News

Şomaj 2023. Ce acte trebuie să depui ca să beneficiezi de indemnizație de șomaj. Nu contează dacă ai luat BAC-ul sau nu

Indiferent de rezultatele la BAC 2023, tinerii pot beneficia de sprijin financiar din partea statului sub forma indemnizației de șomaj.
03.07.2023 | 20:49
Somaj 2023 Ce acte trebuie sa depui ca sa beneficiezi de indemnizatie de somaj Nu conteaza daca ai luat BACul sau nu
Niciun tânăr nu a reușit să promoveze bacalaureatul în peste 50 de licee. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Astăzi, elevii de clasa a XII-a din România au aflat rezultatele la examenul de Bacalaureat 2023, care le va marca următoarea etapă a vieții academice sau profesionale. Indiferent de rezultate, tinerii absolvenți pot primi sprijin financiar din partea statului, sub forma indemnizației de șomaj.

Absolvenții vor beneficia de indemnizație de șomaj

Conform reglementărilor în vigoare, absolvenții instituțiilor de învățământ, cu vârsta minimă de 16 ani, pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de șase luni. Aceasta reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă.

ADVERTISEMENT

Pentru a primi această indemnizație, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza în care își au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoane în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizația de șomaj se acordă după o perioadă de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, în timpul căreia absolventul beneficiază de servicii gratuite pentru facilitarea angajării, precum informare și consiliere profesională, medierea muncii și formare profesională. De asemenea, pot fi acordate și măsuri de stimulare a ocupării, cum ar fi prime.

ADVERTISEMENT

Este important de menționat că un absolvent al unei instituții de învățământ poate fi orice persoană care a obținut o diplomă sau un certificat de studii într-una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, fie ele de stat sau particulare, autorizate sau acreditate în conformitate cu legea.

Pentru înregistrarea la Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (A.L.O.F.M), absolvenții trebuie să prezinte actul de identitate, actele de studii și de calificare sau adeverința care atestă data absolvirii, precum și o declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate. Toate aceste documente sunt necesare pentru a beneficia de sprijinul financiar în caz de neangajare.

ADVERTISEMENT

Astfel, statul român oferă tinerilor absolvenți o oportunitate de a primi indemnizație de șomaj pentru a facilita tranziția către piața muncii și pentru a le oferi sprijin în perioada de căutare a unui loc de muncă adecvat calificărilor lor.

0% rata de promovare în peste 50 de licee

Peste 50 de licee din România înregistrează rata de promovare 0% la Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie. Potrivit datelor furnizate de platforma bacplus.ro, numărul acestor unități de învățământ fără niciun candidat promovat a crescut în comparație cu anul trecut. Deși examenul a fost susținut în perioada 3-28 iulie, rezultatele inițiale arată o situație îngrijorătoare în județele Buzău și Constanța, fiecare cu câte 4 licee în care niciun elev nu a reușit să promoveze.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a publicat luni, 3 iulie, primele rezultate ale candidaților la Bacalaureat 2023, iar analiza arată că procentul de reușită reprezintă doar elevii care au depășit nota minimă necesară de 5 la fiecare disciplină și 6 în total. Acest procent este calculat raportat la numărul total de candidați înscriși, inclusiv cei absenți și cei eliminați din examen.

Situția îngrijorătoare se extinde și în alte județe, cu câte 3 licee fără niciun promovat în Alba, Ialomița, Satu-Mare și Harghita, în timp ce în Sălaj, Timiș, Galați, Olt, Teleorman, Gorj, Caraș-Severin, Bacău, și Vâlcea există câte două astfel de unități de învățământ.

Printre județele care se confruntă cu o situație similară, cu un singur liceu având rata de promovare 0%, se numără Botoșani, Bihor, Sibiu, Arad, Prahova, Maramureș, Tulcea, Dâmbovița, Vaslui, Giurgiu, Mureș, Bistrița-Năsăud și Neamț.

ADVERTISEMENT
Tags: