În luna mai a acestui an, alocația de hrană din spitale a crescut de la 11 lei la 22 de lei pe zi. Autoritățile promiteau că norma fi actualizată anual cu rata inflației.
Până la o nouă majorare, unitățile sanitare din țară sunt nevoite să asigure 3 mese pe zi cu această sumă modică de 22 de lei.
De la majorarea din primăvară, toate prețurile alimentelor au explodat. În aceste condiții, porțile primite de bolnavi ar putea fi mai sărace.
Managerii spitalelor din țară se tem că în această iarnă nu vor mai putea pune multe alimente în farfurii. Unitățile spitalicești au și alte probleme de ordin financiar. Ele primesc deja facturi la utilităţi de două sau de trei ori mai mari faţă de anul trecut.
Din cauza prețurilor uriașe, foarte multe spitale au fost nevoite să rezilieze contractele cu furnizorii.
Un exemplu în acest sens este Spitalul Alexandru Obregia. Unitatea asigură zilnic hrana pentru aproximativ 800 de pacienţi, însă din cauza scumpirilor a fost nevoită să repete procedurile de licitaţie.
”Nu toți furnizorii reușeau să-şi păstreze preţurile pe o perioada îndelungată. Sunt facturi de gaze care ajung la 400.000 de lei sau facturi de energie care ajung la 600.000 de lei”, a declarat Mihail Buţurcă, director finaciar Spitalul Obregia, pentru Antena 3.
Bolnavii recunosc și ei că suma de 22 de lei pe care statul o alocă spitalelor este prea mică pentru a asigura 3 mese zilnice.
”Mi se pare puțin. Statul ar trebuie să aloce cel puțin 40 – 50 de lei”, spune o fostă pacientă.
În ceea ce privește masa pe care a primit-o în spital, femeia recunoaște că aceasta nu a fost una extrem de bogată.
”Am primit ciorbă de legume, mai poate fi orez. Dimineața o brânzică. De la alimentația săracă apar și bolile”, mai spune fosta pacientă.