Life

Solstiţiul de iarnă 2022. În această noapte magică se deschid cerurile. Ce e bine să faci și ce nu, în cea mai scurtă zi din an

Chiar dacă din punct de vedere calendaristic a început deja, solstițiul din data de 21 decembrie 2022 marchează startul iernii astronomice. Se presupune că cerurile se deschid.
21.12.2022 | 06:30
Solstitiul de iarna 2022 In aceasta noapte magica se deschid cerurile Ce e bine sa faci si ce nu in cea mai scurta zi din an
Ce nu e bine să faci pe 21 decembrie 2022, când va avea loc solstițiul de iarnă. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Solstițiul de iarnă marchează trecerea astronomică la sezonul de iarnă, în ciuda faptul că, din punct de vedere calendaristic, aceasta a început deja de câteva săptămâni bune. În noaptea de 21 decembrie se spune că cerurile se deschid, iar superstițiile ne învață că binele și răul sunt în conflict.

Solstițiul de iarnă 2022. Ce presupune fenomenul

Miercuri, 21 decembrie 2022 va avea loc solstițiul de iarnă și va fi marcată cea mai scurtă zi din an, cea în care vom avea și cele mai puține ore în care ne vom bucura de lumina naturală. În același timp, noaptea dintre 20 și 21 decembrie va fi cea mai lungă.

ADVERTISEMENT

Odată cu solstițiul de iarnă, lumina zilei va începe să crească cu aproximativ 3 minute zilnic, fenomen ce se va întâmpla până pe 21 iunie 2023, atunci când va avea loc echinocțiul de vară.

În ziua de 21 decembrie, Soarele va răsări în jurul orei 7:49, iar apusul va avea loc pe la 16:41. La data solstițiului, se va afla la cea mai mică înălțime față de linia orizontului, ceea ce se traduce într-o durată a zilei de 8 ore și 50 de minute și o noapte de 15 ore și 10 minute.

ADVERTISEMENT

Datorită acestui lucru, pe cer se vor putea observa, cu ochiul liber, mai multe planete. În ziua solstițiului de iarnă, la 0ra 17:30, dacă vremea permite, vor putea fi văzute Jupiter și Venus, dar și Saturn.  Totodată, dimineața, înainte de ora 7, va fi vizibilă și Marte.

În noaptea magică solstițiului de iarnă cerurile se deschid

Și ca fiecare moment de sărbătoare din an, solstițiul de iarnă nu este lipsit de tradiții, obiceiuri și superstiții importante pentru români.

ADVERTISEMENT

Se presupune că solstițiul de iarnă marchează o luptă între bine și rău, cerurile se deschid, dar la fel și adâncurile, iar spiritele sunt în conflict în această noapte magică.

Prin urmare, mai multe învățături păstrate din străbuni ne spunece este bine să facem, dar și ce să evităm pe 21 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri și tradiții în ce mai scurtă noapte din an

Din moși strămoși se perpetuează ideea că nu este de bun augur să fii singur în ziua solstițiului, căci dacă în cea mai scurtă zi din an nu te bucuri alături de toți cei dragi, așa vei fi întotdeauna.

De altfel, se spune că prima persoană care trebuie să-ți calce pragul în dimineața de după solstițiu este un bărbat, pentru a avea parte de noroc și siguranță.

Pentru a alunga spiritele rele, în multe zone rurale de la noi din țară locuitorii ard buturugi de stejar sau brad. În vechime cu același scop se sacrificau animalele.

Totodată, dacă nu poți recurge la acest gest pentru a scăpa de spirite rău intenționate, ar fi bine să nu te plimbi pe străzi după ce s-a înserat, pentru a da nas în nas cu ele.

Pe 21 decembrie 2022, cei care pot și își permit sunt sfătuiți să dea de pomană oamenilor sărmani. În plus, dacă de solstițiul de iarnă vei avea o gândire negativă, există riscul să ai parte numai de probleme în anul ce urmează.

Superstiția spune că cel care de solstițiu va fi îmbufnat și se va certa cu toată lumea, va avea sufletul acaparat de rău și necazurile nu îi vor mai da pace.

ADVERTISEMENT