News

Șoferul de TIR, condamnat la 16 ani de închisoare, după ce a provocat accidentul în care și-au pierdut viața o avocată din Cluj și fetița ei

16 de ani de închisoare pentru un șofer de TIR care a provocat un accident pe A1. În urma tragediei, au murit două persoane.
12.06.2023 | 22:26
Soferul de TIR condamnat la 16 ani de inchisoare dupa ce  a provocat accidentul in care siau pierdut viata o avocata din Cluj si fetita ei
Șoferul de TIR, condamnat la 16 ani de închisoare. Foto: știridecluj.
ADVERTISEMENT

Șoferul de TIR responsabil pentru un grav accident rutier produs în 2020 pe Autostrada A1, în urma căruia o femeie de 25 de ani și fetița sa în vârstă de 1 an și 10 luni și-au pierdut viața, a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare de către Curtea de Apel Pitești, conform informațiilor furnizate de Clujust.ro. Bărbatul a fost găsit vinovat de omor calificat, iar decizia Curții de Apel menține sentința anterioară pronunțată de Tribunalul Argeș.

Șoferul TIR-ului a montat un magnet pe impulsorul cutiei de viteze

În noaptea de 17 spre 18 august 2020, accidentul a avut loc pe Autostrada București-Pitești, când mașina în care se aflau cei doi adulți și copilul lor a intrat în coliziune cu remorca unui TIR care întorcea pe autostradă pentru a evita un control al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).

ADVERTISEMENT

Ancheta a relevat că șoferul TIR-ului a montat un magnet pe impulsorul cutiei de viteze pentru a manipula aparatul tahograf și a altera timpii de conducere, ulterior continuând să circule pe autostrada A1 în direcția București-Pitești.

În încercarea de a evita controlul și sancțiunile contravenționale, șoferul a pătruns pe contrasens pe breteaua de ieșire de pe autostradă, a continuat să se deplaseze pe contrasens pe o distanță de aproximativ 700 de metri, apoi a virat din nou pe autostradă, de această dată pe contrasens, îndreptându-se spre sensul de mers Râmnicu Vâlcea-București.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, el a blocat ambele benzi de circulație ale sensului de mers spre București, iar în momentul coliziunii cu un alt autoturism care circula pe aceeași direcție, soția șoferului, în vârstă de 25 de ani, a suferit răni grave și a decedat ulterior la spital, iar fetița lor, în vârstă de 1 an și 10 luni, a murit la locul accidentului.

Șoferul TIR-ului, condamnat la 16 ani de închisoare

Investigațiile ulterioare au relevat că autoutilitara implicată în accident nu avea asigurare RCA, iar copia poliței depusă la dosar era falsă. Pe baza acestor probe și a circumstanțelor în care s-a desfășurat accidentul, instanța a considerat că șoferul TIR-ului a acționat cu intenție și a respins cererea inculpatului de schimbare a încadrării juridice.

ADVERTISEMENT

Potrivit clujust, “în declarațiile sale, inculpatul a avut o atitudine oscilantă, așa cum a constatat și prima instanță, în legătură , mai ales, cu motivul care l-a determinat pe acesta să recurgă la manevrele deosebit de riscante de așezare a autovehiculului pe care îl conducea pe contrasens”.

Curtea de Apel Pitești a respins, de asemenea, apelurile declarate de inculpat și de părțile civile și a menținut sentința Tribunalului Argeș, confirmând astfel condamnarea definitivă la 16 ani de închisoare pentru șoferul de TIR.

ADVERTISEMENT

Această decizie a instanței reprezintă un pas important în asigurarea justiției pentru victimele accidentului și în trimiterea unui semnal puternic că astfel de acțiuni iresponsabile și periculoase pe șosele vor fi pedepsite corespunzător de către sistemul de justiție.

ADVERTISEMENT