News

Comasarea alegerilor europarlamentare și locale, a doua variantă a PNL. Primarii „pe ducă”, o nouă categorie de demnitari

Comasarea alegerilor pare să fi devenit un obiectiv primordial pentru liberali care au venit cu o variantă modificată a unui proiect vechi: europarlamentare și locale concomitent.
31.01.2024 | 19:02
Comasarea alegerilor europarlamentare si locale a doua varianta a PNL Primarii pe duca o noua categorie de demnitari
Președintele PNL, Nicolae Ciucă speră să obțină comasarea a două tipuri de alegeri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimul an, PNL a încercat să-i convingă pe aliații lor social-democrați să fie de acord cu diverse scenarii de comasare a măcar două tipuri de scrutin programate în anul electoral 2024, cu speranța că acest lucru va optimiza într-un fel performanța electorală a partidului. Ultimul scenariu este o variantă modificată a uneia dintre primele propuneri care, în forma inițială, suferea de vicii grave de legalitate, anume comasarea alegerilor europarlamentare și locale.

Comasarea alegerilor, practicată și în alte state UE

Odată cu apariția primelor discuții pe diverse scenarii de comasare s-a vorbit și despre acest tip de comasare însă acesta a fost scenariul la care s-a renunțat cel mai repede pentru că organizarea alegerilor locale pe 9 iunie, odată cu scrutinul europarlamentar, ar fi scurtat mandatele aleșilor locali cu trei luni, deși legea prevede clar că acestea au o durată de patru ani. Ulterior, accentul s-a mutat pe comasarea alegerilor locale din luna septembrie cu cele parlamentare sau a unui tur al alegerilor prezidențiale cu cele două tipuri de scrutin.

ADVERTISEMENT

Scoaterea europarlamentarelor din discuțiile legate de comasare s-a bazat și pe ideea că ar exista o interdicție privind organizarea acestor alegeri cu orice alt tip de scrutin, interdicție invocată inclusiv de către politicieni. Numai că această interdicție nu există, Uniunea Europeană lăsând la latitudinea statelor membre să stabilească detaliile, în funcție de legislația națională. De asemenea, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, mai cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția a elaborat un Cod de bune practici electorale în anul 2002, însă nici acest document nu prevede interdicția comasării europarlamentarelor, deși acest lucru a fost invocat în repetate rânduri. Singura referință care s-ar putea aplica este că „procedura de votare trebuie să rămână simplă”.

În lipsa acestei interdicții, chiar și România a organizat referendumul pe teme de justiție convocat de către președintele Klaus Iohannis concomitent cu europarlamentarele din 2019. În 2024, Irlanda va organiza localele tot cu scrutinul europarlamentar, iar presa irlandeză relata anul trecut chiar că premierul Leo Varadkar ar fi vrut să convoace și alegeri parlamentare anticipate, zvon care a fost ulterior infirmat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, și Malta a convocat alegerile locale tot pe 8 iunie, când vor avea loc europarlamentarele în această țară. Însă cel mai complicat scrutin va fi în Belgia. Nu doar că cetățenii săi își vor alege europarlamentarii pe 9 iunie, dar vor alege și membrii Camerei Reprezentanților, precum și membrii parlamentelor celor trei entități federale belgiene: Flandra, Valonia și Bruxelles.

Primarii „pe ducă”, un risc pentru comunități

Pe baza acestei situații, liberalii au resuscitat comasarea alegerilor europarlamentare cu localele, dar într-o variantă nouă. Chiar dacă noii primari vor fi aleși pe 9 iunie, ei nu-și vor prelua funcțiile până când nu se împlinesc cei patru ani de mandat ai predecesorilor lor, adică în luna octombrie. Astfel, ar fi evitate dificultățile de ordin juridic generate de varianta în care durata mandatului ar fi modificată, mai ales că legislația actuală nu prevede un termen explicit de la data alegerilor la care aleșii locali trebuie să-și preia funcțiile.

ADVERTISEMENT

Însă ceea ce juridic pare în ordine ar genera dificultăți practic. De exemplu, un primar care a pierdut alegerile ar fi complet lipsit de motivație să-și mai facă treaba în ultimele luni de mandat știind că oricum va trebuie să plece de la primărie. Comunități întregi riscă să fie lăsate de izbeliște luni întregi din lipsa de motivație a celor care ar trebui să le gospodărească. Și mai îngrijorătoare ar fi situația primarilor care au pierdut alegerile și brusc devin hiperactivi, ceea ce ar putea fi un indiciu pentru afaceri sau contracte dubioase încheiate pe ultima sută de mandat.

