News

Șoc pe piața imobiliară din România. Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor în cele mai importante orașe

Experţii imobiliari au sesizat tendinţa cumpărătorilor de a se orienta spre apartamentele mai vechi, drept pentru care preţurilor acestora au crescut spectaculos în ultimul an.
10.09.2023 | 15:01
Soc pe piata imobiliara din Romania Ce se intampla cu preturile apartamentelor in cele mai importante orase
Preţul apartamentelor vechi manifestă o tendinţă de creştere Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Preţul mediu de vânzare al apartamentelor vechi din România a fost cu 5 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţul apartamentelor noi a crescut cu doar 3 la sută.

Preţurile la Cluj se apropie de 2.500 euro/metru pătrat

Potrivit experţilor, în luna august, preţul mediu de vânzare al unui apartament nou în Bucureşti pe metru pătrat a fost de 1.489 euro/metru pătrat, tendinţa în Capitală fiind inversă faţă de cea naţională, în sensul că preţul a fost mai scăzut cu 2 la sută faţă de august 2022

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte prețul mediu de cerere pentru un apartament vechi a crescut cu 7% faţă de august 2020, ajungând la 1.682 euro/metru pătrat. De asemenea, s-a constatat o creștere de 3% față de iulie 2023, aceasta fiind cea mai mare evoluție de la o lună la alta.

Potrivit datelor Storia, locuinţele din Cluj-Napoca rămân cele mai scumpe din România, la mare diferenţă de restul oraşelor. Preţul pe metru pătrat într-un apartament nou din oraşul de pe Someş a crescut cu 5 la sută faţă de anul trecut şi a ajuns la 2.496 euro.

ADVERTISEMENT

La fel de inaccesibile pentru cei cu venituri medii sunt şi apartamentele vechi, preţul fiind sensibil mai mic, 2.435 euro/metru pătrat. Totuşi, apartamentele vechi sunt la mare căutare şi aici, fapt pentru care creşterea faţă de august 2022 este de 7 la sută.

Şi la Iaşi sunt scumpe locuinţele, preţurile fiind în medie cu 4 la sută mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi urcând la 1.421 euro.

ADVERTISEMENT

Cu doar 16 euro mai puţin a fost prețul de cerere pe metru pătrat pentru un apartament vechi, cu 9% mai mare decât în august 2022, aceasta fiind “cea mai mare evoluție de la an la an, înregistrată la categoria apartamentelor vechi, conform datelor din luna precedentă”, se arată în analiza Storia.

La Timișoara, prețul apartamentelor noi a crescut la 1.485 euro, cu 1 la sută peste nivelul din august 2022, iar apartamentele vechi au crescut cu 3 la sută, până la  1.432 euro/metru pătrat. Creştere spectaculoasă a apartamentelor noi la Braşov, de 8 la sută, până la 1.926 euro/metru pătrat, iar cele vechi au ajuns la 1.614 euro/metru pătrat, în creştere cu cinci procente.

ADVERTISEMENT

Uşor mai mari decât în Bucureşti sunt preţurile şi la Constanţa, 1.684 euro/metru pătrat pentru apartamentele noi şi 1.560 pentru cele vechi, iar în Craiova sunt cumparabile cu cu cele din Capitală: 1.487 euro/metru pătrat apartamentele noi, 1.440 euro/metru pătrat cele vechi.

ADVERTISEMENT