News

Câte femei au șansa să ajungă în Parlamentul European. Partidul cu cele mai multe candidate pentru Bruxelles

Femeile reprezintă o treime dintre candidații propuși de partide pentru alegerile europarlamentare. REPER, AUR și SOS România au cele mai multe candidate pe liste
15.04.2024 | 18:30
Cate femei au sansa sa ajunga in Parlamentul European Partidul cu cele mai multe candidate pentru Bruxelles
Circa o treime dintre candidații la europarlamentare sunt femei Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

O femeie se află pe unul dintre primele trei locuri în cazul a 10 din 15 partide/alianțe care au depus liste de candidați. Proporția de femei pe listele pentru europarlamentare este aceeași ca în 2019.

Câte femei au șansa să ajungă în Parlamentul European

Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL, arată datele unui raport realizat de Expert Forum.

ADVERTISEMENT

„Pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%).

În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. Comparativ, în prezent, 5 din 33 de europarlamentari din femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi”, indică datele raportului.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe femei se regăsesc pe listele de candidați ale REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR, procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.

La nivel de partid, cele mai echilibrate liste sunt la USR (12 femei /11 bărbaţi) şi PSD (12 femei/11 bărbaţi). Dintre candidaţii liberali, doar un sfert sunt femei, 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidați sunt femei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește femeile incluse în primele trei locuri de pe listă, analiza datelor arată că 10 din 15 partide/alianţe au făcut acest lucru.

„La Alianţa Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD+PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziționată femeie este pe locul 4 – Teodorescu Maria – Georgiana.

ADVERTISEMENT

Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.

REPER este singurul partid care a alcătuit o listă de tip fermoar (în funcție de sex), adică a pus alternativ candidații de sex masculin, respectiv feminin, cel puțin în prima jumătate a listei”, se mai arată în raport.

ADVERTISEMENT
Tags: