News

Sondaj IRES. Doar 5% dintre români spun că au tot ce le trebuie. 6% au suferit de foame în 2023

Un sondaj IRES la nivel național relevă că doar 5% dintre români au tot ce le trebuie. 6% dintre conaționali spun că au suferit de foame în 2023.
28.12.2023 | 16:31
Sondaj IRES Doar 5 dintre romani spun ca au tot ce le trebuie 6 au suferit de foame in 2023
Sondaj IRES. 60% dintre români sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, dar doar 5% dintre spun că au tot ce le trebuie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un sondaj IRES efectuat în perioada 12 – 19 decembrie 2023 scoate la iveală detalii extrem de interesante despre cum a fost viața românilor în anul care se apropie de final.

Sondaj IRES. 60% dintre români sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, dar doar 5% dintre spun că au tot ce le trebuie

Cercetarea sociologică realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată modul în care românii evaluează anul care tocmai se încheie. Surprinzător, spre deosebire de anul precedent, procentul celor mulțumiți de felul în care trăiesc a crescut cu aproape 20%.

ADVERTISEMENT

Astfel, cercetarea sociologică, publicată joi, 28 decembrie, arată că, în comparație cu studiul realizat în 2022, gradul de satisfacţie autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătăţit.

Dacă în decembrie 2022, 41% dintre români spuneau că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, în prezent 60% dintre participanţii la sondaj susţin acest lucru.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, doar 5% dintre participanţii la sondajul realizat de IRES spun că au tot ce le trebuie şi că îşi permit să îşi cumpere tot ceea ce îşi doresc. Unul din 10 români afirmă că se descurcă foarte greu, iar peste un sfert dintre cei chestionaţi recunosc că au doar strictul necesar.

În 2023, procentul celor care declară că au suferit de foame rămâne similar celui din anul anterior. Și în acest an, 6% dintre români spun că au suferit de foame.

ADVERTISEMENT

Peste 65% dintre participanții la studiu spun că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 63% că au renunțat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obișnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit.

Alți 56% spun că au renunțat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor. Circa 25% dintre respondenți spun că au fost nevoiți să amâne plata unei facturi la utilități (apă, gaz, curent etc.).

ADVERTISEMENT

Un sfert dintre români spun că au datorii neplătite

Tot în 2023, peste o treime dintre participanții la sondaj (37%) au spus că au reușit să economisească bani (față de 46% în 2022). Circa 30% din români au împrumutat bani de la alți membri ai familiei, unul din cinci a împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuți, iar 16% au împrumutat bani de la bancă.

O altă realitate îngrijorătoare este aceea că peste un sfert dintre cei chestionați spun că au, la ora actuală, o datorie neplătită (inclusiv credite). Circa 20% susțin că există diferite persoane care le datorează bani.

Ce i-a îngrijorat pe români în 2023? Creșterea prețurilor și războiul din Ucraina, în top

Întrebați despre factori care au determinat îngrijorare în anul 2023, românii au pus în frunte creşterea preţurilor (29%) şi războiul din regiune (24%). Potrivit aceleiași cercetării sociologice, aproape patru din 10 români (39%) plasează creşterea preţurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în acest an.

Acest aspect a fost urmat de neprimirea României în Schengen (24%), de explozia de la Crevedia din seara zilei de 26 august (15%) şi de majorarea impozitelor şi taxelor pentru antreprenori (8%).

Alţi 6% dintre participanţii la sondaj spun că greva profesorilor (mai – iunie) este evenimentul care a marcat negativ ţara noastră. Circa 5% indică acuzaţiile de dopaj care i se aduc Simonei Halep, iar 3% vorbesc despre rotaţia partidelor la guvernare.

  • Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste.
  • Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România.
ADVERTISEMENT
Tags: