Șeful marinei militare a Marii Britanii, amiralul Ben Key, First Sea Lord al Royal Navy, a admis că „nu înțelegem pe deplin” soluțiile în fața amenințărilor infrastructurii submarine. Key a făcut aceste comentarii la câteva ore după ce Stockholm a anunțat că un cablu submarin de telecomunicații între Suedia și Estonia a fost avariat.
Cel mai înalt oficial naval britanic a recunoscut că țările NATO au dificultăți în ceea ce privește modul de abordare a atacurilor asupra cablurilor și conectorilor submarini, deoarece drepturile de proprietate și convențiile maritime internaționale complică situația.
Amiralul Ben Key a declarat marți, în cadrul unei discuții cu grupul de reflecție Center for Strategic and International Studies, că, deoarece cablurile submarine care trimit date prin oceanele Atlantic sau Pacific sunt desfășurate pe „un teritoriu care aparține tuturor”, trebuie luate măsuri prudente de către „națiunile care gândesc la fel” pentru a-și proteja interesele economice.
Comentariile sale au fost făcute la câteva ore după ce Suedia a declarat că un cablu submarin de telecomunicații dintre țara respectivă și Estonia a fost avariat. Incidentul este al doilea de acest fel în regiunea nordică, intervenind după ce o conductă submarină de gaze naturale a fost, de asemenea, avariată între Finlanda și Estonia.
Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat că cele două incidente par să se fi petrecut în același timp, dar a adăugat că nu a fost încă determinată cauza deteriorării cablului de telecomunicații, potrivit Breaking Defense.
Biroul Național de Investigații din Finlanda a declarant, marți, într-un comunicat, că nava de containere chineză NewNew Polarbear și nava rusească de marfă cu propulsie nucleară Sevmorput (singura de acest fel din lume) se numără printre navele care fac obiectul unei anchete, în timp ce țările încearcă să descopere cauza incidentului de la conducta de gaz finlandezo-estoniană. Cele două nave au fost incluse în investigație deoarece „surse deschise” au stabilit că acestea se aflau „în zonă în momentul producerii avariilor”.
Key a declarat că cauzele incidentelor din Estonia „nu sunt încă pe deplin înțelese”, dar a subliniat că, în general, „explorăm o întreagă zonă (submarină) pe care nu o înțelegem pe deplin în acest moment în ceea ce privește spațiul de soluționare, pentru că atunci când am elaborat prima dată Convenția Națiunilor Unite pentru războiul pe mare, de exemplu, ea s-a concentrat foarte mult asupra a ceea ce se întâmplă la suprafața mării”.
Problema este agravată de faptul că majoritatea cablurilor de pe fundul mării se află în „marea liberă și, prin urmare, pe terenuri care nu sunt proprietatea nimănui”, a adăugat el. „Răspunsul pentru noi acum, în calitate de militari și comunități maritime, este să găsim modalitatea cea mai bună de a lucra împreună pentru a asigura o mai bună securitate”.
Subliniind progresele realizate de Royal Navy pentru a contracara amenințările submarine, amiralul a menționat că Royal Fleet Auxiliary (RFA) Proteus, prima navă britanică proiectată pentru supravegherea subacvatică, a intrat recent în serviciu. Nava de 6.000 de tone va funcționa ca „rampă de lansare” pentru vehiculele operate de la distanță, ca parte a programului MROS (Multi-Role Ocean Surveillance) al Marinei Regale.
În plus, forța multinațională Joint Expeditionary Force (JEF), condusă de Marea Britanie pentru a aborda problemele de securitate din nordul Europei, ar putea oferi „o anumită agilitate în spațiul subacvatic”, potrivit lui Key. O astfel de abordare este un ecou al acțiunilor recente ale premierului britanic Rishi Sunak de a aborda amenințările hibride printr-o cooperare sporită cu liderii europeni, precum și al deciziei sale de a desfășura 20.000 de soldați britanici în Europa de Nord anul viitor.
Ca parte a unei prime faze de desfășurare de toamnă, grupul aeronaval al portavioanelor din Marea Britanie a finalizat, de asemenea, o serie de misiuni simulate în Marea Nordului și în Marea Norvegiei la începutul acestei luni, implicând suprimarea apărării aeriene inamice (SEAD) și atacuri, potrivit Royal Navy.
Noile manevre politice și militare ale Marii Britanii în Europa de Nord au fost modelate de războiul Rusiei din Ucraina, Ben Key prognozând că, pe termen scurt, strategia Moscovei în întreaga regiune se va concentra în mare măsură pe războiul hibrid și va încerca să „producă un soi de impact care să destabilizeze încrederea în noi înșine”.
El a declarat că programul rusesc de cercetare subacvatică, condus de foarte secreta „Direcție principală de cercetare în ape adânci( (GUGI), este „viu și sănătos” și a sugerat că Moscova dispune încă de un „număr considerabil de instrumente” cu care poate ataca adversarii.
Totuși, pe baza pagubelor provocate de Ucraina armatei ruse, Key a declarat că „nimic care să semene cu un fel de avans teritorial al Rusiei peste graniță în Europa” nu se va întâmpla în „următorii câțiva ani”, menționând în același timp că capacitățile de transport maritim spun o poveste diferită.
„Nu văd nimic din ceea ce se întâmplă în forțele navale maritime rusești în acest moment care să îmi spună că și-au degradat semnificativ capacitățile principale”, a explicat el. „Flota lor de submarine nucleare nu a fost afectată de ceea ce se întâmplă, escadrilele de aviație cu rază lungă de acțiune nu au fost afectate de război”.