News

Sondaj INSCOP. Aproape 70% dintre români au rude în afara granițelor. Foarte puțini dintre aceștia trimit bani în țară

Sondaj INSCOP. A crescut numărul românilor care au rude în străinătate. Însă, nu foarte mulți dintre conaționalii din diaspora trimit bani.
18.12.2023 | 11:02
Sondaj INSCOP Aproape 70 dintre romani au rude in afara granitelor Foarte putini dintre acestia trimit bani in tara
Sondaj INSCOP. Aproape 70% dintre români au rude în afara țării. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sondaj INSCOP. Aproape 70% dintre români au rude în afara granițelor. Numărul acestora a crescut considerabil, în comparație cu anul 2013. Totuși, mult mai puțini dintre aceștia trimit bani în țară.

Sondaj INSCOP. Aproape 70% dintre români au rude în afara țării

Mai exact, 69 % dintre cei chestionați au spus că au rude în străinătate, potrivit sondajului realizat la comanda News.ro. În iunie 2013, 51,8% spuneau același lucru. 31% au oferit un răspuns negativ în acest an, față de 48,2 în 2013.

ADVERTISEMENT

Conform sondajului, cei mai mulți dintre cei care au spus că au rude în altă țară sunt cetățeni cu educație primară, care locuiesc în urbanul mic. Vorbim de persoane din regiunile estice sau Sud-Vest Oltenia.

În schimb, dintre cei 69% care au rude în străinătate, doar 19,7% spun că românii din diaspora le mai trimit bani. În iunie 2013, 38,1% dintre cei chestionați spuneau acest lucru. 80,1% au oferit un răspun negativ în acest an, în timp ce în 2013 procentul acestora era de 60,6 %.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, 68,1% dintre români consideră că conaționalii plecați în afara granițelor contribuie semnificativ la nivelul de trai al românilor din țară. În urmă cu zece ani, 56,8% aveau această opinie.

Câți dintre românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegeri

În ceea ce privește dreptul românilor din diaspora de a vota la alegerile din țară, cei mai mulți dintre respondenți sunt de acord. 84,4% au oferit un răspuns afirmativ, față de 74,9%, în iunie 2013.

ADVERTISEMENT

„Pe fondul creşterii în ultimii 10 ani a ponderii românilor care declară că au rude în străinătate, a crescut semnificativ şi ponderea celor care cred că românii plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din ţară, asta chiar dacă procentul celor care declară că au rude în străinătate care le trimit bani a scăzut faţă de 2013.

Aceste ultime date reflectă, cel mai probabil, o schimbare a relaţiei dintre cei plecaţi la muncă în străinătate şi cei rămaşi acasă, în contextul diminuării presiunilor financiare ale rudelor din ţară ale românilor care lucrează în alte state”, a transmis Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

ADVERTISEMENT

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 noiembrie 2023, prin interviuri telefonice, prin intermediul chestionarului. Au fost intervievate 1.100 de persoane. „Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%”, adaugă sursa citată.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: