News

Sondaj. Klaus Iohannis, locul 1 la capitolul notorietate. Gabriela Firea și Diana Șoșoacă îl urmează

Conform unui sondaj INSCOP, Klaus Iohannis este lider la capitolul notorietate. Președintele este urmat de Gabriela Firea și Diana Șoșoacă.
13.11.2023 | 11:06
Sondaj Klaus Iohannis locul 1 la capitolul notorietate Gabriela Firea si Diana Sosoaca il urmeaza
Sondaj: președintele Klaus Iohannis, politicianul cu cea mai mare notorietate. Este urmat de Gabriela Firea și Diana Șoșoacă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un sondaj INSCOP realizat recent arată că președintele Klaus Iohannis se află pe locul 1 la capitolul notorietate. El este urmat în top de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, și de senatoarea Diana Șoșoacă.

Sondaj: președintele Klaus Iohannis, politicianul cu cea mai mare notorietate. Este urmat de Gabriela Firea și Diana Șoșoacă

Cele mai recente cercetări sociologice din România au arătat un nivel extrem de scăzut de încredere în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis. De exemplu, o cercetare CURS din septembrie îl poziționa pe șeful statului undeva în coada clasamentului, cu 12% încredere.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de notorietate, Iohannis este lider. Astfel, potrivit ultimului sondaj INSCOP, la comanda News.ro, liderul de la Cotroceni este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate. Nu mai puțin de 99.2% dintre respondenţi au spus că au auzit de el.

În acest top, președintele este urmat de Gabriela Firea, fost ministru în cabinetele Ciucă/Ciolacu și fost edil al Capitalei (2016-2020) cu o notorietate foarte mare, de 94%.

ADVERTISEMENT

Podiumul este completat de senatoarea independentă Diana Șoșoacă, cu 93.5%. Foarte aproape de ea se află secretatul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, cu 93.3%. Peste 90% (92.5%) mai are premierul Marcel Ciolacu.

Un procent de 87.7% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fostul premierul al PNL, Nicolae Ciucă, iar 84.9% de liderul AUR George Simion. Ei sunt urmați, cu 80.7% notorietate de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi.

ADVERTISEMENT

În continuare, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu beneficiază de o notorietate de 72.9%, în timp ce ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu de 55.7%.

Sondaj notorietate. Inscop. Klaus Iohannis Diana Șoșoacă
Sondaj notorietate. Inscop. Klaus Iohannis Diana Șoșoacă. Sursa foto: news.ro

Implicată recent într-un scandal monstru, fosta jurnalistă și actual edil din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, are un grad de notorietate de doar 41.1%. De notat că, la momentul culegerii datelor, conflictul acesteia cu fiica ei din Paris nu izbucnise.

ADVERTISEMENT

De ce are Diana Șoșoacă o notorietate atât de mare. Explicațiile specialiștilor

Remus Stefureac, director INSCOP Research, spune că poziționările lui Iohannis și Firea în acest top nu surprind. Cât despre poziția Dianei Șoșoacă, sociologul afirmă că aceasta este atât de sus grație ”capacității de viralizare a mesajelor ultra-radicale”.

”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacităţii unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea preşedintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenţi care declară că au auzit de preşedintele României nu este o surpriză.

Nici plasarea pe locul doi a Gabrielei Firea, fostul primar general şi o personalitate activă în spaţiul public în ultimii douăzeci şi cinci de ani nu surprinde.

Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondeţi declară că au auzit de Diana Şoşoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietate ridicată nu înseamnă însă automat şi un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o norietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă şi oportunitatea construirii favorabilităţii pe termen lung”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.

  • Datele sondajului INSCOP au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.
ADVERTISEMENT