Life

Ce este, de fapt, Focul lui Sumedru. Tradiții și obiceiuri pentru 25 octombrie

Semnificația Focului lui Sumedru. Cum a apărut această tradiție, pe care o respectă mulți români pe data de 25 octombrie.
24.10.2023 | 22:58
Ce este de fapt Focul lui Sumedru Traditii si obiceiuri pentru 25 octombrie
Unde se respectă tradiția focului lui Sumedru. Sursa foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este tradiția pe care mulți români o vor respecta în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Are loc înaintea marii sărbători, Sfântul Dimitrie (Dumitru), considerată a fi și ultima importantă din anotimpul toamnei.

Ce semnifică Focul lui Sumedru (Sâmedru)

În ajunul sărbătorii Sfântul Dumitru în diferite regiuni din țară se aprinde un foc imens, în jurul căruia se adună adulți și copii. Aceștia obișnuiesc să facă și o horă în jurul focului, iar cei mai curajoși chiar sar peste flăcări. Ce simbolizează această tradiție veche de sute de ani?

ADVERTISEMENT

Tradiția Focului lui Sumedru se întâlnește în sate și orașe din județele Argeș, Dâmbovița, Brașov și Bacău și datează din perioada strămoșilor noștri. În urmă cu 2000 de ani, aceștia făceau focul în general pe dealurile din localități, astfel încât să fie observat de mai multă lume.

De asemenea, pe timpuri se lua și tulpina unui copac din pădure și se arunca în foc ca un simbol al unui zeu care moare și renaște din propria cenușă, la fel ca pasărea Phoenix. Astăzi se mai aruncă în faimosul foc roți de cauciuc sau roți din paie și apoi se rostogolesc aprinse într-o vale.

ADVERTISEMENT

Focul lui Sumedru, alungător de spirite rele

Legenda spune că Focul lui Sumedru alungă spiritele rele, bolile din sat și îi încălzește pe cei aflați în lumea de dincolo. De altfel, cărbunele rămase după arderea focului ar trebui împrăștiate prin grădini, pentru ca anul viitor să răsară roade bogate.

Focul lui Sâmedru este și un simbol al trecerii de la sezonul cald la sezonul rece. Cu secole în urmă, se spune că fetele nemăritate și feciorii se adunau în jurul focului pentru a-și găsi sufletul pereche. Hora pe care o făceau era un prilej și mai bun pentru a se apropia de sortitul lor.

ADVERTISEMENT

Cine era ”Sâmedru”?

Focul lui Sâmedru reprezintă și legenda unui personaj mitic. Sâmedru ar fi fost un zeu pe care deși mulți încercau să-l omoare, el reușea să învie. Alți localnici asociază personajul cu un cioban care obișnuia să scoată oile la păscut până când iarna își intra în drepturi.

Tot despre Sâmedru se spune că avea o conexiune aparte cu Dumnezeu, care văzându-l un om cinstit, cu suflet bun și dragoste pentru animale, l-ar fi înzestrat cu puterea de a prevedea schimbările vremii, în așa fel încât să-și îngrijească bine oile.

ADVERTISEMENT

Acum mai bine de 100 de ani, tradiția Focului lui Sumedru era un subiect de mare interes pentru mari etnologi români, precum Tudor Pamfile. În lucrarea sa, ”Sărbătorile la români”, Tudor Pamfile detalia foarte bine ceremonia străveche.

” (…) Si pe când femeile împart, pe când copii cer, în mijlocul acestui sgomot asurzitor, din când în când se aude strigatul: – Hai la focul lui Sumedru! Bradul se mistuie mereu, dar poporul de ‹‹toi galaciosi›› nu-i da pace în nici un chip. Când si când arunca peste el din celtina de alaturi si-l chinuieste asa, pâna târziu în noapte. Vin alte femei cu bunatati de împartit, valurile de strigate se aud din nou, iar când noaptea se lasa cu totul, baietii pornesc la carat apa spre a stinge focul, caci din pricina vântului ar putea aduce primejdii. Dupa ce si aceasta s’a sfârsit, fiecare pleaca spre casa lui, cu traista plina de pâine si poame (…)”, apare în lucrarea ”Sărbătorile la români”.

ADVERTISEMENT