Life

Solstițiul de iarnă 2023. Semnificații, tradiții și obiceiuri. Când este cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă din 2023. Care sunt credințele pe care le păstrează toți românii în fiecare an, în cea mai scurtă zi.
21.12.2023 | 08:00
Solstitiul de iarna 2023 Semnificatii traditii si obiceiuri Cand este cea mai scurta zi din an
Solstițiul de iarnă din 2023. Care sunt credințele pe care le păstrează românii în fiecare an, în cea mai scurtă zi. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Solstițiul de iarnă 2023. Semnificații, tradiții și obiceiuri. Când este cea mai scurtă zi din an. Cuvântul solstițiu provine din cuvântul latin solstitium care înseamnă soare nemişcat. Fenomenul marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Solstițiul de iarnă din 2023. Care sunt credințele pe care le păstrează românii în fiecare an, în cea mai scurtă zi

Solstițiul de iarnă din 2023. Care sunt credințele pe care le păstrează românii în fiecare an, în cea mai scurtă zi. Evenimentul are loc între 21 și 23 decembrie, anul acesta urmând să fie sărbătorit într-o zi de vineri.

ADVERTISEMENT

Mai exact, fenomenul se desfășoară pe 22 decembrie 2023, la ora 05:27, și marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică. Așadar, este vorba de cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică.

Ziua va avea 8 ore și 50 de minute, în timp ce durata nopții va fi de 15 ore și 10 minute. Următoarele date și ore ale solstițiului de iarnă sunt: 2024 – 21 decembrie, ora 11:21, 2025 – 21 decembrie, ora 17:03 și 2026 – 21 decembrie, ora 23:50.

ADVERTISEMENT

Solstițiul vine cu o serie de obiceiuri pe care oamenii le păstrează din cele mai vechi timpuri. O veche tradiție spune că în noaptea în care se produce solstițiul de iarnă e bine să aprinzi o candelă sau o lumânare care să stea prinsă până dimineața.

Odată cu această zi se deschid cerurile și străfundurile, fiind un moment despre care se spune că binele se bate cu răul. Momentul este potrivit pentru a face o analiză a timpului trecut, cât și a rezultatelor obținute.

ADVERTISEMENT

De asemenea, unele persoane susțin că nu e bine să te prindă evenimentul singur în casă. E bine ca prima persoană care îți intră în casă după fenomenul astronomic să fie un bărbat pentru a avea parte de protecție și noroc în anul următor.

Totodată, de solstițiul de iarnă femeile trebuie să dea de pomană copiilor și oamenilor nevoiași. În trecut, gospodinele alegeau să împartă frunze de laur și smochine. Mai târziu, turta dulce a devenit un produs foarte îndrăgit.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă solstițiul de iarnă 2023

Ca orice solstițiu și cel de iarnă este legat de mișcarea anuală, aparentă a Soarelui pe bolta cerească, care înseamnă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Pământul are emisfera nordică cel mai departe de Soare din tot anul.

După data de 22 decembrie 2023 ziua începe să dureze puțin mai mult până când se ajunge la ziua cu cele mai multe ore de lumină. Acesta este numită solstițiul de vară și are loc de obicei în perioada 20-22 iunie.

ADVERTISEMENT