News

Șoferii care ucid oameni nevinovați nu mai pot scăpa de închisoare. Legea Anastasia a fost adoptată în Parlament

Șoferii care se urcă la volan băuți sau drogați și ajung să comită un accident mortal vor ajunge direct la pușcărie, conform Legii Anastasia.
28.06.2023 | 21:57
Soferii care ucid oameni nevinovati nu mai pot scapa de inchisoare Legea Anastasia a fost adoptata in Parlament
Șoferii care ucid oameni nevinovați nu mai pot scăpa. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, românii ar face bine să se gândească de două ori înainte de a se urca băuți sau drogați la volan, căci drumul are toate șansele să îi ducă după gratii, potrivit legislației. Legea Anastasia a fost denumită astfel în memoria unei fetițe de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în fața casei.

Închisoare pentru șoferii care ucid în timp ce erau băuți la volan

”Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucise la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României”, a anunțat inițiatorul Robert Cazanciuc. Parlamentarii consideră că au murit ”prea mulți oameni nevinovați”, astfel că a venit momentul ”să fie pus capăt tragediei”.

ADVERTISEMENT

”Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv. Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm.

Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan”, a mai transmis senatorul.

ADVERTISEMENT

Așadar, legea se modifică în ideea în care uciderea din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului, ori a substanțelor interzise, atrage automat pedeapsa cu executare. Momentan se ajunge la închisoare doar printr-un concurs de infracțiuni.

Pentru că proiectul de lege e în procedură de urgență, termenul de sesizare al CCR va fi de doar două zile, nu trei zile precum în procedura clasică. Cu toate acestea, inițiativa a avut consens pe toate planurile, fiind inclusiv votată în unanimitate de senatori în plen. Așadar, vremuri grele pentru șoferii inconștienți.

ADVERTISEMENT

Totodată, senatorul Robert Cazanciuc anunță că și-a depus proiectul la finalul anului 2022, pentru ”ca niciun șofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovați să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea”. Reprezentantul PSD a anunțat că inițiativa sa a găsit zeci de susținători în rândul senatorilor.

”20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puțin, în luna iulie, au fost descoperiți la volan mai mulți șoferi drogați decât băuți”, a subliniat senatorul.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Cazanciuc, ”din rațiuni politice absurde și în mod sfidător la adresa interesului general al societății de a proteja în mod real viața și de a pune capăt carnajului de pe șosele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor, inițiativa a fost respinsă de camera decizională”. Cazanciuc făcea referire la data trecută când o legea asemănătoare a fost respinsă de cei care conduc țara.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”