News

Șoferii din România, înșelați la plata pentru rovinietă. Noua schemă folosită prin care ajung să plătească dublu pentru taxa de drum

Cum sunt înșelați românii la plata pentru rovinietă. O schemă folosită online îi face pe unii cetățenii să plătească dublu pentru taxa de drum.
28.11.2023 | 08:07
Soferii din Romania inselati la plata pentru rovinieta Noua schema folosita prin care ajung sa plateasca dublu pentru taxa de drum
Șoferi din România, înșelați cu plata online pentru rovinietă. Cum te poți feri de această țeapă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, tot mai mulți șoferi din România cad pradă unor așa-ziși comercianți care oferă online posibilitatea de a face plata pentru o rovinietă. Prin această schemă aflată la limita legalității, cetățenii de bună credință ajung să plătească dublu pentru taxa de drum.

Șoferi din România, înșelați cu plata online pentru rovinietă. Cum te poți feri de această țeapă

Șoferii care optează să-și cumpere roviniete de pe internet riscă să cadă într-o capcană uriașă. În țara noastră au apărut o serie de site-uri care vând taxe de drum la suprapreț.

ADVERTISEMENT

Există cazuri în care rovinietele sunt vândute chiar și la preț dublu. Pe aceste platforme, care spun că vor să-i ajute pe cetățeni, șoferilor li se cere să introducă online datele mașinii.

În următoarea etapă li se oferă un tarif majorat pentru opțiunea selectată. Site-urile de acest profil impun un comision sau oferă șoferilor așa-zise servicii suplimentare. În acest caz putem aminti notificarea prin sms înainte de expirarea valabilității rovinietei.

ADVERTISEMENT

Conform legii, taxa de drum pentru un autoturism, cu o valabilitate de 12 luni, este de circa 28 de euro. Ei bine, aceste portaluri cer până la 35-40 de euro. Acestui tarif i se poate adăuga 5 euro/sms sau 3 euro/comision de utilizare. Iată cum un român poate fi păcălit să scoată din buzunar de două ori mai mult pentru o rovinietă, explică promotor.ro.

Modalitatea de a scăpa de escroci este simplă. Cel mai sigur și mai ieftin este să achiziționezi rovinieta direct de la Compania Națională de Drumuri (CNAIR). O altă opțiune este deplasarea la benzinăriile care oferă acest serviciu fără a percepe niciun comision.

ADVERTISEMENT

Online, este recomandat să accesezi www.cnadnr.ro, secțiunea Produse/Servicii, Roviniete. Aici, după ce accesezi ”cumpără rovinieta”, vei fi redirecționat automat către portalul unde poți plăti această taxă. După ce îți faci cont, poți alege să plătești rovinieta.

CNAIR, avertisment asupra unei aplicații neautorizate pentru achiziţia rovinietei

În iunie 2023, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) avertiza și asupra existenţei unei aplicaţii neautorizate pentru achiziţia rovinietei.

ADVERTISEMENT

”CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi din România că aplicaţia mobilă Aircash nu este autorizată pentru încasarea tarifului de utilizare (rovinietă)”, a transmis CNAIR.

Compania de stat îi sfătuia pe români să achite rovinieta doar pe portalul deţinut de către CNAIR sau la distribuitorii autorizaţi, care se regăsesc pe site-ul oficial al companiei. De asemenea, CNAIR spunea că nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la accesarea de către utilizatori, în vederea achitării rovinietei, a unor portaluri web/aplicaţii mobile neautorizate.

”În acelaşi timp, subliniem faptul că, la achiziţionarea unei roviniete prin intermediul aplicaţiei Aircash, utilizatorii achită costuri suplimentare faţă de preţul real al unei roviniete (ex: pentru o rovinietă cu valabilitate de 7 zile pentru un autoturism, pe portalurile web autorizate de către CNAIR un utilizator achită echivalentul a 3 euro, reprezentând tariful stabilit de legislaţia în vigoare, iar prin aplicatia Aircash suma achitată este de 5 euro, din care 2 euro reprezintă taxa VOI (Vignette Online Identification)”, mai explica CNAIR.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din...
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare. A fost condamnat pe viață în 2015
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase
La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase "body positivity". Cât a slăbit după ce a aflat că sănătatea are altă "părere"
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu...
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Codul Rutier. Mai multe ore de școală pentru șoferi, mai puțini cai putere...
Codul Rutier. Mai multe ore de școală pentru șoferi, mai puțini cai putere pentru începători
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el