News

Sondaj CURS. În ce politicieni mai au încredere bucureștenii. Pe ce loc se află Klaus Iohannis

Toamna se numără bobocii, dar e și momentul în care partidele încep să comande sondaje de opinie pentru a vedea cum stau în ochii populației, înainte de alegeri.
07.09.2023 | 21:38
Sondaj CURS In ce politicieni mai au incredere bucurestenii Pe ce loc se afla Klaus Iohannis
Sondaj CURS. În ce politicieni mai au încredere bucureștenii. Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Așadar, în țara unde un sondaj arată AUR pe primul loc din opțiunile de vot cu 29%, iar un alt sondaj la nici 24 de ore îi arată pe PSD cu 32% și pe AUR cu 19%, încă un sondaj CURS a sosit ”să facă lumină” în viața cetății. Mai exact, sondajul ar răspunde de această dată la întrebarea ”în cine mai au încredere românii?”.

În ce politicieni mai au încredere bucureștenii

Sondajul realizat în perioada 18-30 august 2023, pe populația din București, cu vârsta de 18 ani și peste. Așadar, să vedem în cine mai au încredere bucureștenii și cum cred ei că s-a dezvoltat Capitala în ultima perioadă. Potrivit acestui sondaj CURS, din cei 1067 de respondenți, 61% au spus că sunt de părere că Bucureștiul merge într-o direcție greșită.

ADVERTISEMENT

Alți 34% au apreciat că lucrurile merg într-o direcție bună, iar 5% au spus că nu răspund. În cazul lui Nicușor Dan, bucureștenii consideră că acesta a avut o activitate mai degrabă proastă (32%) și foarte proastă (28%). Între timp, 11% au apreciat că activitatea primarului ar fi foarte bună, ia 26% ar spune că e o activitate bună, conform Antena 3.

Referitor la principalele probleme ale Bucureștiului, locuitorii capitalei cred că nivelul de trai (15%), traficul și aglomerația (13%), curăţenia şi salubritatea (10%), spitalele, sănătatea şi medicamentele (9%), poluarea (8%), apa caldă şi termoficarea (7%), spaţiile verzi şi parcurile (6%) sau lipsa investiţiilor (6%) ar fi principalele probleme.

ADVERTISEMENT

Desigur, în anul premergător alegerilor locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, sondajul CURS a vrut să le transmită partidelor opțiunea de vot a bucureștenilor. Așadar, într-un nivel al încrederii în diverse personaje sau personalități politice, bucureștenii au cea mai mare încredere în primarul Sectorului 4 Daniel Băluță (39%).

Robert Negoiță, primar al Sectorului 3 (38%), dar și controversatul Cristian Popescu Piedone, primar al Sectorului 5 (38%) ar completa podiumul. Marcel Ciolacu, premierul României, are un nivel de încredere relativ scăzut în rândul bucureștenilor, de doar 30%, cu puțin peste Nicușor Dan (26%), și Gabriela Firea (23%).

ADVERTISEMENT

Paradoxal, favoritul AUR la prezidențiale George Simion nu este prea apreciat în București, cu un nivel de încredere de doar 15%, la egalitate cu Nicolae Ciucă, președintele PNL. Klaus Iohannis, președintele României, este foarte departe de a mai obține încrederea cuiva cu 12%, în timp ce top 10 e încheiat de avocatul Gheorghe Piperea cu 10% grade încredere.

Între timp, Nicușor Dan a anunțat că și-ar dori să fie candidatul dreptei la Primăria București, deși nu prea ar mai exista susținere politică pentru el în acest sens. ”Eu sper să existe înţelepciunea ca dreapta să aibă un candidat unic şi mi-aş dori ca eu să fiu acela şi da, am dialog cu toată lumea”, a transmis Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Potrivit sondajelor, Nicușor Dan ar obține undeva la 20% din voturi momentan, însă e neclară situația Gabrielei Firea. Înainte de scandalul azilelor groazei din Voluntari, Gabriela Firea avea toate șansele să defileze spre fotoliul de primar general, însă acest scandal a obligat-o pe Firea să demisioneze din funcția de ministru și să se retragă în umbră, în așteptarea alegerilor locale. Rămâne de văzut dacă aceasta va candida, în cele din urmă, sau îi va face loc lui Marcel Ciolacu, singurul candidat al PSD care se bucură de o oarecare încredere în rândul populației.

ADVERTISEMENT