News

Sondaj INSCOP. Majoritatea românilor, nostalgici după comunism. Câți cred că ”înainte era mai bine”

La mai bine de trei decenii de la căderea regimului dictatorial, românii încă par nostalgici după acele vremuri. Un sondaj INSCOP relevă faptul că majoritatea cetățenilor cred că ”înainte era mai bine”.
28.06.2022 | 16:34
Sondaj INSCOP Majoritatea romanilor nostalgici dupa comunism Cati cred ca inainte era mai bine
Sondaj INSCOP. Românii, tot mai nostalgici după comunism. Sursa foto: colaj Fanatik / republica.ro
ADVERTISEMENT

Rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP indică o situație cel puțin interesantă. La aproape 33 de ani de la căderea comunismului, majoritatea românilor cred că situația dinainte de 1989 era mai bună decât cea de acum.

Sondaj INSCOP. Românii, tot mai nostalgici după comunism. Peste 50% cred că înainte de 89 se trăia mai bine

Întrebați ce cred despre situația generală din România, din prezent, comparativ cu cea din urmă cu peste trei decenii, 54% dintre respondenți spun că este mai rea.

ADVERTISEMENT

Doar 35,6% consideră că situația țării este mai bună, 8,5% că este la fel, iar 1,9% nu dau niciun răspuns, notează Știri TVR.

Sondaj INSCOP. Sursa foto: alba24.ro

În altă ordine de idei, peste 43% dintre români sunt de părere că situaţia generală a României va fi mai bună peste aproape 30 de ani, în 2050 (57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred că situaţia ţării va fi mai bună în 2050), 14,3% că va fi la fel, iar 34,5% că va fi mai proastă decât cea din prezent. Ponderea non-răspunsurilor este de 7,7%.

ADVERTISEMENT

Același sondaj INSCOP mai relevă faptul că cei care cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia în România este mai bună decât în 1989 sunt: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe şi persoanele care declară că veniturile lunare le permit să aibă tot ce le trebuie fără să se restrângă de la nimic.

În opoziție, persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar şi persoanele cu educaţie primară cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia din România este mai rea decât în 1989.

ADVERTISEMENT

Aproape 70% dintre românii cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită

Un procent de-a dreptul uriaș, 69,8% dintre români, consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită. Doar 24,3% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție bună. 5,9% dintre respondenți nu știu sau nu răspund.

Întrebați despre reforma administrativ teritorială, 60,7% dintre români cred că aceasta ar îmbunătăţi calitatea serviciilor, iar 31,9% sunt de părerea opusă. Alți 7,4% nu ştiu sau nu pot aprecia.

ADVERTISEMENT

Aproape 60% dintre cetățeni, mai exact 59,9%, sunt pentru înființarea unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 34,4% că ar avea o părere proastă, iar 5,8% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul de opinie INSCOP, intitulat ”Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României – Ediţia I” a fost realizat  la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat şi având drept parteneri academici Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.

Informațiile au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion simplu, stratificat de 1.500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT