News

Sondaj INSCOP, alegeri locale 2024. PSD și PNL domină consiliile locale, AUR e în scădere

Sondaj INSCOP privind votul românilor la consiliile locale. PSD și PNL domină preferințele electoratului, AUR este în scădere.
24.04.2024 | 10:40
Sondaj INSCOP alegeri locale 2024 PSD si PNL domina consiliile locale AUR e in scadere
PSD are un procent de 28,4% în intențiile de vot la consiliile locale, urmat la mică distanță de liberali, cu 26,7%, potrivit INSCOP / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un sondaj INSCOP realizat în aprilie privind intențiile de vot la alegerile pentru consiliile locale arată un „raport mult mai echilibrat” între PSD și PNL. Social-democrații înregistrează o ușoară scădere iar liberalii cresc, dar puțin comparativ cu luna trecută. Sondajul înregistrează o scădere semnificativă a interesului de vot pentru AUR.

Echilibru de forțe PSD-PNL, AUR în scădere

Un sondaj INSCOP privind intenția de vot la alegerile locale din 9 iunie, realizat în aprilie, arată că PSD este creditat cu 28,4% din voturi (30,6% în martie), PNL cu 26,7% (25,6 în martie), AUR cu 14,4% (17,4% în martie), ADU (USR, PMP, Forța Dreptei) cu 10,8% (9,8% în martie), UDMR cu 5,3% (4,0% în martie), SOS România cu 3,7% (4,3% în martie), Alianța AER cu 3,3% (3,1% în martie), Partidul Pro România cu 1,9% (2,4% în martie), REPER cu 1,9%, PUSL cu 1,6%, în timp ce un procent de 1,9% (2,7% în martie) îndică alt partid.

ADVERTISEMENT

„PSD și PNL au un raport mult mai echilibrat la intenția de vot pentru alegerile locale, reflectând cel mai probabil structurile de primari ale celor două partide. Intenția de vot pentru PSD scade puțin, în timp ce pentru PNL crește foarte puțin comparativ cu măsurătoarea de luna trecută.

Scorul cumulat al PSD și PNL la alegerile locale este de 55%, cu aproximativ 9 procente mai mare decât scorul pentru Alianța PSD-PNL măsurat la algerile europarlamentare. Scade semnificativ și intenția de vot pentru AUR la alegerile locale, ceea ce confirmă tendința acestui partid înregistrată în ceea ce privește votul la alegerile europarlamentare”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

ADVERTISEMENT

Intenția de vot raportată la preferința pentru un partid din listă

„Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (80.6% din total eșantion)”, un procent de 28.4% indică PSD (30.6% în martie), 26.7% pentru PNL (25.6% în martie), 14.4% pentru AUR (17.4% în martie), 10.8% pentru Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) (9.8% în martie), 3.7% pentru SOS Romania (4.3% în martie), 5.3% pentru UDMR (4% în martie), 3.3% pentru Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (3.1% în martie), 1.9% pentru Partidul Pro România (2.4% în martie), 1.9% pentru REPER, 1.6% pentru PUSL în timp ce un procent de 1.9% indică alt partid (2.7% în martie).

Votul în funcție de candidatul la primărie

Un procent de 56,9% au declarat că vor da votul la alegerile pentru Parlamentul European partidului/alianței din care face parte candidatul favorit la primărie (58,1% în martie). 32,3 au răspuns că vor avea o altă opțiune decât varianta de mai sus (34,9% în martie), un procent de 4,7% sunt cei nenotărâți (2,9% în martie) în timp ce un procent de 3,8% declară că nu va merge la vot (3,3% în martie) iar 2,4% declară non răspuns (0,7% în martie).

ADVERTISEMENT

„Declară că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianța din care face parte candidatul preferat pentru primărie în special: votanții PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, persoanele inactive, cei cu un venit redus și locuitorii din rural. Spun că vor avea o altă opțiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianța din care face parte candidatul preferat pentru primărie mai ales: votanții ADU, persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din urban, angajații la privat”, a precizat Ștefureac.

80% din votanții PSD-PNL spun că vor vota la europarlamentare cu partidul/alianța din care face parte candidatul pentru primărie. În cazul AUR, procentul este de 57%, în timp ce în cazul votanților ADU procentul este de 45%.

ADVERTISEMENT

Care ar trebui să fie prioritățile viitorului primar

24,4% din cei întrebați declară că prioritatea noului primar trebuie să fie locurile de muncă și atragerea investitorilor. 19,4% menționează sănătatea (spitale, dispensare), 14,2% educația (școli, grădinițe, creșe).

Un procent de 13.6% consideră prioritară dezvoltarea infrastructurii rutiere, 12,5% consideră că sunt prioritare utilitățile publice (apă, canal iluminat stradal, căldură), 3,7% indică siguranța publică, 3,3% curățenia, 2,5% lupta împotriva poluării, 1,8% zonele verzi (parcuri, spații, zone de recreere).

„În ceea ce privește agenda locală, majoritatea românilor sunt interesați de crearea de locuri de muncă, atragerea de investitori în localitățile lor, construirea de spitale, dispensare, școli, grădinițe, creșe și abia apoi de infrastructura rutieră și utilități. Este o viziune matură a unei populații care începe să înțeleagă în mod corect ordinea priorităților pentru o dezvoltare sustenabilă, echilibrată  și o calitate a vieții îmbunătățită”, arată directorul INSCOP.

 

ADVERTISEMENT