Un sondaj realizat de Avangarde, în perioada 22 – 29 martie 2022, prezintă o imagine la zi a încrederii de care se bucură partidele și personalitățile politice. De asemenea, această cercetare sociologică ofere informații despre modul în care românii se raportează la subiectele zilei.
După cum arată datele culese de sociologi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi pe primul loc. Social-democrații se află acum la 35%, în marja de eroare a sondajului CURS, care îi plasa la începutul lunii la 36%.
De o scădere semnificativă a intenției de vot poate fi observată în cazul PNL care la începutul lunii martie se bucura de 20% din intenția de vot. La finalul lunii, liberalii și-au păstrat locul secund, dar au parte de 16% din potențialele voturi ale românilor.
Alianța pentru Unirea Românilor pare a-și fi menținut potențialul electoral. Astfel, sondajul Avangarde arată că această formațiune se bucură de 15% din intenția de vot, în timp ce CURS indică un procent de 15%.
Pe fondul ultimelor evoluții din viața politică românească, USR pare a fi partidul care a reușit să crească în intențiile românilor. Astfel, acest partid a crescut de la 8% la 12%, în doar o lună.
Mai trebuie precizat faptul că, după cum arată datele culese de operatorii Avangarde, partidele care, în prezent, nu ar putea trece de pragul electoral, însumează 22% din intenția de vot.
În acest moment, Alexandru Rafila, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă sunt liderii din viața politică românească care se bucură de cel mai înalt grad de încredere, 34%. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se află la 30%.
Emil Boc, primarul Clujului, beneficiază de un grad de încredere de 28%, urmat îndeaproape de fostul primar la Bucureștiului, Gabriela Firea, cu 27%.
Președintele României are parte de încrederea a 23% dintre români, fiind urmat în acest top de George Simion (14%), Ludovic Orban (12%), Dacian Cioloș (10%), Nicușor Dan (8%), Rareș Bogdan și Florin Cîțu, ambii cu 6%.
Trebuie subliniat faptul că nivelul scăzut de încredere de care se bucură Florin Cîțu vine și pe fondul tensiunilor din partidul pe care îl conduce. Dacă e să dăm crezare surselor politice, ar putea duce la îndepărtarea acestuia din funcția de președinte al PNL.
Sondajul Avangarde are o marjă de eroare de +/- 3,4%, a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane prin metoda CATI (la telefon) și este reprezentativ la nivel național.