Votul în două secții de votare

Și nici din punct de vedere juridic dificultățile nu au fost cu totul înlăturate. În primul rând, la alegerile europarlamentare cetățenii își pot exprima votul în orice secție de votare întrucât sunt puși în situația să aleagă între liste depuse la nivel național. La locale însă nu se poate vota decât în localitatea de reședință, prevedere logică din moment ce sunt aleși reprezentanții comunității la nivel local. Astfel vor apărea situații în care un alegător din Sascut va putea să voteze pentru Parlamentul European la Băicoi, dar va trebui să se întoarcă în localitatea de baștină ca să-și voteze primarul.

ADVERTISEMENT

Din perspectivă constituțională, există precedentul Deciziei 51/2012 prin care a fost blocată tentativa de acum 12 ani de organizarea concomitentă a alegerilor locale și parlamentare. Deși comasarea alegerilor susținută atunci de PDL nu se referea la europarlamentare, judecătorii CCR invocau faptul că cele două tipuri de scrutin ar fi necesitat exprimarea opțiuniit pe 6 buletine de vot ceea ce ar fi derutat alegătorii și ar fi îngreunat procedura, lucruri ce ar fi reprezentat o restrângere indirectă a dreptului la vot. Prin comasarea localelor cu europarlamentarele s-ar ajunge la 4 buletine, rămânând de văzut dacă judecătorii de contencios constituțional vor considera dacă sunt prea multe sau nu.

Mai serioasă este obiecția că această variantă de comasare ar restrânge dreptul la vot pentru cei care și-au schimbat recent reședința. Pentru a preveni turismul electoral prin mutarea reședinței pentru a vota un candidat sau altul la locale, în 2023 a fost adoptată o lege prin care alegătorii nu vot vota la acest scrutin decât dacă au de cel puțin reședința în respectiva localitate. Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele astfel încât să se desfășoare în iunie ar face ca unii alegători să fie lipsiți brusc de dreptul de vot, fără să fie avertizați din timp cu privire la această posibilitate.

ADVERTISEMENT
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
Călin Georgescu s-a afișat cu un ceas elvețian Tissot, la interviul pentru Sky...
Călin Georgescu s-a afișat cu un ceas elvețian Tissot, la interviul pentru Sky News. Cât costă accesoriul de lux purtat de idolul suveraniștilor
Câți bani se câștigă pe TikTok, în România. Sumele amețitoare produse de influencerii...
Câți bani se câștigă pe TikTok, în România. Sumele amețitoare produse de influencerii folosiți în campania electorală
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum...
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum să vorbească
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Anca Țurcașiu a spulberat misterul în sfârșit. Cine este, de fapt, iubitul ei...
Anca Țurcașiu a spulberat misterul în sfârșit. Cine este, de fapt, iubitul ei mai tânăr. Surpriză uriașă, și el este persoană publică, iar un detaliu uluitor a ieșit la iveală chiar acum
Regele Charles a dezvăluit marele secret al coroanei purtate de regretata Regina Elisabeta...
Regele Charles a dezvăluit marele secret al coroanei purtate de regretata Regina Elisabeta a II-a. Ce făcea cu bijuteria greoaie când nu o vedea nimeni
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și...
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și Revelion. Mai sunt câteva camere
“Ar trebui ca votul să devină obligatoriu!”. Soluția psihiatrului Gabriel Diaconu la problemele...
“Ar trebui ca votul să devină obligatoriu!”. Soluția psihiatrului Gabriel Diaconu la problemele actuale ale României
Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimii...
Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimii 20 de ani. „Sărbători la suta de grame sau la bucată”
Culisele Familiei Regale. Cine face coroanele monarhilor britanici
Culisele Familiei Regale. Cine face coroanele monarhilor britanici
Cine e, de fapt, iubitul Ancăi Țurcașiu. E vedetă în showbiz și nu...
Cine e, de fapt, iubitul Ancăi Țurcașiu. E vedetă în showbiz și nu e deloc așa tinerel cum se credea. Călin e și el divorțat
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena