News

Sondaj INSCOP. Două treimi dintre români cred că Austria ține România afară din Schengen pe nedrept

Românii sunt de părere că că țara noastră este ținută în afara Schengen pe nedrept, pentru că țări ca Austria ar avea motive economice ascunse.
26.04.2024 | 10:58
Sondaj INSCOP Doua treimi dintre romani cred ca Austria tine Romania afara din Schengen pe nedrept
Sondaj INSCOP. Două treimi dintre români cred că Austria ține România afară din Schengen pe nedrept. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aproape două treimi dintre români cred, de asemenea, că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea în Schengen, însă aderarea este blocată din motive economice care nu țin de țara noastră. Potrivit unui sondaj INSCOP, românii cred că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a adera la Schengen.

Două treimi dintre români cred că Austria ține România afară din Schengen pe nedrept

Așadar, potrivit sondajului comandat de News.ro, doar 30,1% dintre români cred că țara noastră nu a fost primită momentan în Schengen pentru că nu îndeplinește criteriile necesare, în timp ce 60,1% cred că țara noastră nu are nimic să-și reproșeze. Astfel, România nu este în Schengen pentru că unele țări, în frunte cu Austria, blochează accesul în Schengen din ”motive economice”.

ADVERTISEMENT

Totodată, 9,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Potrivit sondajului, 67% dintre bărbați cred că țara noastră a îndeplinit toate condițiile de aderare la Schengen, în timp ce 54% dintre femei sunt de această părere. În funcție de categoriile de vârstă, 62% dintre tinerii între 18 și 29 de ani cred în acest scenariu, procentul fiind la fel de mare în rândul persoanelor peste 60 de ani (67%).

Când vine vorba de nivelul de educație, 42% dintre persoanele cu studii primare, 63% dintre cei cu studii medii și 61% dintre cei cu studii superioare cred că România e ținută pe nedrept la porțile Schengen. O părere similară o au 55% dintre persoanele cu venituri mici, 60% dintre cei cu venituri medii și 68% dintre cei cu venituri mari.

ADVERTISEMENT

”Doar 30% dintre români cred că România nu a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu graniţele terestre. Frustrarea populaţiei pe acest subiect rămâne una ridicată şi pe deplin justificată în condiţiile în care nici blocarea ani de zile a accederii la spaţiul Schengen, nici aderarea parţială nu au fost explicate în mod credibil de puţinele state ostile României.

Marcel Ciolacu e convins că România va intra în Schengen până la finele anului 2024

Acest sentiment este amplificat şi de faptul că în acest moment, o singură ţară, Austria, blochează aderarea cu graniţele terestre, majoritatea statelor membre, precum şi toate instituţiile europene exprimându-şi în mod repetat sprijinul pentru aderarea deplină a ţării noastre la spaţiul Schengen”, a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research, pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Sondajul realizat de INSCOP Research a fost realizat în perioada 12 – 20 aprilie, pe un eșantion de 1.100 de persoane, având o eroare maximă admisă de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%. Interesant, cu toate că Austria se opune în continuare aderării României la Schengenul terestru, premierul Marcel Ciolacu e convins că țara noastră va ajunge în Schengen până la finele anului 2024.

”Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru. Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în 2026, România va intra în OECD, cel mai important proiect de ţară este aderarea la OECD”, declara premierul Marcel Ciolacu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a adera la Schengen, însă Austria se opune cu vehemență acestui scenariu, susținând că România este tranzitată de migranți. Potrivit austriecilor, România ar fi inclusă în două rute de trafic ilegal cu migranți: Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria – Germania şi Turcia – România – Ungaria – Austria – Germania.

ADVERTISEMENT
Tags: