News

Soluție stranie pentru a-i convinge pe români să nu mai plece din țară. Ce conține „pachetul civic” oferit de stat tinerilor

Un proiect de lege depus la Senat vine cu o soluție stranie pentru reducerea emigrației tinerilor din țară, prin legiferarea unui pachet civic.
08.03.2024 | 10:24
Solutie stranie pentru ai convinge pe romani sa nu mai plece din tara Ce contine pachetul civic oferit de stat tinerilor
Pachetul civic pentru tine: o constituție și o scrisoare de la președinte/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Senatorul USR Raoul Trifan a elaborat un proiect de lege prin care își propune instituirea unui pachet civic destinat tinerilor care ajung la vârsta majoratului, care să-i determine să nu părăsească țara. În pachetul pe care-l va primi fiecare tânăr ajuns la 18 ani se află un exemplar din Constituție și o scrisoare chiar de la președintele României.

Proiect de lege pentru stoparea emigrației

Senatorul invocă date publicate de Institutul Național de Statistică după care, în anul 2022, un număr de 5.963 cetăţeni cu vârste cuprinse între 15-19 ani au emigrat cu schimbare permanentă de domiciliu din România, iar alți 3.444 tineri cu vârsta între 20-24 ani au emigrat cu schimbare permanentă de domiciliu din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Pentru a pune capăt exodului tinerilor din România, Raoul Trifan crede că o soluție ar fi pachetul civic trimis fiecărui tânăr la împlinirea a 18 ani în care să se regăsească un exemplar al Constituției și „o scrisoare cu un mesaj de încurajare, motivare civică şi felicitare din partea Preşedintelui României.

Forma și conținutul scrisorii vor fi stabilite de către Administrația Prezidențială care le poate modifica, însă nu mai mult de o dată pe an. „Scrisoarea va încuraja lecturarea şi va face trimitere la unele articole din Constituţie relevante pentru tinerii cetăţeni. Articolele respective vor fi scrise cu text subliniat sau îngroşat în fiecare copie din Constituţie, astfel încât să iasă în evidenţă faţă de restul articolelor”, mai prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Cine va plăti pentru „pachetul civic”?

Pachetul civic care ar trebui să provoace o revelație tânărului care flirtează cu emigrarea va trebui livrat de primării. Acestea vor trebui să solicite din 6 luni în 6 luni pachetele, în funcție de numărul de adolescenți care se apropie de majorat și apoi să se ocupe de livrarea lor. Dacă aceasta nu este posibilă din varii motive, pachetele trebuie depozitate în primării cel puțin un an în caz că vreun adolescent vrea totuși să afle ce pasaje din Constituție îi recomandă șeful statului.

În expunerea de motive, senatorul menționează și care ar fi mecanismul prin care o broșură și o scrisoare de felicitate și încurajare de la președinte ar trebui să-i determine pe tinerii care se apropie de vârsta absolvirii liceului să renunțe la intenția de a-și căuta o viață mai bună în altă țară.

ADVERTISEMENT

Este perioada în care tânărul ia în considerare viitorul lui, devenind mai conştient de lumea din jur. Asta implică de multe ori decizii importante şi o dezbatere interioară, aproape generală pentru tinerii români din ultimele decenii: „plec sau rămân în ţară?”

Acest moment de vulnerabilitate pentru tineri poate fi preîntâmpinat cu ajutorul unei scrisori de la Preşedintele României, care să îi amintească cetăţeanului intenţia României de a-i asigura un viitor prosper, să îl felicite cu ocazia majoratului şi să îl încurajeze să se informeze şi să se implice civic. Acest mic gest are potenţialul unui impact major în vieţile tinerilor, de pe urma căruia ţara noastră are numai de câştigat”, scrie Trifan în expunerea de motive a proiectului de lege privind pachetul civic.

ADVERTISEMENT

Senatorul USR crede că mica atenție primită de junii patriei din partea președintelui nu doar că îi va face să renunțe la gândul emigrării, ci le va crește și gradul de conștiință civică, Trifan susținând că pachetul civic va crește nivelul prezenței la vor în rândul tinerilor.

ADVERTISEMENT