News

Șomajul tehnic, prelungit până la mijlocul lui 2021. Ce alte măsuri mai sunt anunțate

04.12.2020 | 15:46
Somajul tehnic prelungit pana la mijlocul lui 2021 Ce alte masuri mai sunt anuntate
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii Violeta Alexandru anunță că există o OUG și o hotărâre de Guvern pentru prelungirea șomajului tehnic până la mijlocul lui 2021.

Vor fi luate, de asemenea, măsuri pentru prelungirea programului flexibil de lucru, totul pentru a-i proteja pe angajați de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru a susținut că există deja avizele pentru cele două acte normative, într-o ședință de Guvern în care a fost rugată de Ludovic Orban să lămurească problema, conform News.ro.

Șomajul tehnic, prelungit până la mijocul lui 2021

Avem două acte normative, o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de Guvern pentru prelungirea şomajului tehnic până la jumătatea anului viitor, respectiv pentru prelungirea măsurii privind programul flexibil de lucru, adică Kurzarbeit. Între timp au continuat consultările cu partenerii sociali, dar avem avizele. Când vom dezbate actul normativ, voi interveni, voi puncta câteva aspecte, dar în ceea ce priveşte avizele le avem domnule premier”, a explicat Violeta Alexandru, la începutul şedinţei de vineri a Executivului.

ADVERTISEMENT

Modelul de tip Kurzarbeit a fost adus în discuție de Ludovic Orban în iunie 2020. „Această modalitate de susţinere a angajaţilor şi companiilor (Kurzarbeit, n.r.) are oarecum un caracter de noutate în România şi ea a fost aplicată în ţări europene, în special în Germania, şi a dat rezultate. Încercăm şi noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul.

La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul Sure, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit. Ideea în sine nu este foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii – cu procentul corespunzător – practic stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii”, a explicat Orban.

ADVERTISEMENT

Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno Germane, a explicat ce înseamnă acest model de lucru flexibil. „Kurzarbeit ar însemna în traducere muncă scurtă.

Noi am tradus prin muncă flexibilă. Modelul este din 1910. S-au trecut războaie cu el. Este o combinaţie între un contract de muncă redus ca volum, pentru că nu mai e atât de multă muncă, iar diferenţa este un fel de şomaj tehnic, în condiţiile actuale intervine statul şi plăteşte diferenţa”, a declarat expertul, conform Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT