Klaus Iohannis şi Roberta Metsola au susţinut o conferinţă de presă comună, în care au subliniat înteţirea eforturilor comune de aderare a României la spaţiul Schengen.
Preşedintele României a spus că a primit asigurări că problema Schengen va fi repusă pe tapet în mandatul preşedinţiei suedeze a Consiliului European, care va începe la 1 ianuarie 2023, dar a ţinut să sublinieze că această chestiune a aderării se tranşează în Consiliul JAI, nu în Consiliul European.
Totuşi, Iohannis a declarat că problema Schengen nu va fi pe agenda următorului Consiliu European, din 9-10 februarie.
Preşedintele României a mai spus că a rugat-o pe Roberta Metsola “să păstreze această abordare şi acest optimism şi în continuare, cu speranţa noastră legitimă ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte a spaţiului Schengen”.
La rândul ei, Roberta Metsola a declarat că “nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen”. Înaltul oficial european a afirmat că se fac eforturi pentru ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând.
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.
Roberta Metsola se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și va ține, la ora 18:00, de asemenea, un discurs pe 19 decembrie în fața senatorilor și deputaților români.
În 20 decembrie, Roberta Metsola va merge la Universitatea din București, unde se va întâlni cu mai mulți studenți, în cadrul evenimentului ”Împreună suntem Europa”.
”Dezbaterea va fi găzduită de Aula Magna a Facultății de Drept a Universității din București și va avea loc începând cu ora 10:20”, anunță organizatorii.
Conform Administrației Prezidențiale, Metsola va fi primită la Cotroceni de Klaus Iohannis la 14:30. Aici vor avea loc convorbiri față în față şi convorbiri oficiale, iar la final declaraţii de presă comune.
Nicolae Ciucă o va aștepta pe Metsola mai târziu, la Palatul Victoria, de la ora 15:55, urmând ca la ora 17:00 să fie primită de Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la 17:30.
După ratarea aderării la Schengen, această vizită e văzută drept o reparație morală față de România din partea conducerii Uniunii Europene. Cu toate acestea, gestul nu e văzut cu ochi buni de Elena Udrea, politician aflat după gratii.
“Pare ca România este foarte susținută de UE, pentru intrarea in Schengen, dar din păcate dupa ce am fost refuzați de Austria si Olanda, Ursula von der Leyn, președinta CE, Roberta Metsola, președinta PE, au venit la Bucuresti sa ne mângâie matern pe frunte dupa nedreptatea suferită.
Sunt sigura ca superba Eva Kaili ne susține si ar fi venit si ea sa ne consoleze daca nu era arestata proaspăt pentru presupusa corupție. Deci frumoasa si delicata conducere a UE este de partea noastră, pare a fi de bine.
Doar ca aceste simpatice doamne au fost de partea noastră si înainte de votul negativ pe care l-am primit si se vede ca nu a contat. Ca urmare, întreb si eu, ceva bărbați politici puternici sa trateze cel puțin de la egal la egal cu Nehammer, Rutte, si cu partenerii lor ruși eventual, se găsesc in Europa???”, a transmis, supărată, din închisoare, Elena Udrea.
Cu toate că Austria s-a opus aderării României la Schengen, liderii europeni au promis că vor rezolva această situație în cel mai scurt timp posibil, pentru a repara o greșeală și o nedreptate, așa cum s-au exprimat majoritatea acestor lideri referitor la politica Vienei față de București.