News

Șoferii care ucid oameni nevinovați nu mai pot scăpa de închisoare. Legea Anastasia a fost adoptată în Parlament

Șoferii care se urcă la volan băuți sau drogați și ajung să comită un accident mortal vor ajunge direct la pușcărie, conform Legii Anastasia.
28.06.2023 | 21:57
Soferii care ucid oameni nevinovati nu mai pot scapa de inchisoare Legea Anastasia a fost adoptata in Parlament
Șoferii care ucid oameni nevinovați nu mai pot scăpa. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, românii ar face bine să se gândească de două ori înainte de a se urca băuți sau drogați la volan, căci drumul are toate șansele să îi ducă după gratii, potrivit legislației. Legea Anastasia a fost denumită astfel în memoria unei fetițe de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în fața casei.

Închisoare pentru șoferii care ucid în timp ce erau băuți la volan

”Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucise la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României”, a anunțat inițiatorul Robert Cazanciuc. Parlamentarii consideră că au murit ”prea mulți oameni nevinovați”, astfel că a venit momentul ”să fie pus capăt tragediei”.

ADVERTISEMENT

”Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv. Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm.

Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan”, a mai transmis senatorul.

ADVERTISEMENT

Așadar, legea se modifică în ideea în care uciderea din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului, ori a substanțelor interzise, atrage automat pedeapsa cu executare. Momentan se ajunge la închisoare doar printr-un concurs de infracțiuni.

Pentru că proiectul de lege e în procedură de urgență, termenul de sesizare al CCR va fi de doar două zile, nu trei zile precum în procedura clasică. Cu toate acestea, inițiativa a avut consens pe toate planurile, fiind inclusiv votată în unanimitate de senatori în plen. Așadar, vremuri grele pentru șoferii inconștienți.

ADVERTISEMENT

Totodată, senatorul Robert Cazanciuc anunță că și-a depus proiectul la finalul anului 2022, pentru ”ca niciun șofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovați să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea”. Reprezentantul PSD a anunțat că inițiativa sa a găsit zeci de susținători în rândul senatorilor.

”20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puțin, în luna iulie, au fost descoperiți la volan mai mulți șoferi drogați decât băuți”, a subliniat senatorul.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Cazanciuc, ”din rațiuni politice absurde și în mod sfidător la adresa interesului general al societății de a proteja în mod real viața și de a pune capăt carnajului de pe șosele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor, inițiativa a fost respinsă de camera decizională”. Cazanciuc făcea referire la data trecută când o legea asemănătoare a fost respinsă de cei care conduc țara.

ADVERTISEMENT