia au scăzut brusc de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, acestea nu s-au oprit complet.

Având în vedere acești factori, Belgia joacă un rol central în discuțiile privind interdicția în cadrul G7 (care reprezintă 70% din piața de consum) și al UE. Una dintre principalele preocupări exprimate de actorii din industrie, în special în Belgia, cu privire la impunerea de sancțiuni este că o interdicție ar putea fi ineficientă dacă importurile rusești ar fi redirecționate către țări precum India sau orașul Dubai.

ADVERTISEMENT

Un mecanism aproape operațional

În plus, Belgia dorea un mecanism eficient de urmărire a fiecărui diamant și, astfel, să împiedice ca cele provenite din Rusia să ajungă pe piețele țărilor G7 (SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia și UE), în ciuda interdicției. Acest mecanism este acum aproape operațional, a declarat vinerea trecută oficialul belgian pentru presă.

„A face sistemul total transparent necesită multă muncă pe care trebuie să o facem împreună. Să facem acest pas final pentru a pune în aplicare sistemul la 1 ianuarie 2024”, le-a spus marți Alexander De Croo jucătorilor din industrie.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Lianne Keme – fondator al Everledger, o companie specializată în transparența sistemelor de aprovizionare, care dezvoltă o tehnologie utilizată pentru a urmări bunuri precum cele de lux și mineralele sensibile – citată de agenția Belga, sistemul preconizat poate fi comparat cu SWIFT, sistemul internațional pentru tranzacții bancare, cu sediul tot în Belgia.

Reacție negativă a producătorilor

Noul sistem de trasabilitate ar implica un mecanism de control pe trei niveluri, inclusiv Procesul Kimberley – un sistem internațional de certificare înființat în 2003 pentru a opri fluxul de „diamante însângerate” pe piața mondială. De asemenea, ar urma să utilizeze tehnologia blockchain, a relatat agenția de presă belgiană.

„Rusia este cel mai mare furnizor din lume. Cu acest sistem, noi îi eliminăm, lăsându-i pe o piață inferioară, cu prețuri mai mici. Reducem fluxurile financiare din acest sector”, a explicat oficialul belgian. De această decizie ar trebui să profite și industria diamantelor africane. În prezent, compania rusă de stat Alrosa, care deține 90% din capacitatea de extracție a diamantelor din Rusia, reprezintă între 35% și 40% din oferta mondială.

Miercuri, Financial Times a relatat că 16 mari producători de diamante – inclusiv cel mai mare, De Beers – au reacționat negativ la propunerea de interdicție prezentată țărilor G7 de către De Croo. Cotidianul american a dezvăluit, de asemenea, că Antwerp World Diamond Centre (AWDC) a colaborat cu guvernul belgian pentru a elabora propunerea de interdicție – informație confirmată pentru Belga de o sursă de încredere din sector. Alte guverne, inclusiv cele ale G7, ar fi colaborat, de asemenea, la această propunere.

 

ADVERTISEMENT