News

Situație dramatică în Shanghai din cauza carantinei. Angajaţii unui supermarket au luat o decizie neaşteptată. “Rămânem aici până la sfârşit”

44 de angajați ai unui Carrefour din Shanghai trăiesc în magazin pentru a putea furniza cele 3.000 de comenzi zilnice, destinate locuitorilor blocați în case de restricțiile autorităților.
22.04.2022 | 11:02
Situatie dramatica in Shanghai din cauza carantinei Angajatii unui supermarket au luat o decizie neasteptata Ramanem aici pana la sfarsit
Afacerile din Shanghai pot funcționa doar în regim de "buclă închisă" Foto: Lu Sunping/Carrefour/Handout via REUTERS, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru a pregăti cele peste 3.000 de comenzi de legume, carne și produse esențiale pe care supermarketul Carrefour pe care îl conduce le trimite în fiecare zi locuitorilor închiși în case din Shanghai, managerul Zhang Wei se trezește la ora 5 dimineață după o noapte într-un sac de dormit pe podeaua biroului ei.

Personalul unui supermarket doarme la locul de muncă pentru ca localnicii să aibă mâncare

Zhang și 43 de colegi trăiesc practic în magazinul din suburbia Xujing din vestul Shanghaiului, de la 1 aprilie, izolați de lumea exterioară, în timp ce lucrează zile lungi pentru a onora comenzile online de la unitățile de locuințe învecinate.

ADVERTISEMENT

Filiala ei Carrefour este unul dintre cele peste 1.000 de magazine alimentare deschise în timpul lockdownului din Shanghai, deși supuse unor cerințe stricte pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Administrația orașului încearcă să mărească numărul de magazine deschise.

„Nu avem timp să ne odihnim, suntem ocupați toată ziua, chiar și în timpul meselor, dacă membrii comitetului de cartier vin pentru a ridica comenzi sau au o cerere, îi vom ajuta imediat”, a declarat Zhang pentru Reuters prin apel video, înainte de a se culca în biroul ei după o zi de lucru de 19 ore pentru un somn scurt.

ADVERTISEMENT

Shanghai și-a închis aproape toți cei 25 de milioane de locuitori în case la începutul lunii aprilie, după ce cazurile de COVID au început să se înmulțească.

Afacerile din Shanghai funcționează în regim de „buclă închisă”

Întreprinderile, de la fabrici până la firme de servicii financiare, pot rămâne deschise numai sub „gestionare în buclă închisă”, care presupune locuirea la fața locului, dezinfectarea spațiilor și a produselor la fiecare câteva ore și testarea negativă pentru coronavirus în fiecare zi, deoarece China încearcă să elimine transmiterea comunitară a COVID-19.

ADVERTISEMENT

Shanghai rămâne cu regimul de în „buclă închisă”, chiar dacă numărul de cazuri noi este în scădere și încurajează mai multe întreprinderi, în special pe cele din sectorul alimentar, să se redeschidă – un aranjament care are limitări, deoarece mulți lucrători nu își pot părăsi familiile și lanțurile de aprovizionare sunt perturbate.

La Carrefour-ul lui Zhang, mai puțin de jumătate din cei 110 angajați obișnuiți lucrează în prezent. Este posibil să fie capabilă să aducă mai mult personal sau să înlocuiască unii lucrători în curând din cauza relaxării recente a unor restricții de circulație, dar rămâne puțină claritate cu privire la momentul în care se va încheia lockdownul impus orașului și cât mai trebuie ca Zhang și personalul ei să doarmă la magazin.

ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate din cele 30 de magazine Carrefour din Shanghai sunt deschise pentru comenzi online. Lanțul, care în China este deținut în majoritate de retailerul de electronice Suning.Com, speră ca cele mai multe dintre magazinele rămase să fie  deschise până sâmbătă.

O linie de salvare locală

Dificultatea de a obține mâncare a fost cea mai mare plângere în rândul locuitorilor din Shanghai, cei mai mulți dintre ei închiși timp de cel puțin trei săptămâni și continuă, deși situația se îmbunătățește treptat pe măsură ce se deschid mai multe magazine și mai mulți curieri ies în stradă.

Pe măsură ce săptămânile trec, Zhang a observat o creștere a cererii de produse de primă necesitate, cum ar fi lapte praf pentru copii și scutece pentru adulți.

Zhang, care s-a alăturat Carrefour în urmă cu 16 ani, în provincia de sud-vest a Yunnan, a spus că, în ciuda orelor lungi, personalul a rămas optimist și a văzut munca lor ca pe o responsabilitate socială.

Zhang, în vârstă de 38 de ani, și echipa ei își petrec zilele vorbind cu oficialii din cartier despre articolele pe care locuitorii le doresc, ambalând bunuri pentru ca oficialii să le colecteze și să le distribuie într-o zonă în care locuiesc aproximativ 210.000 de oameni.

Fiecare membru al personalului are propriul colț de dormit în magazinul cu trei niveluri, iar unii dorm în corturi pentru intimitate. Carrefour le-a oferit echipament de protecție, cum ar fi costume pentru substanțe periculoase, și le-a dublat salariul.

Din fericire, au la dispoziție dușuri.

„Am văzut primăvara transformându-se în vară”, a spus Zhang, care intenționează să se întoarcă în Yunnan pentru a-și vizita părinții odată ce lockdownul se va încheia, oricând va fi posibil.

„Dar cu siguranță voi rămâne la magazin până la sfârșit, indiferent când se termină epidemia”, a spus ea.

Shanghai a relaxat cu prudență lockdownul

Shanghai și-a relaxat miercuri și mai mult lockdown-ul care durează de câteva săptămâni, în ciuda numărului de decese în creștere și a zecilor de mii de cazuri noi, dar unii rezidenți sunt furioși că aplicarea inegală îi lasă în continuare blocați în case.

Autoritățile orașului au confirmat miercuri șapte decese cauzate de Covid-19 și peste 18.000 de cazuri noi, în mare parte asimptomatice, și au anunțat, de asemenea, că încă patru milioane de persoane au fost eliberate din cea mai strictă versiune a lockdownului.

Unele fabrici și-au reluat operațiunile dar le-au cerut lucrătorilor să locuiască la fața locului, iar 12 milioane de persoane cărora le-a fost interzis să părăsească casele au primit în ultimele zile permisiunea să se aventureze în aer liber.

Cu toate acestea, mulți au fost dezamăgiți de faptul că li s-a refuzat libertatea, în ciuda faptului că locuințele lor erau clasificate la cel mai scăzut nivel de restricții de miercuri.

Locuitorii complexurilor fără cazuri noi în ultimele 14 zile se pot deplasa liber, teoretic.

Dar aplicarea a fost inegală și mulți din aceste „zone de precauție” s-au plâns online că li s-a refuzat permisiunea de a-și părăsi locuințele.

Închiderea motorului economic Shanghai și lockdownurile din alte părți au afectat a doua cea mai mare economie din lume, blocând lanțurile de aprovizionare și forțând întreprinderile să oprească producția.

Autoritățile au cerut o „listă albă” a industriilor și companiilor cheie care pot continua producția, cu peste 600 de firme din Shanghai identificate pentru reluarea timpurie a activității.

ADVERTISEMENT
Tags: